R. Harrop: Σήμερα είναι η καλύτερη στιγμή για να βρίσκεσαι στο επιχειρείν

Λίγες ημέρες προτού βρεθεί στην Ελλάδα για το Guru Event, που διοργανώνει η KPMG στις 7 Δεκεμβρίου στο Divani Caravel, ο Roger Harrop, ένας από τους 10 κορυφαίους ομιλητές παγκοσμίως για θέματα Management & Strategy, μιλάει στο adbusiness για τον νέο επιχειρηματικό κόσμο που διαμορφώνεται.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Στις 7 Δεκεμβρίου η KPMG διοργανώνει Guru Event με θέμα «Χτίζοντας ένα συναρπαστικό success story για την επιχείρησή σας», στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με ομιλητή τον Roger Harrop. Ο “CEO expert” του σύγχρονου μάνατζμεντ βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των ομιλητών παγκοσμίως για θέματα Management & Strategy, σύμφωνα με το Speaker Wiki, ενώ έχει ψηφιστεί από τα μέλη της Ακαδημίας Chief Executives δύο φορές ως Ομιλητής της Χρονιάς. Ο Roger Harrop έχει βοηθήσει περισσότερους από 20.000 CEOs σε 45 χώρες, να προσαρμόσουν μια επιχειρησιακή αλλαγή με επιτυχία, ενώ στην Ελλάδα θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες τα μυστικά των επιχειρήσεων που κερδίζουν και θα συνομιλήσει μαζί τους για τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να υιοθετηθούν αλλά και για την πρόκληση για αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας. Λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση του event μίλησε στο adbusiness για όλα αυτά.

adb: Σε τι θα εστιάσετε στο πλαίσιο του C-level Masterclass στην Αθήνα; Τι ακριβώς θέλετε να περάσετε στο ακροατήριο;

R.H.: Το μήνυμά μου είναι πως ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει αλλάξει και πως οι εταιρείες που κερδίζουν, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται και τη χώρα στην οποία βρίσκονται, όλες έχουν την ίδια εστίαση, η οποία σχετίζεται ελάχιστα με όσα έκαναν στο παρελθόν.

adb: Με βάση την εμπειρία σας, με ποιους τρόπους έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική σκηνή σε παγκόσμιο επίπεδο;

R.H.: To «γήπεδο» πλέον ισορροπεί τόσο μεταξύ μικρών και μεγάλων εταιρειών όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με μια ευρυζωνική σύνδεση μπορείς πλέον να αναπτύξεις μια παγκόσμιας εμβέλειας επιχείρηση από το τίποτα σε σχεδόν οποιοδήποτε μέρος το κόσμου. Δεν χρειάζεται να είσαι στη Silicon Valley, το Λονδίνο ή το Τόκιο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το λεγόμενο “Silicon Safari”, μια ομάδα μηχανικών λογισμικού στο Nairobi, που κάνουν καταπληκτικά πράγματα. Εγώ ο ίδιος αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκομαι στο Lahore του Pakistan, το οποίο εξελίσσεται ραγδαία σε διεθνές κέντρο για ανάπτυξη εφαρμογών (app development). Μάλιστα αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία όχι μόνο για τις προφανείς επιχειρηματικές εφαρμογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ο αριθμός των περιστατικών δάγκειου πυρετού εδώ άγγιζαν παλαιότερα τον μέσο όρο των 60.000 περιπτώσεων ετησίως και σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αποκλειστικά χάρη σε μια τοπική εφαρμογή, που έχει αναπτυχθεί. Συναρπαστικοί καιροί!

adb: Σε αυτό το νέο περιβάλλον πώς θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε κάθε επίπεδο;

R.H.: Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να εστιάσουν στα βασικά, στα fundamentals του επιχειρείν. Χρειάζονται Millennials (άτομα κάτω των 30 ετών) στους οργανισμούς και μάλιστα στο κορυφαίο διοικητικό επίπεδο. Πρέπει να τους ακούνε, γιατί γνωρίζουν πράγματα που κανείς άλλος δεν ξέρει και έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με τις τελευταίες εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία.

adb: Πώς επηρεάζουν η τεχνολογία και η ψηφιακή επικοινωνία τις επιχειρήσεις σήμερα; Πώς πρέπει να προσαρμόζονται οι εταιρείες στη νέα αυτή εποχή;

R.H.: Η νέα ψηφιακή τεχνολογία έρχεται σε ταχύτητες «που κάνουν τα μάτια μας να δακρύζουν» και όχι μόνο είναι δυνατόν, αλλά επιβάλλεται, να αξιοποιείται σχεδόν οπουδήποτε σε κάθε οργανισμό. Δεν αφορά μόνο τους «techies», τους τεχνικούς. Μπορεί να αξιοποιηθεί για να μας διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό, να βελτιώσει την παραγωγικότητα, να αυξήσει τις πωλήσεις ή να ενισχύσει τα margins. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να έχεις silos στον οργανισμό σου. Στα silos η νέα τεχνολογία μπορεί να εξαφανιστεί. Πρέπει να διατηρηθεί στο «μεγάλο τραπέζι» και εδώ ακριβώς παρατηρώ πως μερικές μικρές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τους μεγάλους οργανισμούς. Πώς, όμως, μαθαίνεις γι’ αυτά τα νέα πράγματα; Γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους Millennials. Μια σημαντική μελέτη για το μέλλον του επιχειρείν πρόσφατα κατέδειξε πως σήμερα, για πρώτη φορά, στην ιστορία καταγράφεται η είσοδος νέων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό, οι οποίοι γνωρίζουν περισσότερα για ένα βασικό επιχειρηματικό εργαλείο από ό,τι οι έμπειροι συνάδελφοί τους. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν!

adb: Ποιες είναι, όμως, οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αλλάξουν, προκειμένου να συμβαδίζουν με τον νέο κόσμο που τους περιβάλλει; Τι μπορούν να κάνουν, για να διασφαλίσουν πως θα επιτύχουν να αλλάξουν με τον τρόπο που έχουν σχεδιάσει;

R.H.: Πρωταρχικά δεν χρειάζεται απλά να διαθέτουν μια κουλτούρα που δεν θα επιτρέπει τα silos. Πρέπει παράλληλα να είναι ταχύτατες, κατάσταση στην οποία οι μικρές επιχειρήσεις είναι συνήθως σε καλύτερο επίπεδο από τις μεγαλύτερες, και ταυτόχρονα να δείχνουν ανοχή στην αποτυχία, καθώς δεν πρόκειται όλες οι νέες ψηφιακές πρωτοβουλίες να έχουν αποτελέσματα. Πρέπει, όμως, να δοκιμαστούν για να ανακαλύψουμε ποιες θα φέρουν. Είναι κάτι που αντιμετωπίζεται σαν αντι-κίνητρο σε πολλές εταιρικές κουλτούρες. Mε λίγο «σκανδαλιάρικη» διάθεση, ίσως, στο βιβλίο μου αναφέρω πως όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται έναν “CTEO” (Chief Technology Exploitation Officer), που θα χάνει τη δουλειά του όταν φτάνει στην ηλικία των 30 ετών! Οι CEO’s και η ανώτατη διοικητική ομάδα θα πρέπει σήμερα να περνούν περισσότερο από ποτέ χρόνο «στο ελικόπτερο» – κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα αναφορικά με την επιχείρησή τους, με εντελώς ανοιχτό μυαλό και να επηρεάζονται ελάχιστα από το παρελθόν.

adb: Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στην Ελλάδα, τι θα συμβουλεύατε τα επιχειρηματικά στελέχη στη χώρα μας που θέλουν να οδηγήσουν τις εταιρείες τους σε ανάπτυξη;

R.H.: Πραγματικά πιστεύω πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να είσαι στο επιχειρείν. Η καλύτερη στιγμή που έχει υπάρξει στην ιστορία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει απλά γιατί, όπως ανέφερα και προηγουμένως, η πορεία σου δεν εξαρτάται πια από αυτά που έκανες στο παρελθόν, όσο στην επικέντρωσή σου στο μέλλον. Υπάρχουν συνεχώς νέες αγορές και καινούργιες τεχνολογίες που «εμφανίζονται», για να σε βοηθήσουν να επιτύχεις.

adb: Ποια στοιχεία θεωρείτε πως θα πρέπει να καθορίζουν την κουλτούρα μιας επιχείρησης στο σημερινό περιβάλλον;

R.H.: Ένα σώμα ουσιαστικών αξιών βάσει των οποίων θα λειτουργούν όλοι. Να αντιμετωπίζεται σαν επιτυχία κάθε τι που δεν είναι εξαιρετικό, σε οποιοδήποτε πεδίο. Συνεχής και αδιάκοπη επικέντρωση στη δημιουργία επιχειρηματικών αποτελεσμάτων από νέους πελάτες. Εστίαση στο bottom line από όλο τον οργανισμό, καθώς ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθεί μια εταιρεία, οποιαδήποτε εταιρεία, είναι μέσω της δημιουργίας κερδών, τα οποία επανεπενδύονται -εν μέρει ή πλήρως- στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Πηγή: advertising.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ