Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως υπεύθυνων πολιτών, ανταποκρινόμενες στις έκτακτες ανάγκες της κρίσης. Μέσα από τη δράση τους, προκύπτει μία ενδιαφέρουσα παράμετρος, η οποία συνάδει με το στρατηγικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την πραγματικότητα: Η προσπάθεια επιμόρφωσης, κατάρτισης και γνωστικής υποστήριξης της κοινωνίας.
Κατάρτιση και γνωστικός εφοδιασμός ευπαθών ομάδων με στόχο την εύρεση εργασίας, ευθυγράμμιση της κατάρτισης των νέων με τα ζητούμενα της αγοράς, παροχή εργασιακής εμπειρίας, επιμόρφωση επαγγελματικών ομάδων σε συγκεκριμένα πεδία δραστηριότητας και υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, είναι μερικές από τις μορφές που λαμβάνει η προσπάθεια των επιχειρήσεων σήμερα να ενδυναμώσουν τους πολίτες ώστε οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της εποχής. Στις σελίδες που ακολουθούν, σκιαγραφούμε το τοπίο της παροχής γνώσης και επιμόρφωσης από την πλευρά των εταιρειών προς τους πολίτες μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα της σχετικής ειδησεογραφίας. Οι αναφορές σίγουρα δεν εξαντλούν το θέμα, καθώς κάθε σχετικός πυλώνας θα δικαιούνταν τη δική του, ξεχωριστή καταγραφή. Παράλληλα, εκπρόσωποι εταιρειών, δίνουν τη δική τους άποψη για την ενδιαφέρουσα αυτή τάση.
Έμμισθη επαγγελματική κατάρτιση
Από τις πλέον δυναμικές ίσως μορφές υποστήριξης της κοινωνίας στη μάχη κατά της ανεργίας είναι η προσφορά έμμισθης απασχόλησης, η οποία στοχεύει κυρίως στην παροχή προς τους συμμετέχοντες των πρακτικών εκείνων δεξιοτήτων που θα τους ενδυναμώσουν στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Οι μορφές οι οποίες λαμβάνουν αντίστοιχα προγράμματα είναι πολλές και διαφορετικές, ενώ βλέπουμε να απευθύνονται τόσο σε ανέργους, όσο και σε νέους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος Μυτιληναίος ξεκίνησε το 2016 πρόγραμμα 12μηνης έμμισθης απασχόλησης σε διάφορες διευθύνσεις των εταιρειών του, το «Νέα Γενιά εν Δράσει», με στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας για νέους και να τους προσφέρει εκπαίδευση προκειμένου να εξελίξουν την τεχνογνωσία και τις ικανότητές τους.
Πρόγραμμα έμμισθης επαγγελματικής κατάρτισης έχει δημιουργήσει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, προσφέροντας σε 100 νέους και νέες 19 έως 29 ετών, εργασία στο αεροδρόμιο για περίοδο έως 6 μηνών. Η πρωτοβουλία «Airport Praxis 2» συμβάλει στη μετάδοση γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης σε νέους και αποτελεί συνέχεια του «Airport Praxis 1» του 2014, στο οποίο συμμετείχαν 70 νέοι και νέες.
Ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα πανευρωπαϊκά προγράμματα στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, είναι το «Nestle Needs YOUth» της Nestle. Στο πλαίσιο αυτό, η Nestle Hellas ανέλαβε το 2013 τη δέσμευση να προσφέρει 500 ευκαιρίες απασχόλησης σε νέους (προσλήψεις και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και μαθητεία), στόχο που ξεπέρασε με 571 ευκαιρίες. Η Ελλάδα ανανέωσε τη δέσμευσή της για 450 νέες ευκαιρίες απασχόλησης (300 προσλήψεις και 150 ευκαιρίες κατάρτισης και μαθητείας) για το διάστημα 2017-2020. Επιπλέον, η εταιρεία μέσα από το πρόγραμμα «Μπορούμε Εδώ» του Nescafe παρείχε εκπαίδευση με πιστοποίηση σε 400 νέους σε τομείς που έχουν ζήτηση στην Ελλάδα.
Σε ανάλογο μήκος κύματος, η Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει και χορηγεί, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα Regeneration, μια ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum. To Regeneration απευθύνεται σε ταλαντούχους πτυχιούχους νέους όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε με σκοπό να καταπολεμήσει τόσο την νεανική ανεργία όσο και το φαινόμενο του «brain drain», την τάση δηλαδή των νέων αξιόλογων πτυχιούχων να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία. Το Regeneration προσφέρει 6μηνη αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε πολυεθνικές και μικρομεσαίες εταιρίες στην Ελλάδα, εκπαίδευση με έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, κοινωνική εργασία σε επιλεγμένους ΜΚΟ και καθοδήγηση από Έλληνες επαγγελματίες σε συνεργασία με το Job-Pairs.
Σύνδεση με την ακαδημαϊκή κοινότητα
Η προσπάθεια των επιχειρήσεων για επιμόρφωση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στη Ελλάδα, οδηγεί συχνά στη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Πολλά και διαφορετικά προγράμματα έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο αυτό, όπως η υποστήριξη από την εταιρεία Wind του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική» του Πανεπιστημίου Πειραιώς, προσφέροντας στους φοιτητές θέσεις πρακτικής άσκησης για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Ευκαιρίες καριέρας προσφέρει επίσης εδώ και 25 χρόνια μέσα από το πρόγραμμα Graduate Trainee Program, η Coca-Cola 3E, καθώς οι νέοι που επιλέγονται, εντάσσονται στο δυναμικό της εταιρείας και έχουν την ευκαιρία μέσα σε διάστημα 2 ετών, να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, μέσα από ένα ατομικό πλάνο ανάπτυξης που συνδυάζει εκπαίδευση, projects και τοποθετήσεις σε θέσεις εργασίας.
Ο Όμιλος ΟΤΕ από την πλευρά του, εκπονεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παροχής υποτροφιών για φοιτητές εδώ και 15 χρόνια, προσφέροντας χρηματική υποστήριξη σε πρωτοετείς φοιτητές στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, ο όμιλος προσέφερε 50 υποτροφίες, συνολικής αξίας 750.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος δραστηριοποιείται με πολλές ακόμη δράσης στον τομέα υποστήριξης της κατάρτισης και εκπαίδευσης, με προγράμματα όπως ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, η συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πρόγραμμα Επαναδιάθεσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Το Cosmote Graduate Trainee Programm κ.α.
Πηγή: marketingweek.gr