Πιο «ευαίσθητοι» για τη δημόσια εικόνα τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί

από | 10/11/2007 | NGO News

Βελτιωμένο εμφανίζεται το επίπεδο εταιρικής υπευθυνότητας και λογοδοσίας των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στον κόσμο, με τζίρο που υπερβαίνει τα 10 τρισ. δολ., το 2007 σε σύγκριση με το 2006. Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού AccountAbility, ο μέσος όρος αξιολόγησής τους αυξήθηκε κατά 3,6%.


Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ένταση των ελέγχων και της επιτήρησης από τα μέσα ενημέρωσης, τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις των πολιτών, καθώς εντείνεται η ανησυχία του κόσμου για την περιβαλλοντική ρύπανση.


Δεν είναι τυχαίο ότι στην παγκόσμια κατάταξη προηγούνται εταιρείες από τους κλάδους του πετρελαίου, των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και εκτίθενται περισσότερο στη δημοσιότητα με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αναπτύξουν συστηματικούς μηχανισμούς λογοδοσίας.
Έτσι, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία British Petroleum (BP), η οποία πέρυσι ήταν στη δεύτερη θέση, ενώ οι 10 από τις 21 πρώτες επιχειρήσεις είναι πετρελαϊκές, παρόλο που κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί και το οικολογικό τους αποτύπωμα.


Εκτός από το παραπάνω κριτήριο, η αξιολόγηση γίνεται με βάση πληροφορίες που δημοσιοποιούν οι ίδιες οι εταιρείες και αφορούν κυρίως σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους στην αναπτυξιακή τους στρατηγική.


Δεύτερη αναδείχτηκε η βρετανική τράπεζα Barclays, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο, καθώς στην περυσινή αξιολόγηση είχε καταταγεί 28η. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο χρηματοοικονομικός όμιλος HSBC Holdings. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone έπεσε στην πέμπτη θέση από την πρώτη που κατείχε πέρυσι. Ακολουθούν η πετρελαϊκή Royal Dutch Shell, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot, η τράπεζα HBOS, η αμερικανική πετρελαϊκή Chevron και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία DaimlerChrysler.


Για πρώτη φορά φέτος, η αξιολόγηση εφαρμόστηκε και για τη μέτρηση της κοινωνικής λογοδοσίας και υπευθυνότητας των 50 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων. Το AccountAbility Rating Greece εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Καινοτομίας (εταιρεία συμβούλων εξειδικευμένων σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και βιώσιμης ανάπτυξης) σε συνεργασία με τον οργανισμό AccountAbility. Τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 Δεκεμβρίου 2007.