Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, η Επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
 
Η θέση της γυναίκας στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι απασχολούσε ανά τους αιώνες την ανθρωπότητα. Μέχρι πολύ πρόσφατα οι ρόλοι των φύλων ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά καθορισμένοι, και οι γυναίκες ζούσαν ουσιαστικά στο παρασκήνιο, αλλά από το 1970 και μετά- παρά τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις- οι γυναίκες έχουν  βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους στην κοινωνία και  την αγορά εργασίας. Αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επαγγελματικής τους ζωής, όσον αφορά στις συνθήκες και την αμοιβή, δεν έχουν αλλάξει σημαντικά.
 
Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπάρχουν ακόμη μεγάλες ανισότητες στην εκπαίδευση, την υγεία και την πολιτική εκπροσώπηση. Ο δείκτης δε που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί πιο αργά από όλους είναι η οικονομική ισότητα. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 170 χρόνια μέχρι να υπάρξει ισορροπία. Επίσης μόνο το 50% των γυναικών έχει σήμερα πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ οι γυναίκες αμείβονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο από τους άνδρες.
 
Ας ευχηθούμε η σημερινή ημέρα να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία να αναλογισθούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά αυτό το τεράστιο κεφάλαιο στο πλαίσιο της ατομικής αλλά και κοινωνικής δημιουργίας για ένα καλλίτερο αύριο για όλους μας.

Παράλληλα, ανακοινώνεται η πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Αμερικανικών Επιμελητηρίων, Gender Initiatives Task Force με στόχο την υποστήριξη του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαφορετικότητα των φύλων στο χώρο εργασίας. Αυξάνει επίσης την ευαισθητοποίηση μεταξύ των εταιριών μελών των Επιμελητηρίων και παρέχει μία πλατφόρμα δικτύωσης και συζήτησης για τους decision makers των μελών.

Τα τρέχοντα ζητήματα της πρωτοβουλίας είναι: η ένταξη στο χώρο εργασίας, η ισορροπία μεταξύ των φύλων, η εταιρική κοινωνική ευθύνη και οι βέλτιστες πρακτικές στο χώρο εργασίας (http://www.amcham.gr).

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ