ΕΥ: Θετικές προοπτικές για τις δημόσιες εγγραφές διεθνώς

ΕΥ: Θετικές παραμένουν οι προοπτικές για τις δημόσιες εγγραφές διεθνώς, μετά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2017

► Η θεαματική άνοδος των μετοχικών αγορών παγκοσμίως δίνει στο α’ τρίμηνο του 2017 τον υψηλότερο αριθμό δημοσίων εγγραφών που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο έτους από το 2007

► Ανακάμπτουν οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ, καθώς καταγράφουν την πρώτη μεγάλη συμφωνία (megadeal) της χρονιάς στο χώρο της τεχνολογίας

► Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην ΕΜΑΙΑ αυξάνεται, παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα

► Καμία δημόσια εγγραφή δεν πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά το α’ τρίμηνο του 2017

Έρευνα της ΕΥ παρατηρεί ένα δυνατό ξεκίνημα στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, η οποία κινήθηκε σε εντυπωσιακά επίπεδα κατά το α’ τρίμηνο του 2017, ενισχυμένη από τα ισχυρά κέρδη στις αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και των ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν και οι δύο πρώτες μεγάλες συμφωνίες (άνω του 1 δις – megadeals) της χρονιάς. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2017, 369 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν 33,7 δις δολάρια, καταγράφοντας 92% αύξηση σε ετήσια βάση ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών και 146% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια παγκοσμίως. Το α’ τρίμηνο του 2017 ήταν, επίσης, το πιο δραστήριο πρώτο τρίμηνο ως προς τον αριθμό δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, μετά το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 (οπότε πραγματοποιήθηκαν 399 δημόσιες εγγραφές, που συγκέντρωσαν 47,5 δις δολάρια). Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: Q1 2017.

Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών για το 2017. Είναι προφανές ότι, παρόλη την παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έχει θέσει τις βάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2017. Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη βελτιώνονται στις μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες. Οι αποδόσεις των δεικτών μετοχών και οι αποτιμήσεις κινούνται ανοδικά, με αρκετούς βασικούς δείκτες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η χαμηλή μεταβλητότητα φαίνεται να στηρίζει το θετικό κλίμα ως προς τις δημόσιες εγγραφές, το οποίο υποστηρίζεται, επίσης, από την επιτυχή εισαγωγή στις ΗΠΑ μιας εταιρείας τεχνολογίας με αποτίμηση που ξεπερνά το ένα δις δολάρια.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κυριαρχεί στις δημόσιες εγγραφές

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με επικεφαλής την περιοχή της ευρύτερης Κίνας (ηπειρωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταιβάν και Μακάο), κυριαρχεί για άλλη μια φορά στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το α’ τρίμηνο του 2017, αντιπροσωπεύοντας το 70% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και το 48% των αντληθέντων κεφαλαίων. Το επόμενο χρονικό διάστημα, η περιοχή της ευρύτερης Κίνας, και κατ’ επέκταση η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών, καθώς η εποπτική αρχή κεφαλαιαγοράς της Κίνας (CSRC) αναμένεται να προωθήσει ένα σημαντικό αριθμό εκκρεμών δημοσίων εγγραφών, αυξάνοντας το ρυθμό των εγκρίσεων στη διάρκεια του χρόνου.

Οι δημόσιες εγγραφές στην ΕΜΑΙΑ επηρεάσθηκαν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Εξαιτίας της αύξησης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η δραστηριότητα στην περιοχή EMΑIA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική), ελαφρώς αυξημένη κατά 8,5% σε ετήσια βάση, κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως κατά το α’ τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 21% και 15% του αριθμού των δημοσίων εγγραφών και των αντληθέντων κεφαλαίων αντίστοιχα. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, η Κύρια και Δευτερεύουσα χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου (London Main και AIM) και η Κύρια και η Δευτερεύουσα χρηματιστηριακή αγορά της Βομβάης (Bombay Main και SME) ήταν οι τρεις πιο δραστήριες αγορές από πλευράς αντληθέντων κεφαλαίων. Η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν τις πιο δραστήριες αγορές στην περιοχή, με 26 και 12 δημόσιες εγγραφές αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Σαουδική Αραβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε καμία δημόσια εγγραφή. 

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, σημειώνει: «Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών του α’ τριμήνου στην ΕΜΑΙΑ επηρεάστηκε από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη συζήτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προοπτικές είναι θετικές. Καθώς διαφαίνεται ότι η αβεβαιότητα σταδιακά υποχωρεί από την Ευρώπη, ευνοώντας τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο, στη χώρα μας υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανυθεί. Ο δρόμος αυτός περνάει από τη γενικότερη βελτίωση της εμπιστοσύνης και του όλου επενδυτικού κλίματος, με προσέλκυση επενδύσεων, ενθάρρυνση ιδιωτικοποιήσεων και ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει θετικός αντίκτυπος όσον αφορά στην ελκυστικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα θα είναι, φυσικά, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

Ανακάμπτει η αγορά των ΗΠΑ

Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ σημείωσαν ένα ισχυρό ξεκίνημα κατά το α’ τρίμηνο του 2017, ξεπερνώντας με ευκολία τα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2016, όσον αφορά τόσο στον αριθμό δημοσίων εγγραφών, όσο και στα έσοδα. Φέτος, 24 δημόσιες εγγραφές άντλησαν 10,8 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 200% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 1.380% ως προς τα έσοδα. Τέσσερις από τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές του α’ τριμήνου ολοκληρώθηκαν στις ΗΠΑ. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) συγκέντρωσε τα περισσότερα κεφάλαια παγκοσμίως αυτό το τρίμηνο, καθώς φιλοξένησε τα δύο μοναδικά megadeals που πραγματοποιήθηκαν.

Παρά τις μικτές ενδείξεις, οι προοπτικές για το 2017 παραμένουν θετικές

Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πολύ πιο θετικές από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει. Την ώρα που η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια συζήτηση, η αποκατάσταση της ζήτησης για δημόσιες εγγραφές υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται παγκοσμίως το 2017, ιδιαίτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Λέξεις κλειδιά: EY, έρευνα, δημόσιες εγγραφές, επενδύσεις, IPO Trends, οικονομική αβεβαιότητα

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ