ICAP: 3ο Human Capital Summit: Successors

3ο Human Capital Summit: Successors

Διεθνείς Αυθεντίες και Κορυφαίες εταιρείες της Αγοράς έδωσαν το παρόν στο κορυφαίο Συνέδριο με θέμα “Successors” «Βέλτιστες μέθοδοι για την επιλογή και την ανάπτυξη των αυριανών Ηγετών» αλλά και Εσπερίδα Ανωτάτων Στελεχών με θέμα «Helping Leaders to manage their Dark Side»!

O Τομέας People Solutions της ICAP ADVISORY SA, διεξήγαγε με μεγάλη επιτυχία στις 20 Απριλίου, το 3ο Human Capital Summit με θέμα “Successors”  «Βέλτιστες μέθοδοι για την επιλογή και την ανάπτυξη των αυριανών Ηγετών» αλλά και Εσπερίδα Ανωτάτων Στελεχών με θέμα «Helping Leaders to manage their Dark Side»! 

Με κεντρικούς ομιλητές τον Dr. Robert Hogan, President and Co-founder of Hogan Assessments και τον Scott Gregory, Vice President Consulting, Hogan Assessments, οι δύο πρωτοβουλίες κέντρισαν το ενδιαφέρον 300 Ανωτάτων και Ανώτερων Στελεχών.

Ανοίγοντας τις εργασίες  του Συνεδρίου, ο Dr. Robert Hogan έδειξε το ρόλο της προσωπικότητας στην επιλογή και ανάπτυξη των μελλοντικών ηγετών και κατέδειξε ότι η προβλεπτική της εγκυρότητα είναι υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Στα πλαίσια της εσπερίδας έδωσε το δικό του ορισμό της ηγεσίας και αναφέρθηκε εκτενώς στην αναποτελεσματικότητα των managers. Παρουσίασε την αλυσίδα αξίας της ηγεσίας μέσα από τρεις κύριους άξονες, τη συμπεριφορά, τις αξίες και τις αποφάσεις, καθώς και τα τρία επηρεάζουν τη δέσμευση των εργαζομένων και κατά συνέπεια την κερδοφορία της επιχείρησης. Επίσης είπε ότι, οι εργαζόμενοι ως οι καλύτεροι κριτές του κάθε ηγέτη θεωρούν ότι οι κύριες τέσσερις δεξιότητες ηγεσίας είναι η ακεραιότητα, η κρίση, η επιχειρηματική δεινότητα και το όραμα. Κατόπιν αναφέρθηκε στη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας ως παράγοντες που προβλέπουν την απόδοση του ηγέτη και ανάπτυξε ιδιαίτερα τις διαστάσεις της σκοτεινής πλευράς καθώς την υπονομεύουν καίρια. Τέλος αφού έδειξε ότι η δημιουργία πλεονάσματος ηγετικής συνεισφοράς (idiosyncrasy credit) μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις σκοτεινές συμπεριφορές, είπε ότι αυτές αντιμετωπίζονται με την καλλιέργεια αυτογνωσίας, τον εντοπισμό των κύριων προβληματικών συμπεριφορών, τον εντοπισμό των καταστάσεων που τις πυροδοτούν και την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση τους. 

Ο Scott Gregory, Vice President Consulting, Hogan Assessments αναφέρθηκε στην ορθή επιλογή των στελεχών υψηλού δυναμικού (High Potential) σε αντίθεση  με την επιλογή που στηρίζεται στην εντύπωση (hype). Όρισε την ηγεσία ως την ικανότητα δημιουργίας ομάδων που μπορούν να ανταγωνίζονται επιτυχημένα. Έδειξε ότι πολλά παραδοσιακά συστήματα διαδοχής που σχεδιάζονται με γνώμονα την πολιτική,  παρουσιάζουν αδυναμίες. Κατόπιν ανέπτυξε ένα πλαίσιο επιλογής και ανάπτυξης στελεχών υψηλού δυναμικού, που αποτελείται από  εννέα δεξιότητες που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, συγκεκριμένα, θεμελιώδεις, ανάδειξης ηγεσίας και αποτελεσματικότητας ηγεσίας. Το πλαίσιο αυτό προέρχεται από διετή έρευνα της Hogan πάνω στις στοιχειώδεις ηγετικές δεξιότητες. Οι δεξιότητες αυτές μπορούν να μετρηθούν από σχετικά ψυχομετρικά εργαλεία και η έκθεση που παράγεται παρέχει σαφή πληροφόρηση που επιτρέπει στο στέλεχος να εστιάσει την ανάπτυξη του εκεί όπου πραγματικά έχει ανάγκη. 

Στη συνέχεια,  ο Κώστας Ζούλιας, Director, Human Capital Consulting συντόνισε μια άσκηση επιλογής και ανάπτυξης για συγκεκριμένη θέση εργασίας με βάση σχετικό εργαλείο και οι ομάδες των συμμετεχόντων επιχειρηματολόγησαν για τον ιδανικό υποψήφιο  και τις περιοχές προς βελτίωση όλων των υποψηφίων.

Ακολούθησε πάνελ με θέμα: «Η διαδοχή προς τις θέσεις επιπέδου C’» με συντονιστή τον Νικήτα Κωνσταντέλλο, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ICAP Group & Πρόεδρος ΕΑΣΕ και συμμετέχοντες τους Γιάννη Καντώρο, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican, Αλέξανδρο Καραφυλλίδη, Διευθύνων Σύμβουλος, Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα A.E., Δημήτρη Κουτσόπουλο, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδας. 

Ακούστηκαν προσωπικές εμπειρίες σε σχέση με την ανέλιξη των στελεχών σε ηγετικές θέσεις, η δυσκολία που υπάρχει για την αντικειμενική επιλογή των διαδόχων, και οι διαδικασίες που διαθέτει η κάθε εταιρεία για να την διαχειρίζεται . Επίσης αναφέρθηκε η σημαντικότητα των μεθόδων ανάπτυξης όπως coaching, mentoring και job rotation, όπως και η σημασία του χρόνου  ως παράγοντα ωρίμασης του στελέχους. Τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης σχετικής διαδικασίας η οποία να εξασφαλίζει αντικειμενικότητα και διαφάνεια αλλά και της ύπαρξης κινήτρων για τα στελέχη που αποτελούν τη δεξαμενή μελλοντικών ηγετών. Τέλος τονίστηκε ότι είναι υποχρέωση του κάθε ηγέτη να επιλέγει τον διάδοχο του, αλλά ο χρόνος μπορεί να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της διαδοχής. 

Στη συνέχεια η κυρία Φραγκίσκη Μελίσσα Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Vodafone-Panafon S.A. παρουσίασε τις διαδικασίες επιλογής μελλοντικών στελεχών στην επιχείρηση, εκθέτοντας και σχετικές μαρτυρίες επιτυχημένων στελεχών με αξιοσημείωτη ανέλιξη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κυρία Μελίσσα τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών στην πράξη όπου οι καθημερινές προτεραιότητες συχνά εξουδετερώνουν και τις πιο οργανωμένες διαδικασίες. 

Ακολούθησε η κυρία Βίκυ Μπουζούκη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικών Υπηρεσιών,  Όμιλοs Εταιρειών ΑΝΤΕΝΝΑ, η οποία κατέδειξε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η διαδοχή σε ένα ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης όπου η σπανιότητα των ειδικευμένων στελεχών καθιστά τη διαδικασία  μια δύσκολη άσκηση ανεύρεσης. Για αυτό το λόγο η επιχείρηση εισήγαγε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης απόδοσης με έμφαση στην ανάπτυξη νέων στελεχών. 

Στην τελευταία ενότητα του Συνεδρίου ο Γιώργος Χάρος, Executive Director People Solutions  παρουσίασε την ανανεωμένη έρευνα της ICAP για το Brain Drain: «Πως μπορούν τα ταλέντα που έχουν φύγει  να βοηθήσουν την χώρα»,  η οποία είχε αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με πέρυσι κατά 48% και έδειξε ότι έχουν αυξηθεί οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό καθαρά για εργασία και όχι για σπουδές (σε ποσοστό 55%) και έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών που σκοπεύουν να επιστρέψουν στο εγγύς μέλλον. Επιβεβαιώθηκε το υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ τους και η αντιπροσώπευση μεγάλου αριθμού κλάδων και ειδικοτήτων. Η διαφθορά, η έλλειψη προοπτικών και  οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα, μαζί φυσικά με την κρίση εξακολουθούν να είναι οι κύριοι παράγοντες εξόδου.  

Τα αποτελέσματα αυτά σχολίασε ο Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director, Endeavor Greece ο οποίος αφού εντόπισε ότι ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει συνεχώς αυξάνεται φθάνοντας τις 500.000 και τόνισε τη δυσκολία επιστροφής, πρόσθεσε τη θετική πλευρά που είναι η ανάπτυξη ενός ελληνικού στελεχιακού δυναμικού στο εξωτερικό με ότι έμμεσα οφέλη προσφέρει αυτό στη χώρα. Επίσης σχολίασε ο Γεώργιος Στείρης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε ιστορικά στη δυναμική του Ελληνισμού έξω από τα σύνορα της χώρας, και είδε το φαινόμενο υπό το πρίσμα της αναγέννησης ενός παγκοσμιοποιημένου, κοσμοπολίτικου ελληνισμού.  

Δήλωση του κ. Κώστα Ζούλια, Director, ICAP Human Capital Consulting:

Η ηγεσία στις επιχειρήσεις επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό την δέσμευση των εργαζόμενων και αυτή με τη σειρά της, απευθείας την κερδοφορία τους. Τα στελέχη που αποκτούν ηγετικές θέσεις, επιδεικνύοντας χαρισματικά στοιχεία, όταν υπόκεινται στις πιέσεις της εξουσίας συχνά παρουσιάζουν «σκοτεινότερες» συμπεριφορές και μπορούν να υπονομεύσουν τη φήμη, την επιρροή και τις σχέσεις τους. Ο Dr. Hogan ανέλυσε την ηγεσία στη φωτεινή και τη σκοτεινή της πλευρά, παρουσίασε τις αντιπαραγωγικές συμπεριφορές των ηγετών και εισηγήθηκε ότι οι ηγέτες πρέπει είτε να έχουν κτίσει σημαντικό πλεόνασμα θετικής συνεισφοράς για να τους συγχωρούνται τα ολισθήματα, είτε να αναπτύξουν στρατηγική αυτογνωσία και να ασχοληθούν ενεργά με τη βελτίωση τους. Στα πλαίσια του 3rd Human Capital Summit, αναλύσαμε τις μεθόδους επιλογής και ανάπτυξης ηγετικών στελεχών, μέσω των προγραμμάτων διαδοχής των επιχειρήσεων, συζητήθηκαν σύγχρονες πρακτικές μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα και αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην πράξη. Βασικό συμπέρασμα του Συνεδρίου ήταν ότι η ύπαρξη σταθερής και διάφανης διαδικασίας διαχείρισης της διαδοχής, η οποία συνοδεύεται από τα κατάλληλα προγράμματα ανάπτυξης για τους συμμετέχοντες, αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση του υγιούς μέλλοντος της επιχείρησης. 

Χορηγοί 3ου Συνεδρίου Ηuman Capital Summit:

Διακεκριμένος Χορηγός η Avis Hellas
Χορηγός η Edenred
Υποστηρικτές οι: doculand, kariera.gr, Σύνδεσμος ΑΕ & ΕΠΕ
Κύριοι Χορηγοί Επικοινωνίας η Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr
Χορηγοί Επικοινωνίας οι: Insurance Daily, Ασφαλιστικό Marketing, HR Professional, Huffington Post, Χρήμα και Χρήμα Week

Χορηγοί Επικοινωνίας της Εσπερίδας Ανωτάτων Στελεχών η  Ναυτεμπορική και το naftemporiki.gr

Η ICAP Group υποστηρίζει το Έργο της ΕΛΕΠΑΠ

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ