Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 6ο Ενεργειακό Συνέδριο με τίτλο: ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙA: Αναζητώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που διοργάνωσε το Energy & Sustainability Club (http://www.imbaenergyclub.gr/) και το MBA International (http://imba.aueb.gr/) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συνέριο που παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματιών, ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, διπλωμάτες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές, αναλύθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον σχεδιασμό ενεργειακών αγορών, παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες τεχνικές χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων με έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη, οι νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας καθώς και επιτυχημένες επιχειρηματικές πρακτικές νέων έργων, που διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα.
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Πρόεδρος και ιδρυτής του ENERGY & SUSTAINABILITY CLUB του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους εκλεκτούς ομιλητές και καλεσμένους, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Energy & Sustainability Club τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ ανέδειξε την αναγκαιότητα συνεργασίας ακαδημαϊκής κοινότητας, αγοράς και ρυθμιστικών αρχών, ώστε να αξιοποιηθεί η έρευνα και η καινοτομία που παράγεται στα ερευνητικά κέντρα, προς όφελος της κοινωνίας και της Ελληνικής οικονομίας.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου – Διευθυντής του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος με τη σειρά του εξήρε τις πρωτοβουλίες και την πολυετή συνεισφορά του ENERGY & SUSTAINABILITY CLUB, αλλά και την μέχρι τώρα συνεργασία του Energy & Sustainability Club και του MBA International, στην ανάπτυξη νέων πανεπιστημιακών μαθημάτων, που αφορούν τα ενεργειακά οικονομικά καθώς και την ενέργεια και βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Κώστας Σκρέκας, Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επισήμανε ότι η ενέργεια και η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ότι έχει φτάσει ο χρόνος, ώστε οι ώριμες επενδύσεις στην ενέργεια που έχουν εγκριθεί από το σύνολο των κομμάτων να ολοκληρωθούν, αλλά και να υποστηριχθούν επιπλέον επιχειρηματικές προτάσεις για την ενέργεια και τη βιωσιμότητα που θα συμβάλλουν άμεσα στο να προχωρήσει η χώρα στην πολυαναμενόμενη φάση ανάπτυξης.
Ο πρώην Υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης, Υπεύθυνος της Κεντρικής Ομάδας για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κατά την ομιλία του επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που σε συνδυασμό με την τεχνολογία μπορούν να επηρεάζουν προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των Ελλήνων, αποτελώντας το βαρόμετρο της ευημερίας και ανάπτυξής της.
Στο νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναφέρθηκε διεξοδικά ο κ. Δημήτρης Ασημάκης, Εταίρος της NORTON ROSE FULBRIGHT Greece, αναλύοντας το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο καθώς και ποιες ευκαιρίες αναδεικνύονται το επόμενο διάστημα. Εκτίμησε ότι με το νέο πλαίσιο υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης αιολικών έργων κοντά στα 2.7GW μέχρι το 2020 άρα και επενδύσεων της τάξης των 3δις ευρώ περίπου.
Ο κ. Θεόδωρος Τσακίρης – Επικ. Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, αφού έκανε εκτενή ανάλυση της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανέπτυξε παράλληλα και το πλαίσιο των ενεργειακών συσχετισμών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη σε γεωπολιτικό επίπεδο και της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία δεκαετία, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία ανά χώρα. Υποστήριξε την ανάγκη περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου με έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο μικρής κλίμακας και το συμπιεσμένο φυσικό αέριο.
Ο κ. Γιώργος Δανιόλος – Διευθύνων Σύμβουλος, ΗΡΩΝ / ENGIE Hellas, αφού παρουσίασε τις δραστηριότητες του ομίλου ENGIE Hellas, ανέφερε ότι το διάστημα 2016-2018 θα δαπανηθούν 16δις για αναπτυξιακές επενδύσεις συμπεριλαμβανομένου 1δις για καινοτομία και ψηφιακά πρότζεκτ, ενώ τόνισε ότι σήμερα λαμβάνει χώρα μία ενεργειακή επανάσταση που χαρακτηρίζεται από την απεξάρτηση από τον άνθρακα (decarbonization), με τις παγκόσμιες ΑΠΕ να αυξάνονται κατά 70% έως το 2030, την αποκέντρωση ενέργειας (decentralization), με λύσεις που θα υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2030 και την ψηφιοποίηση (digitalization), με την ψηφιακή οικονομία να μεταλλάσσει τα ενεργειακά συστήματα, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό κόστος για επιχειρήσεις και οικιακούς πελάτες.
Ο κ. Ιωάννης Μάργαρης – Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), παρουσίασε το νέο τοπίο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και το ρόλο του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία και την αναπτυξιακή προοπτική του τομέα των «έξυπνων δικτύων», η οποία δημιουργεί δυνατότητες για ουσιαστική συμβολή του ΔΕΔΔΗΕ στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενισχύοντας 25 τομείς της οικονομίας. Προσέθεσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το 2020 θα επενδυθούν στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας 600δις ευρώ και τα 2/3 αυτών θα υλοποιηθούν στα Δίκτυα Διανομής.
Ο κ. Κωνσταντίνος Νικολάου – Γεωλόγος Πετρελαίων – Τεχνικός Σύμβουλος, ENERGEAN OIL & GAS, παρουσίασε τα ενεργειακά έργα της εταιρίας επαναλαμβάνοντας ότι με την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία μπορούν να παραχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην απόδοση επενδύσεων που αφορούν την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχής με παράλληλη ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
Ο κ. Δημήτριος Παρπαΐρης – Διευθύνων Σύμβουλος, GE POWER SERVICES (Ελλάδα & Κύπρο), διευκρίνισε τι σημαίνει να είσαι μία ψηφιακά εκβιομηχανισμένη εταιρία αξίας πλέον των 150δις δολαρίων με ιστορία 125 ετών, και πως η χρήση τεχνολογίας υψηλού επιπέδου επηρεάζει θετικά όλες τις δραστηριότητες της εταιρίας, είτε αυτές αφορούν στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία της, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητά της, είτε στη σχέση της με τους προμηθευτές και τους πελάτες της, μέσω εφαρμογών που βοηθούν στην εξοικονόμηση πόρων, είτε στην ψηφιοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο με την ανάπτυξη πλατφόρμας, μέσω cloud για βιομηχανίες. Με τη δημιουργία ψηφιακών εικονικών αντιγράφων κάθε εξοπλισμού, δίδεται η δυνατότητα στους πελάτες της εταιρίας να λαμβάνουν συνεχή ροή δεδομένων για την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού, που συμβάλλει στην έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση μελλοντικών προβλημάτων.
Τα οφέλη της αιολικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνεισφέρει στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της αντιστροφής του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη παρουσίασε, ο κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). Επισήμανε ότι η αιολική ενέργεια θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της πράσινης ανάπτυξης και της προσπάθειας επίτευξης των στόχων του 2020 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρότι η Ελλάδα είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘80 την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η Τουρκία ξεκινώντας μόλις το 2002, την έχει ήδη ξεπεράσει με εγκατεστημένα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 79 GW.
Τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης προγραμμάτων ενέργειας, ανέλυσε ο κ. Άλκης Δρακινός, Αναπληρωτής Επικεφαλής Γραφείου Ελλάδας της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (EBRD), αναφέροντας ότι στην 18μηνη παρουσία της τράπεζας στην Ελλάδα, έχουν εγκριθεί ποσά ύψους πλέον του 1δις ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων που αφορούν στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία μονάδων ΑΠΕ, υποστήριξη μονάδων εξόρυξης πετρελαίου, όπως και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την βελτίωση του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ.
Χορηγοί συνεδρίου: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΔΕΔΔΗΕ), NORTON ROSE FULBRIGHT, GENERAL ELECTRIC POWER SERVICES (Ελλάδα & Κύπρος).
Υποστηρικτές συνεδρίου: Hellenic Association of Energy Economics, Greek Energy Forum και ο Σύλλογος Αποφοίτων MBA International Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Χορηγοί επικοινωνίας: Nostus Communications and Events, www.energypress.gr, www.newsbomb.gr, www.epixeiro.gr, www.energyworld.gr, www.insider.gr
Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίου:
Καθ. Γιώργος Ιωάννου – Διευθυντής ΜΒΑ International – Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (http://imba.aueb.gr/), Δημήτρης Σαραντόπουλος – Πρόεδρος και Ιδρυτής – Energy & Sustainability Club (http://www.imbaenergyclub.gr/), Έλενα Στάμου – Διευθύνουσα Σύμβουλος – Nostus Communications & Events (http://www.nostus.gr/)