Recruiting & Managing Millennials: Πιστοί, παρά το Job-hopping;

Οι Millennials είναι πλέον οι Key drivers στις μεταβολές που σημειώνονται στο εργασιακό περιβάλλον. Παρατηρώντας την εξέλιξη της γενιάς αυτής, διαπιστώνεται ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι Millennials είναι τόσο «ώριμοι» ώστε να αναλάβουν πιο ηγετικούς ρόλους, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά. Δίχως αμφιβολία, οι Millennials συνεχίζουν να προκαλούν αναταράξεις στον εργασιακό χώρο και να φέρουν τη δική τους μοναδική οπτική για το περιβάλλον εργασίας.

Οι οργανισμοί πραγματοποιούν ενέργειες, δημιουργούν ακαδημίες μάθησης, προγράμματα επιμόρφωσης κ.ά. που σχεδιάζονται και απευθύνονται σε στελέχη της γενιάς Y. Οι επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει ότι βασικό συστατικό για τη λειτουργία τους, ιδίως εάν αναζητούν την εξέλιξη και την πρόοδο, είναι η στελέχωσή τους με millennials. Όλα τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως οι ίδιοι έχουν πια «εδραιωθεί» στον εργασιακό χώρο και οι εταιρείες συνεχίζουν σταθερά να επενδύουν σε αυτούς.

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν αλλαγές στις προτεραιότητες των millennials καθώς οι ίδιοι μεγαλώνουν, μεταβαίνουν σε πιο ώριμη φάση και εισέρχονται με τη σειρά τους σε νέο στάδιο ζωής. Εύστοχα το Forbes σημειώνει ότι η προκύπτουσα ερώτηση για την εν λόγω γενιά είναι «Σε πιο πλαίσιο κινείται καθώς μεγαλώνει;». Στρέφοντας το βλέμμα παγκοσμίως, παρατηρείται ότι πάνω από το μισό του ενεργού εργασιακά πληθυσμού της γενιάς αυτής βρίσκεται «σε ηλικία γάμου». Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 1 εκατ. γυναίκες γίνονται μητέρες για πρώτη φορά κάθε χρόνο και το 85% των γεννήσεων ανήκουν σε millennials γονείς. Οι millennials παντρεύονται, αποκτούν παιδιά και ταυτόχρονα, προχωρούν αυξητικά σε αγορές υψηλού ρίσκου αλλά κυρίως μετρούν περίπου μία δεκαετία εργασιακής πορείας. Ως εκ τούτου, η σχέση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αλλάζει συνεχώς καθώς οι ίδιοι μπαίνουν σε νέα φάση ζωής και τα στερεότυπα που ίσως τους ακολουθούν μεταβάλλονται δυναμικά. Για αυτό, άλλωστε, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι στραμμένο στην εν λόγω γενιά με τις εταιρείες να συνεχίζουν να επενδύουν στην προσέλκυση και κυρίως τη διαχείριση και εξέλιξη των στελεχών αυτών.

Όσο η γενιά αυτή συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται καθώς μεταβάλλεται το στάδιο ζωής της, τόσο επιβάλλεται για τις επιχειρήσεις να ενεργούν μέσα σε αυτήν την πραγματικότητα προκειμένου να επιτύχουν μακροπρόθεσμα. Η δέσμευσή τους με αυτή τη γενιά θα βελτιωθεί και η συνολική τους δραστηριότητα θα αναπτυχθεί σημαντικά, όπως αναφέρει το Forbes.

Οι millennials είναι η γενιά εκείνη που οφείλει να προετοιμαστεί ώστε να αναλάβει ηγετικές θέσεις μέσα στους οργανισμούς. Πιο ώριμοι οι ίδιοι πλέον, καλούνται να διδαχτούν από τους προκατόχους τους έτσι ώστε να επανδρωθούν και να είναι οι μελλοντικοί ηγέτες. Πώς όμως η μία γενιά μπορεί να εκπαιδεύσει την επόμενη;

Σύμφωνα με το Association for Development Management (ATD), το πρώτο βήμα είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να αναλάβουν Projects, μικρής διάρκειας, στα οποία θα ηγηθούν και θα διαχειριστούν ενδεχομένως τη δική τους ομάδα. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν επί της πράξης εμπειρία και να λάβουν σχετική εκπαίδευση. Οι millennials επιζητούν από το εργασιακό περιβάλλον τους τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους σε αποφάσεις. Ερωτήσεις όπως «Πώς σκέφτεσαι ότι πρέπει να κινηθούμε στο συγκεκριμένο συμβάν;» ή «Εάν ήσουν στη θέση μου, τί απόφαση θα έπαιρνες;» είναι ενδεικτικές για το πώς μπορεί να εκπαιδευτεί η εν λόγω γενιά, υπογραμμίζει το Forbes. Σημείο κλειδί είναι η λέξη «αν» η οποία υποδηλώνει τη σπουδαιότητα να ακουστεί η άποψή τους αλλά όχι την αναγκαιότητα να ληφθεί σημαντικά υπόψη. Επίσης, μία τέτοια προσέγγιση θα καταδείξει, ανάλογα με την απάντηση που θα προκύψει, πόσο έτοιμος είναι ο εργαζόμενος Y να αναλάβει πιο core θέσεις.

Το φαινόμενο του job-hopping
Ένα χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης γενιάς αποτελεί η αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος ή/και εργασιακού ρόλου, μεταπηδώντας από τη μία εταιρεία σε άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω φαινόμενο, γνωστό ως job-hopping, αποτελεί ένα στοιχείο διαφοροποίησης και ο εκάστοτε οργανισμός οφείλει να το λάβει υπόψη τόσο σε επίπεδο στελέχωσης της γενιάς Y όσο και στη διαχείρισή της. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Jobvite, οι millennials, σε ποσοστό 42%, είναι πιο ανοιχτοί σε νέες προκλήσεις και εμφανίζουν υψηλότερες πιθανότητες να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον πιο συχνά από τις προηγούμενες γενιές ενώ για το γυναικείο φύλο το εν λόγω ποσοστό διαμορφώνεται στο 55%. Μάλιστα, οι millennials (56%) τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι από ότι οι baby boomers (31%) στο ότι μπορούν να βρουν την εργασία που τους ταιριάζει. Αυτή η τάση συνδέεται με τη διαφορετική οπτική και νοοτροπία που έχει η παρούσα γενιά για την εργασία.

Ο όρος job-hopper σκιαγραφεί το προφίλ της γενιάς Υ και αποτελεί ένα στερεότυπο για πολλούς, αλλά η παρούσα διαπίστωση τείνει να αμφισβητείται διεθνώς. Σύμφωνα με την 2017 Deloitte Millennial Survey, μία νέα τάση είναι εν εξελίξει καθώς παρατηρείται πως όλο και περισσότερο οι millennials είναι πιστοί στον εκάστοτε εργοδότη τους. Ειδικότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2016, μόλις το 38% σχεδιάζει να φύγει από την εταιρεία που είναι στα επόμενα δύο έτη (έναντι 44%), το 31% έχει την πρόθεση να παραμείνει στην ίδια εργασία για παραπάνω από 5 έτη (έναντι 27%), ενώ μόνο το 7% σχεδιάζει να αποχωρήσει σύντομα (έναντι 17%).

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ