Προμηθευτές ταχυκίνητων προϊόντων: Απολογισμός πενταετίας και μελλοντικά επενδυτικά πλάνα

Προμηθευτές ταχυκίνητων προϊόντων: Απολογισμός πενταετίας και μελλοντικά επενδυτικά πλάνα

Στην κρίσιμη πενταετία που εξετάζεται στο επετειακό αφιέρωμα (που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων έκδοσης του περιοδικού σελφ σέρβις), οι εξελίξεις στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, διαμόρφωσαν το πεδίο εντός του οποίου οι προμηθευτικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους μάχη, επανασχεδιάζοντας τη στρατηγική τους, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.

Oι απαιτήσεις αυτές αφορούσαν πολλές πλευρές της δραστηριότητάς τους, από το διοικητικό μοντέλο, την οικονομική διαχείριση, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, έως την υιοθέτηση νέων τρόπων συνεργασίας με το λιανεμπόριο και την προσφορά προϊόντων που καλύπτουν νέες απαιτήσεις ή δημιουργούν νέες τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης των πωλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε από ανώτατα στελέχη της διοίκησης σημαντικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην ελληνική αγορά να παρουσιάσουν στο αναγνωστικό μας κοινό έναν σύντομο απολογισμό της πενταετίας από το 2012 έως σήμερα, επικεντρώνοντας την τοποθέτησή τους στις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις αυτής της χρονικής περιόδου, καθώς και σε μια επιγραμματική αναφορά στα στρατηγικά και επενδυτικά τους πλάνα έως το 2022. Ακολουθούν οι δηλώσεις των στελεχών, σε αλφαβητική σειρά.

Λήδα Βιτουλαδίτου, marketing manager, ΜΕΓΑ ΑΕ 
Η 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες προϊόντων προσωπικής υγιεινής στην Ευρώπη. Η ΜΕΓΑ στηρίζει την ελληνική οικονομία διατηρώντας το τρίπτυχο: Παραγωγή, Έδρα, Ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Παράγει τα προϊόντα της στην Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα σε χώρους παραγωγής και μηχανολογικό εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, προάγοντας την ελληνική καινοτομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια πάνω από 30 χωρών του εξωτερικού, εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας.

Η ΜΕΓΑ, πιστεύοντας πως ο δρόμος της ανάπτυξης περνά μέσα από τις επενδύσεις, συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο με επενδύσεις άνω των 55 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2010 – 2016 σε υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου.

Παράλληλα, θεωρώντας πάντα τους ανθρώπους ως το πολυτιμότερο κεφάλαιό της, όχι μόνο διατήρησε τις θέσεις εργασίας, αλλά αύξησε το προσωπικό της σε ποσοστό πάνω από 73% στο διάστημα 2010 – 2016.

Με δυναμική εξαγωγική δραστηριότητα κατάφερε να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της (2010 – 2016), επιβεβαιώνοντας ότι η καινοτομία και η ποιότητα μπορούν να έχουν ελληνική ταυτότητα, αλλά και διεθνές διαβατήριο.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, η ΜΕΓΑ εφάρμοσε ένα ευρύ πλάνο κοινωνικών δράσεων το 2016. Μεταξύ άλλων, το 2016 η εταιρεία προσέφερε πάνω από 1,5 εκατ. προϊόντα, σε συνεργασία με πάνω από 120 κοινωνικούς φορείς και φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Επιστέγασμα της παραπάνω προσπάθειας είναι η σταθερά αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών προς τα προϊόντα της εταιρείας, που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, σε σημαντική αύξηση μεριδίων στο εξωτερικό, αλλά και σε περαιτέρω ενίσχυση της πρώτης θέσης που κατέχει στην ελληνική αγορά στο σύνολο των προϊοντικών κατηγοριών όπου δραστηριοποιείται.

Κατερίνα Βλάχου, managing director, Mondelez Greece & Cyprus ΑΕ

Η Mondelez κατάφερε κατά την τελευταία πενταετία να επιβεβαιώσει την προτίμηση των καταναλωτών για τις μάρκες της, μέσα από ένα ισορροπημένο πλάνο. Το πλάνο αυτό συνδυάζει δυνατές διαφημιστικές καμπάνιες και νέα προϊόντα με μία τιμολογιακή πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών για «affordable snacks», που τους κάνουν να χαμογελούν μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.

Η τιμολογιακή πολιτική περιλαμβάνει έντονο προωθητικό πλάνο μέσα στα καταστήματα, πολυ-συσκευασίες / περισσότερα γραμμάρια στις αγαπημένες μάρκες, συσκευασίες διαφορετικών μεγεθών και γραμμαρίων με συγκεκριμένα price points και κυρίως την αναθεώρηση της τιμής στην κατηγορία της τσίχλας με ΠΛΤ στο 1€ στην πλειονότητα του κωδικολογίου.

Σκοπός της Mondelez διεθνώς είναι να αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην κατηγορία των snack, σύμφωνα με τις εξής στρατηγικές: εξέλιξη των κατηγοριών snacking σύμφωνα με τις προτιμήσεις των καταναλωτών, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην προώθηση και πώληση των προϊόντων μας, συνεχή βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών και εστίαση σε στρατηγικούς στόχους, εμπνευσμένη ηγεσία, ενδυνάμωση και ανάπτυξη των ανθρώπων μας, προώθηση της ευεξίας για τους ανθρώπους και δέσμευση για την προστασία του πλανήτη.

Σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί και η Mondelez στην Ελλάδα, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των καταναλωτών, ενισχύοντας τις συνεργασίες της στην αγορά, τηρώντας τις αξίες της και διατηρώντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, που επιτρέπει στους ανθρώπους της να αναπτυχθούν.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ