Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Η μείωση φόρων και η στελέχωση των ελεγκτικών αρχών κλειδί για την πάταξη του λαθρεμπορίου

Η μείωση φόρων και η στελέχωση των ελεγκτικών αρχών κλειδί για την πάταξη του λαθρεμπορίου 
  
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την Επιτροπή Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας  το  3ο συνέδριο με θέμα «Η πάταξη του Λαθρεμπορίου & του Παραεμπορίου: Μοχλός Ανάπτυξης στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Οικονομία», που διοργανώθηκε στις 6 Ιουλίου στο ξενοδοχείο KING GEORGE.
 
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα και η οποία μπορεί να βασιστεί σε αισιόδοξες προβλέψεις, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις για τις προοπτικές της οικονομίας και το μέλλον της χώρας. Ενώ τόνισε, «Το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και η έστω χαλαρή δέσμευση των εταίρων για την λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα κριθούν απαραίτητα για την αναδιάρθρωση του χρέους μετά τη λήξη του Προγράμματος, δημιουργούν προοπτικές δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι μακρές όμως και χωρίς τελικά αντίκρισμα διαπραγματεύσεις, επέφεραν νέα βάρη στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες και είχαν υφεσιακές συνέπειες στην αγορά και στην οικονομία». Στη συνέχεια σημείωσε,  «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που θα μας βγάλουν από την κρίση, είναι οι ίδιες που θα επιτρέψουν στην καθημερινότητα του επιχειρείν να επιχειρήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος της κοινωνίας της πολιτείας αλλά και της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα και γω σήμερα να δούμε και εκείνες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε η πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου να λειτουργήσει θετικά, σαν μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία».
  
Στην ομιλία του ο Διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, παραδέχθηκε την αύξηση του λαθρεμπορίου στη χώρα μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η αύξηση των φόρων και η αδυναμία να συντονιστούν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές έχουν οδηγήσει σε αύξηση του φαινομένου του λαθρεμπορίου», ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι λόγω κρίσης δεν έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια για τη λειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ελέγχου και παράλληλα το προσωπικό στα τελωνεία έχει μειωθεί περίπου κατά 50%.

Ο Εκτελεστικός Υπεύθυνος του Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) κ. Βασίλης  Μαστρογιάννης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομίας για ενίσχυση και αναβάθμιση του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου. Στη συνέχεια δήλωσε, «Στη σύγχρονη εποχή δεν επιτρέπονται μεμονωμένες ενέργειες κάθε υπηρεσίας ξεχωριστά. Απαιτείται πνεύμα συνεργασίας και αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων και δυνατοτήτων της τεχνολογίας ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της πολιτείας που δεν πρέπει να είναι άλλος από τη διασφάλιση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και της αγοράς, του καταλογισμού και της είσπραξης των δημόσιων εσόδων, την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων, παροχής υπηρεσιών και την προστασία του καταναλωτή».
  
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, εξέχοντες ομιλητές, εκπρόσωποι ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, ανώτατα στελέχη της αγοράς, νομικοί, εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών κ.α κάλυψαν με ενδιαφέρουσες  απόψεις και τοποθετήσεις φλέγοντα ζητήματα. 
  
Αρχικά αναλύθηκαν οι οικονομικές επιπτώσεις του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων όπου σύμφωνα με τους ομιλητές το κράτος στερείται περισσότερα από 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα αλκοολούχα ποτά, ενώ 1 στα 5 πακέτα τσιγάρα στην Ελλάδα είναι παράνομο. Στη συνέχεια υπήρξε ανάλυση περί της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου λόγω του παραεμπορίου, αλλά και πως αυτό δημιουργεί συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν σε θέματα περί προστασίας του σήματος και κατοχύρωσης διανοητικών δικαιωμάτων. Κλείνοντας, στο συνέδριο παρουσιάστηκε η μεθοδολογία και οι υπάρχουσες πρακτικές των ελληνικών ελεγκτικών και διωκτικών αρχών αλλά και οι δυσκολίες που αυτές αντιμετωπίζουν στις «επιχειρήσεις» κατά του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Χορηγός Επικοινωνίας: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ          
Χορηγός Διαδικτυακής Επικοινωνίας: www.naftemporiki.gr
  
http://www.amcham.gr/

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ