«Μία εταιρεία οφείλει και πρέπει να είναι κοινωνικά υπεύθυνη»

Εκδόσεις Σπύρου: «Μία εταιρεία οφείλει και πρέπει να είναι κοινωνικά υπεύθυνη»

Η πιο πρόσφατη δουλειά των εκδόσεων Σπύρου είναι το λεύκωμα «Συλλεκτικά Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα». Η έκδοση αυτή γίνεται αφορμή για μια συζήτηση γύρω από τη σχέση του κλάδου των ασφαλίσεων με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του ιδρυτή Ευάγγελου Γ. Σπύρου να την αναδείξει.

Οι εκδόσεις Σπύρου ειδικεύονται στον κλάδο των ασφαλίσεων και χρηματοοικονομικών. Μετράνε 30 χρόνια ζωής και μεγάλο αριθμό εκδόσεων γύρω από τα ασφαλιστικά θέματα, ενώ έχουν να παρουσιάσουν σημαντική εταιρική κοινωνική προσφορά. Ο ιδρυτής τους, Ευάγγελος Γ. Σπύρου μας μιλάει για όλη αυτή τη διαδρομή μέσα στα χρόνια και τη στενή σχέση της πορείας των ιδιωτικών ασφαλίσεων με την πορεία της εθνικής οικονομίας.

MW: Ο χώρος των ασφαλίσεων είναι το βασικό αντικείμενο των εκδόσεών σας. Πιστεύετε πως ο κλάδος παρουσιάζει αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια;

Ευάγγελος Γ. Σπύρου: Ο κλάδος των ασφαλίσεων είναι συνδεδεμένος με την πορεία της εθνικής οικονομίας, η οποία επί μία δεκαετία παραμένει σε βαθιά κρίση. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι υπάρχει μια στροφή των πολιτών στην ιδιωτική ασφάλιση, καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων το 2016 έκλεισε με αύξηση 4,6%, ενώ η αυξητική τάση παραμένει. 

Ο ασφαλιστικός κλάδος, η «πουλυβότειρα» ασφαλιστική γη, αυτή δηλαδή που τρέφει πολλούς, δίνει καρπούς για πολλούς με την εργασία, τις αποζημιώσεις, τις υπηρεσίες υγείας, την οδική και ιατρική βοήθεια, με τις νοσοκομειακές υπηρεσίες, με ενοίκια και εκμεταλλεύσεις ακινήτων, με αγοραπωλησίες, με επενδύσεις, με Αμοιβαία Κεφάλαια. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τεράστιο μέλλον αν σκεφτούμε ότι έχει το 2% του ΑΕΠ, όταν όλοι οι συνέταιροί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν μέσο όρο 7% και κάποιοι ξεπερνούν το 15%. Ανάπτυξη χωρίς ασφάλιση δεν υπάρχει και στις σελίδες του νέου βιβλίου «Συλλεκτικά Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα» αυτό υπογραμμίζεται διαχρονικά, δια μέσω των αιώνων. 

Η οικονομική πρόοδος συμβαδίζει με την ανάπτυξη ασφαλειών, όπως και οι οικονομικές κρίσεις με τη μείωσή τους! Η πείρα των 30 χρόνων μας οδηγεί να πούμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση στο μέλλον θα είναι πιο απαραίτητη.

Το πιο πρόσφατο έργο των εκδόσεων Σπύρου είναι το λεύκωμα «Συλλεκτικά Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα». Με ποιον τρόπο συνδέεται αυτή η έκδοση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρει στην κατανόηση της;

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνει ότι: «Με το βιβλίο του κυρίου Σπύρου ανατρέχει κανείς στη σύγχρονη ελληνική οικονομική ιστορία σε βάθος ενός αιώνα, μέσα από έγγραφα που, σε πολλές περιπτώσεις, εξιστορούν προσωπικές διαδρομές, οικογενειακές περιπέτειες, λύπες και χαρές καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι σε κάποια στιγμή της ζωής τους ένιωσαν ότι χρειάζονται την προστασία μιας ιδιωτικής ασφάλισης. Τα συμβόλαια αυτά αφηγούνται επίσης οικονομικές συμφωνίες, μετακινήσεις για εμπορικούς λόγους, ναυλώσεις και άλλου είδους συναλλαγές, αναδεικνύοντας το επιχειρηματικό δαιμόνιο και τους ανοιχτούς ορίζοντες των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν εκείνη την περίοδο».

Ο Νίκος Χατζηγεωργίου από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ συνεργάστηκε μαζί μας στην υψηλού επιπέδου έκδοση για τα ελληνικά χρονικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι πρωταγωνιστές των ασφαλιστικών ιδεών και ασφαλιστικών εθίμων και πρακτικών ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες, όπως δείχνουν γραπτά κείμενα, περισσότερα από κάθε άλλο λαό. Στοιχεία μάλιστα περί ασφαλίσεων ένας μελετητής μπορεί να βρει στον Όμηρο κατά την περιγραφή επεισοδίου με τον θεό Άρη, την Αφροδίτη και τον Ήφαιστο, όπου βρίσκουμε τον θεσμό εγγυήσεως υπέρ τρίτου – ο Ποσειδών εγγυάται σε υπόσχεση του Άρη προς τον Δία να πληρώσει στον Ήφαιστο προίκα και την Αφροδίτη.

Άλλη αναφορά του Ομήρου υπάρχει στη δίκη της ασπίδος του Αχιλλέα, όπου γίνεται αναφορά στον θεσμό των Υποφονίων, όπου τα χρήματα που κατέβαλε ο φονέας σαν «αποζημίωση» ονομάζονταν από τον Πλάτωνα «άποινα» και θυμίζουν ασφαλιστική αποζημίωση. Ένας από τους 7 σοφούς, ο Θαλής ο Μιλήσιος, είναι και ο πρωτοπόρος της ιδέας των παραγώγων και του εύκολου πλουτισμού που επιδιώκουν τα σημερινά χρηματιστήρια και οι Τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα όμως βασίζεται στην ασφάλιση. Ο Θαλής ο Μιλήσιος προέβλεψε κάποια χρονιά ότι θα υπάρξει μεγάλη εσοδεία λαδιού και νοίκιασε ελαιοτριβείο και αγρούς με ελιές στη Μίλητο και στη Χίο με μικρό ενοίκιο -άλλωστε είχε λίγα χρήματα- και μετά τα υπενοικίασε, όταν ήρθε η καρποφορία, με όρους που ήθελε, κερδίζοντας πολλά χρήματα και δείχνοντας ότι οι φιλόσοφοι μπορούν να πλουτίσουν αλλά αυτό δεν είναι η δουλειά τους, όπως έλεγε. Αυτό κάνουν οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες σήμερα.

Από την Αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε και το λεγόμενο σήμερα Bancassurance, όπου εφήρμοσαν πρώτοι τις τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και την αλληλοσύνδεσή τους στην πράξη και το επανέλαβαν Έλληνες στη Ρωσία – Οδησσό, τον 18ο αιώνα, τραπεζοασφαλιστικοί παράγοντες της εποχής, οι πιο πολλοί ευεργέτες της Ελλάδος. Αλλά και η σημερινή Γαλλία το αναπτύσσει σε επίπεδα 70-80% των ασφαλιστικών της εργασιών. Στους πρώτους μετόχους των μεγάλων εταιρειών Generali και Αδριατική ήταν σημαντικοί Έλληνες.

Η σύγχρονη οικονομική ζωή εξασφαλίζεται από την Ιδιωτική Ασφάλιση, όπως δείχνουν τα ασφαλιστήρια της βιομηχανίας, της ακινήτου περιουσίας και των πλοίων. Στον προθάλαμο αλλά και στην έξοδο της δημόσιας ασφάλισης δίνει έντονο «παρών» η ιδιωτική ασφάλιση και αυτό οφείλεται στο ότι τις πάσης φύσεως ζημιές δεν μπορεί το κράτος να τις αντιμετωπίσει στο ολόκληρο και με ισότητα προς όλους. Οι οικονομίες έχουν περιορισμούς. Γενικώς, με πάμπολλους νόμους, η υποχρεωτική ασφάλιση έφτασε έως τις μέρες μας με παροχές σε είδος, χρήμα και εισφορές από το κράτος, τους εργοδότες και τους ασφαλισμένους, κάτι που δυστυχώς στην επταετία 2010-2017 συρρικνώνεται.

Η συνεισφορά ασφαλιστικού πολιτισμού των Ελλήνων είναι καθοριστική στη Δημόσια και Ιδιωτική Ασφάλιση, από τον Σόλωνα μέχρι σήμερα. Ο θεός Ποσειδών ετιμάτο ως Ποσειδών Ασφάλειος! Κάποια δείγματα της σύμπραξης Κράτους και ιδιωτικής ασφάλισης, στα νεότερα χρόνια, υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο. Η μελέτη τους θα είναι χρήσιμη. Άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε ασφαλιστής, ο Ιωάννης Καποδίστριας μέτοχος ασφαλιστικής εταιρείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ασφαλιστήριο στην Εθνική Ασφαλιστική το 1895. Το ΝΑΤ λειτουργούσε το 1870, όταν οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί συζητούσαν αν είναι εφικτή η δημόσια ασφάλιση. Η σύγχρονη οικονομική ζωή και η εργασία χιλιάδων Ελλήνων βασίστηκε στην ασφάλιση των νέων οικονομικών μονάδων και εργοστασίων, π.χ. καπνοβιομηχανία. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά ιστορικά ντοκουμέντα.

Δραστηριοποιήστε στον χώρο των εκδόσεων από το 1989, έχοντας παρουσιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος της ΕΚΕ για μια εταιρεία σήμερα;
Μία εταιρεία οφείλει και πρέπει να είναι κοινωνικά υπεύθυνη. Σύμφωνα μάλιστα με διεθνείς μελέτες, η υπεύθυνη συμπεριφορά μιας επιχείρησης έναντι της κοινωνίας μπορεί να την καταστήσει πιο ανταγωνιστική και πιο ανθεκτική.

Σε ποιους τομείς ΕΚΕ δραστηριοποιούνται οι Εκδόσεις Σπύρου; 
Οι Εκδόσεις Σπύρου, με πολύχρονη παρουσία στο χώρο των εκδόσεων, από το 1989, πέραν της ενημερωτικής τους προσφοράς, έχουν προβεί σε ενέργειες που αφορούν στην εν γένει προσφορά στο κοινωνικό σύνολο ή αλλιώς σε αυτό που σήμερα καλείται Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Το γεγονός πως τα έντυπα ξεκινούν και υπηρετούν πρώτα από όλα τον άνθρωπο, έφερε ως απόλυτα φυσικό επακόλουθο αυτές τις δραστηριότητες. Μέσα στις ενέργειες της εταιρείας συγκαταλέγονται αξιόλογες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως για παράδειγμα η δωρεά του ανδριάντα του Στρατηγού Μιλτιάδη στο Δήμο Μαραθώνα, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για το οποίο έγραψαν σχετικά 80 μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το CNN.

Στις δράσεις μας είναι χορηγίες βιβλίων, εκδηλώσεων, καθώς και κοινωνικών, ασφαλιστικών και πολιτιστικών σωματείων στην Αθήνα, τα Χανιά, το Αγρίνιο, την Άρτα κ.α. Σε αρκετούς Ιερούς Ναούς έγιναν αγιογραφήσεις με δωρεές των Εκδόσεων Σπύρου, όπως στην Αθήνα, το Αγρίνιο, τις Σπέτσες, την Άρτα, τα Χανιά κ.α. Ενισχύθηκαν άπορες οικογένειες, ενώ ιδρύθηκε και εξοπλίστηκε ελληνικό σχολείο στον απόδημο ελληνισμό, Ελλήνων Βορείου Ηπείρου (Δήμος Φοινικαίων). Επίσης, έχω εθελοντική δράση, ως εκπρόσωπος τύπου του ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Σε ποιες άλλες πρωτοβουλίες έχετε προβεί;
Η δημοσιογραφική ομάδα των Εκδόσεων Σπύρου εργάζεται εδώ και 30 χρόνια για την αναβάθμιση του ρόλου των ασφαλιστών, εν στενή και ευρεία έννοια, και για να γνωρίσουν οι συνάνθρωποι μας και να γευτούν τους καρπούς της ιδιωτικής ασφάλισης, μέσω του περιοδικού «Ασφαλιστικό ΝΑΙ» (1989), με το «Bancassurance World» (1993), με την εφημερίδα «NextDeal» (2000) και το Nextdeal.gr (2007), που σήμερα απευθύνεται καθημερινά σε πάνω από 50.000 επισκέπτες και αποτελεί την πρώτη επιλογή ενημέρωσης στον ασφαλιστικό χώρο. Έχουμε πραγματοποιήσει «Ώρα Ασφάλισης» και τηλεοπτικές εμφανίσεις στο Κανάλι 9, Extra, Κύδων, Alpha, Ant1, ΕΡΤ, Star, αλλά και έντυπες και ηλεκτρονικές συνεντεύξεις σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό είναι και η έκδοση του βιβλίου «Συλλεκτικά Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία από το 19ο έως τον 20ό αιώνα». Με πολλές αφορμές, οι εκδόσεις μας μετέχουν στην προώθηση βιβλίων ελληνικού πολιτισμού.

Το νέο σας βιβλίο υπήρξε αφορμή για αυτή την συνέντευξη. Τι προσδοκίες έχετε από αυτή την έκδοση; 
To βιβλίο κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε Ελληνικά και Αγγλικά με στόχο να διαδοθεί στον ευρωπαϊκό χώρο και στις μεγάλες εταιρείες παγκόσμια η προσφορά του ελληνικού πολιτισμού και στον τομέα ασφαλειών, όπου οι πρώτες έννοιες πρωτοακούστηκαν από Έλληνες, τουλάχιστον 10.000 χρόνια π.Χ από τους Ορφικούς και τους συνεχιστές τους. Είναι λάθος η άποψη ότι η ασφάλιση ξεκίνησε περίπου το 3.000 π.Χ. Και φυσικά, ταυτόχρονα, προσδοκούμε και οικονομικά οφέλη για να συνεχίσουμε με νέες εκδόσεις, όπως η έκδοση για τον Μίκη Θεοδωράκη στα Ελληνικά και Ρωσικά. Είχαμε βοηθήσει να εκδοθεί πριν και στην κινεζική γλώσσα.

Βασικά προσδοκούμε με το βιβλίο, αυτή την εποχή που ο ασφαλιστικός κλάδος είναι στο τελευταίο σκαλί, να αναδείξουμε την αξία και την έννοια της ασφάλισης και να ανεβάσουμε τον ασφαλιστικό κλάδο εκεί που είναι η θέση του, ψηλά, πρωταγωνιστής στην οικονομία. Κάποιος έπρεπε να το τολμήσει. Το βιβλίο θα προωθηθεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών. Τα ασφαλιστικά στελέχη στην Ελλάδα με αυτό το βιβλίο αναβαθμίζουν την εικόνα τους πιο άνετα απέναντι τους. Η Ελλάδα έχει μικρή συμμετοχή στην παγκόσμια παραγωγή αλλά πρωταγωνιστεί στη δημιουργία των εννοιών της ασφάλισης. Οι μεγάλοι φιλόσοφοί της, εκτός από τις «φιλοσοφίες» του κόσμου των ιδεών, ασχολήθηκαν και με τον καθημερινό βίο των ανθρώπων.

Για τον ρόλο των ασφαλειών και ασφαλιστών στη νεότερη Ελλάδα, οι εκδόσεις μας κυκλοφόρησαν το 2010 το βιβλίο «Ασφαλιστές, Έμποροι και Ιστορία του ελληνικού Έθνους» που παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής και το οποίο προλογίζουν δύο καθηγητές Πανεπιστημίου. Επίλογο έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων από τον Απόστολο Κακλαμάνη, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Ο ρόλος των ασφαλιστών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που γνωρίζει ο μέσος ‘Έλληνας και οι εκδόσεις μας επιχείρησαν να τον κάνουν γνωστό.

Πώς δημιουργεί κάποιος σπουδαίες εκδόσεις;
Mε έμπνευση, δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, φαντασία και συλλογικότητα, χωρίς αντιγραφές άλλων. Όλοι στην ομάδα μας εργάζονται και έχουν άποψη για την ποιότητα και τον σεβασμό στους άλλους. Είμαστε για να προσφέρουμε ακόμη και εκεί που δεν μας περιμένουν. Είμαι περήφανος για όλους τους συνεργάτες μου. Το βιβλίο «Συλλεκτικά Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα», είναι ένα δείγμα του έργου μας και ελπίζουμε να συνεχιστεί.

ABOUT
Ευάγγελος Γ. Σπύρου
Με πλούσιο συγγραφικό έργο, πολύχρονη δημοσιογραφική διαδρομή και έντονη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, ο Ευάγγελος  Γ. Σπύρου βραβεύτηκε το 2013 με το Βραβείο «Βλάσσης Σωκρατίδης» από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Ειδικότερα, η  βράβευση αφορούσε στην έκδοση των περιοδικών «Ασφαλιστικό ΝΑΙ», «Bancassurance & Banking», των εφημερίδων «Nextdeal» και «Παιδικός Σταθμός για Γονείς», καθώς και  για  το συγγραφικό του  έργο. Ανάμεσα σε άλλα, ο Ευάγγελος Γ. Σπύρου έχει εκδώσει τα βιβλία «Διηγήματα Παπαδιαμάντη», (1995), «Κοσμάς ο Αιτωλός – Έργα Και Ημέρες», (1996), «Το Δικαίωμα στην Αποτυχία», (2003), «Το Βήμα» του Μ. Ρουχωτά, (2004), «Το Στοίχημα στις Πωλήσεις» του Μ. Ανδρόνικου, (2004), «Προς Φιλιππήσιους Επιστολή», (2004), «Ασφαλιστές, Έμποροι και Ιστορία Ελληνικού Έθνους», (2010), «Μίκης Θεοδωράκης – Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα», (2016), και το πιο πρόσφατο έργο του «Συλλεκτικά Ασφαλιστήρια με Ιστορία και Καλλιτεχνική Αξία από το 19ο έως τον 20ό Αιώνα», (2017).O Ευάγγελος Γ. Σπύρου είναι πτυχιούχος της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει υπάρξει  επί 10 χρόνια μέλος του Δ.Σ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΙΠΤ και έχει ταξιδέψει σε πάνω από 50 χώρες.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ