Ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών με καινοτόμες μεθόδους διείσδυσης στην αγορά εργασίας – Α.Σ. Καλλίστη

από | 20/11/2007 | NGO News

Πλαίσιο Υλοποίησης Έργου:    EQUAL

Σύντομη Περιγραφή:    Το Έργο στοχεύει να διερευνήσει τις υπάρχουσες συνθήκες και όρους απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα και να αναδείξει καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία προώθησης της απασχόλησης που λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα υφιστάμενα συστήματα. Ομάδα στόχος είναι τόσο οι άνεργες, υποαπασχολούμενες όσο και οι εργαζόμενες γυναίκες. Έμφαση δίνεται στον προσδιορισμό των ειδικών αναγκών των γυναικών, των μεθόδων και προϋποθέσεων υποστήριξής τους όσον αφορά την τοποθέτηση και επαγγελματική διαδρομή σε θέσεις εργασίας που διασφαλίζουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (αμοιβές, εργασιακό περιβάλλον, προοπτικές εξέλιξης, κλπ), λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τοπικού κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Το Έργο εξειδικεύεται σε πέντε περιοχές μελέτης και πιλοτικής εφαρμογής (Διδυμότειχο, Πάτρα, Κερατσίνι, Αγ. Βαρβάρα και Περιστέρι).  Βασικοί στόχοι του έργου είναι:

  1. Η αποτύπωση, σε εθνικό επίπεδο, των χαρακτηριστικών της ελληνικής αγοράς εργασίας και των (περιοριστικών) παραγόντων που καθορίζουν τις προοπτικές απασχόλησης – αυτοαπασχόλησης των γυναικών, το επίπεδο των αποδοχών τους και την εξέλιξή τους στην εργασία και η συγκριτική μελέτη σε σχέση με άλλες χώρες.
  2. Η περαιτέρω εξειδίκευση των συμπερασμάτων της εθνικής μελέτης σε περιορισμένο αριθμό γεωγραφικών περιοχών (επιπέδου δήμου), οι οποίες ωστόσο να διαθέτουν συγκεκριμένα, διακριτά κοινωνικά ή παραγωγικά χαρακτηριστικά, με σκοπό τη δημιουργία συγκεκριμένων πολιτικών.
  3. Η μελέτη και αποτίμηση των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων διαδικασιών παρέμβασης φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της απασχόλησης (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Δήμοι), όσον αφορά τις γυναίκες.
  4. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή σειράς αλληλένδετων καινοτόμων δράσεων, που θα έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων στις αμοιβές τους.
  5. Ο σχεδιασμός συστήματος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής μέσω προσδιορισμού καινοτόμων δεικτών μέτρησης των επιπτώσεων της άνισης μεταχείρισης του γυναικείου πληθυσμού ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και τις αποδοχές, και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με άλλες χώρες.
  6. Η εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων και η πρόταση καινοτόμων πολιτικών παρέμβασης για την διευκόλυνση της ένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ισότιμη μεταχείρισή τους.

Διάρκεια:    2005 – 2007