Boussias Communications: Η Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα οδηγεί την Ελλάδα από το εγώ στο εμείς

Ποιο είναι το πραγματικό κόστος της επένδυσης στην Εταιρική Υπευθυνότητα, όταν η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον απολαμβάνουν πολλαπλασιαστικά οφέλη; Με αφετηρία την ανάγκη για δημιουργία προτύπων στις νεότερες γενιές, για συμμετοχή και ελπίδα, και με όχημα πρότυπα συνεργασίας και ιδέες που συνεισφέρουν στη χώρα μας σήμερα, διοργανώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά τα βραβεία των Υπεύθυνων Επιχειρήσεων.

Ο θεσμός των Responsible Business Awards απαντά στην ανάγκη της ελληνικής επιχειρηματικότητας για την ανάδειξη των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στο πεδίο της εταιρικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης και κοινωνικής ανάπτυξης, ενώ στοχεύουν στο να αναλογιστούμε ξανά την αποστολή του τομέα που καταρχάς κάνει τη διασύνδεση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης με το εταιρικό DNA, αποδεικνύει την απόδοση της επένδυσης, και αναδεικνύει πρότυπα μοντέλα συνεργασίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας σήμερα. «H Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κερδίζει διαρκώς έδαφος στην Ελλάδα, ενώ διαδραματίζει κεφαλαιώδη ρόλο στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων, των εργαζομένων της και των τοπικών κοινωνιών», δηλώνει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων.

Ο ίδιος συνεχίζει υποστηρίζοντας πως αν και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, «η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι υποχρέωση όλων των Εταιρειών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόσθετο κόστος, αλλά ως επένδυση με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα – οφέλη, για την επιχείρηση και την κοινωνία». Μια επένδυση στρατηγικής σημασίας «που ενισχύει την αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων» τονίζει η Χριστίνα Ζάκο, Country Manager της Action Communications Saudi Arabia. Η ίδια συνεχίζει λέγοντας πως «μέσα από την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την υιοθέτηση κατάλληλων πρωτοβουλιών από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις συμβάλλουν µε κάθε δυνατό τρόπο στην αναβάθμιση της κοινωνίας, στη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και της οικονομίας».

Ο Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, υποστηρίζει από τη μεριά του πως κάθε εταιρεία πρέπει να επενδύει στην Εταιρική Υπευθυνότητα, δεδομένου ότι οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιείται. «Για εμάς ο δρόμος προς την επιχειρηματική αριστεία περνάει αδιαπραγμάτευτα μέσα από την εταιρική υπευθυνότητα. Βάζοντας «πλάτη» στα δύσκολα, ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να παραμείνει ο κορυφαίος σύμμαχος της κοινωνίας καταλύοντας από το μετερίζι του, την έξοδο της χώρας μας από την κρίση».

Σήμερα, λοιπόν, που βαραίνει περισσότερο η ευθύνη των εταιρειών για την υποστήριξη της κοινωνίας, οι ίδιες πρέπει συνεχώς να αντιλαμβάνονται και την επιχειρηματική διάσταση της Εταιρικής Υπευθυνότητας. «Το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτεί από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με ήθος και με κανόνες, πέρα και πάνω από το νόμο, ενώ οι καταναλωτές και η κοινωνία περιμένουν πλέον όλο και περισσότερα πριν αποφασίσουν για το προϊόν ή την υπηρεσία που θα αγοράσουν», τονίζει ο Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής και Αντιπρόεδρος ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «η Επιχειρηματική Ηθική εφαρμόζεται μέσα από τον καθορισμό συγκεκριμένων αρχών επιχειρηματικής συμπεριφοράς, προτύπων και κανόνων που μετασχηματίζουν το σύνολο της εταιρικής πολιτικής και λειτουργούν ως σημεία αναφοράς ή κώδικες».

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Tα Ηellenic Responsible Business Awards 2018 διοργανώνονται για τρίτη χρονιά από την Boussias Communications και το περιοδικό Marketing Week, για να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τα έργα, τις ιδέες και τις συνεργασίες κάθε Υπεύθυνης Επιχείρησης που δεσμεύεται στις αρχές της αειφορίας, της εταιρικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης και κοινωνικής ανάπτυξης. 

Τα οφέλη της ανάδειξης αυτών των έργων είναι πολλαπλά, και για αυτό η ενθάρρυνση πρωτοβουλιών όπως τα βραβεία αυτά ενισχύει: «την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των καταναλωτών, την εκπαίδευση των στελεχών στις επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά της πολιτείας πρέπει να υιοθετούνται βέλτιστες πρακτικές ΕΚΕ», δηλώνει σχετικά ο Νικήτας Κωνσταντέλλος.

Η Εταιρική Υπευθυνότητα αναδεικνύει τον χαρακτήρα κάθε επιχείρησης, και για αυτό δεν μπορεί να κρίνεται απαραίτητη μόνο σε περιόδους κρίσης, μιας και μπορεί να λειτουργήσει «ως παράδειγμα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δίνοντας πίσω στην κοινωνία από την οποία ως επιχείρηση επωφελείσαι», επισημαίνει ο Ιωάννης Τροχόπουλος, Επικεφαλής του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων. «Τα βραβεία αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο αυτό το έργο μέσα από μια διαδικασία ευγενούς άμιλλας, η οποία τελικά συνεισφέρει και σε ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην ενίσχυση της δημιουργικότητας όσων ασχολούνται με τον τομέα αυτό», συνεχίζει ο ίδιος.

Το παράδειγμα κάθε επιχείρησης που συνεισφέρει στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται δεσμεύει εργαζόμενους, καταναλωτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ παράλληλα δίνει ελπίδα και αποτελεί πρότυπο για όσους θέλουν να εμπνευστούν και να επενδύσουν στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η σημαντικότητα ανάδειξης τέτοιων πρωτοβουλιών επισημαίνεται και από τον Δρ. Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο, ο οποίος σημειώνει πως: «είναι σημαντικό να υπάρχουν θεσμοί όπως τα Responsible Business Awards, που σαφώς αποτελούν επιβράβευση των κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών, αλλά και σημαντικό ηθικό κίνητρο και έμπνευση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων κοινωνικών δράσεων».

Από τη μεριά της η Χριστίνα Ζάκο δήλωσε σχετικά πως «οι υπεύθυνες επιχειρήσεις είναι σημαντικό να επιβραβεύονται, ώστε να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να συνεχίζουν να επενδύουν σε ενέργειες προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ο θεσμός των Responsible Business Awards έχει ιδιαίτερη σημασία και απαντά στην ανάγκη της ελληνικής επιχειρηματικότητας για την ανάδειξη των επενδύσεων αυτών που πραγματοποιούνται στο πεδίο της EKE και της κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από αποτελεσματικές και διαχρονικές πρωτοβουλίες».

ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Οι βασικές ενότητες βράβευσης, που φέτος παρουσιάζονται ανανεωμένες, είναι οι εξής: Αριστεία στη Συνεργασία, Πρότυπο Επένδυσης, Εργαζόμενοι, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ενεργοποίηση & Δέσμευση Ενδιαφερομένων Μερών (Καμπάνιες/Εκδηλώσεις), Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (Μικρές – Μεσαίες – Μεγάλες), Cause Advocacy, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ΜΚΟ της Χρονιάς, Ομάδα CSR της Χρονιάς. Στα βραβεία μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα Ιδιωτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, Επαγγελματικοί Φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Εθελοντικές Οργανώσεις, ΜΚΟ και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να αφορούν σε ενέργειες και προγράμματα τα οποία υλοποιήθηκαν (ή και είναι σε ισχύ) από 16 Ιουλίου 2016 έως και 30 Σεπτεμβρίου 2017. Τα κριτήρια αξιολόγησης, των οποίων η βαθμολόγηση είναι ίσης βαρύτητας, αποσκοπούν στο να αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό εύρος, και την ισχυρή ενσωμάτωση στο μοντέλο επιχειρηματικότητας, καθώς και τον αντίκτυπο και τα οφέλη για όλα τα επωφελούμενα μέρη. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 1η Δεκεμβρίου 2017, ενώ η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει τον Φεβρουάριο 2018. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβεία, την κριτική επιτροπή, τους όρους και τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στο www.responsiblebusiness.gr.

H ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ

Ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Hellenic Responsible Business Awards 2018. O Γιώργος Βερνίκος επαγγελματικά ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και από το 1975 είναι συνιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου εταιρειών VERNICOS YACHTS. Είναι μέλος σειράς Οργανώσεων και Επιμελητηρίων, που έχουν στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας, την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και Επίτιμος Πρόεδρος της Greenpeace.

Ο ίδιος δηλώνει σχετικά με το ρόλο της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην Ελληνική κοινωνία: «H ανάγκη για υπευθυνότητα γίνεται όλο και πιο επιτακτική σ’ ένα κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα, παρουσιάζει σημαντικές ανισσοροπίες και ακόμα και η έννοια της δημοκρατίας δέχεται ασύμμετρες αμφισβητήσεις. Όλο και περισσότερο η δημοκρατία μας εξαρτάται από την υπευθυνότητα των πολιτών και πολύ περισσότερο από την υπευθυνότητα των ηγετών, περιλαμβανομένων και των επιχειρήσεων. Η ανάγκη για δημιουργία προτύπων στις νεότερες γενιές, για επικοινωνία, συμμετοχή, ελπίδα, αριστεία, γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Για να περάσουμε από το εγώ στο εμείς».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ RBA’S 2018

– Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος

– Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) & Διευθύνων Σύμβουλος Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

– Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής, Great Place to Work Institute HELLAS

– Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής & Αντιπρόεδρος ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας

– Κωνσταντίνος Ευαγγελινός, Ερευνητής, Εργαστήριο Επιχειρησιακής Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διαχείρισης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

– Christina Zako, Country Manager, Action Communications Saudi Arabia

– Γιώργος Καλούδης, Γενικός Διευθυντής, Συμμαχία για την Ελλάδα

– Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Γενικός Γραμματέας Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης

– Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΔΕΕ)

– Γιάννης Καραγιάννης, Γενικός Διευθυντής, EUROCERT, Πρόεδρος, HELLAS CERT

– Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής & Επιστημονικός Σύμβουλος Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

– Δημήτρης Κατσαρέλος, Διευθυντής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, New York College

– Νερίνα Κομιώτη, Γενική Διευθύντρια, Σύνδεσμος Διαφημιζομένων Ελλάδας (ΣΔΕ)

– Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος, Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)

– Έλια Λιατάκη, Μέλος του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων, Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ)

– Βασίλης Λώλας, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΤΕΥΠ της ΕΕΔΕ)

– Ηλίας Νικολούλης, Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου  Ανάπτυξης (ΙΕΑ)

– Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Academic Coordinator, MSc Programme in Human Resource Management, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

– Ξενοφών Πετρόπουλος, Διευθυντής Επικοινωνίας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ

– Ιωάννης Τροχόπουλος, Επικεφαλής «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», Δήμος Αθηναίων, π. Γενικός Διευθυντής & Διευθύνων Σύμβουλος «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»

– Γιάννης Φίλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ελεγκτικής – Διεθνών Προτύπων, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

– Ρόζυ Χαριτοπούλου, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Περιβάλλοντος Δ. Κηφισιάς, Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης, Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.)

– Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

ΕΙΠΑΝ…

«Η ανάγκη για δημιουργία προτύπων στις νεότερες γενιές, για επικοινωνία, συμμετοχή, ελπίδα, αριστεία, γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν καταλυτικό ρόλο προς την κατεύθυνση της διασύνδεσης της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Για να περάσουμε από το εγώ στο εμείς». Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος Κ.Ε. Hellenic Responsible Business Awards, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος

«Για εμάς ο δρόμος προς την επιχειρηματική αριστεία περνάει αδιαπραγμάτευτα μέσα από την εταιρική υπευθυνότητα… Είναι σημαντικό να υπάρχουν θεσμοί όπως τα Responsible Business Awards, που σαφώς αποτελούν επιβράβευση των κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών, αλλά και σημαντικό ηθικό κίνητρο και έμπνευση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων κοινωνικών δράσεων». Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Ιατρικού Αθηνών & Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ)

«Η ΕΚΕ είναι υποχρέωση όλων των εταιρειών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόσθετο κόστος, αλλά ως επένδυση με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα – οφέλη, για την επιχείρηση και την κοινωνία». Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος, Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ)

«Το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτεί από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με ήθος και με κανόνες, πέρα και πάνω από το νόμο, ενώ οι καταναλωτές και η κοινωνία περιμένουν πλέον όλο και περισσότερα πριν αποφασίσουν για το προϊόν ή την υπηρεσία που θα αγοράσουν». Αντώνης Γκορτζής, Πρόεδρος, Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής & Αντιπρόεδρος, ΠΑΙΔΕΙΑ Αριστείας

«Ο θεσμός των  Responsible Business Awards έχει ιδιαίτερη σημασία και απαντά στην ανάγκη της ελληνικής επιχειρηματικότητας για την ανάδειξη των επενδύσεων αυτών που πραγματοποιούνται στο πεδίο της EKE και της κοινωνικής ανάπτυξης μέσα από αποτελεσματικές και διαχρονικές πρωτοβουλίες». Χριστίνα Ζάκο, Country Manager, Action Communications Saudi Arabia

Τελική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων: Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017
Τελετή Απονομής Βραβείων: Φεβρουάριος 2018 

Πηγή: marketingweek.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ