Έρευνα ΕΥ: Η Κίνα παραμένει η ελκυστικότερη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Έρευνα ΕΥ: Η Κίνα παραμένει η ελκυστικότερη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν νέες αντιξοότητες

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην 3η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η απειλή της επιβολής εισαγωγικών δασμών διαταράσσει την αγορά ηλιακής ενέργειας
Πρόσφατες συμφωνίες ενισχύουν την ελκυστικότητα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής
Η 2η θέση της Ινδίας απειλείται από την ακύρωση συμφωνιών και τις μειώσεις τιμολογήσεων 
Στην 33η θέση του Δείκτη υποχώρησε η Ελλάδα 

Η Κίνα διατηρεί τη θέση της στην κορυφή του Δείκτη Ελκυστικότητας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI), σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, έχοντας αφήσει πίσω τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή τη χρονιά, στην προηγούμενη έκδοση του Δείκτη. Παράλληλα, η παραμονή της Ινδίας στη δεύτερη θέση εμφανίζεται ιδιαίτερα αβέβαιη, καθώς οι ακυρώσεις συμφωνιών για την αγορά μονάδων αιολικής ενέργειας και οι κατακόρυφες μειώσεις των προσφορών τιμολόγησης στις πρόσφατες δημοπρασίες, προκαλούν αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου της για 100 GW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας μέχρι το 2022.

Έχοντας απωλέσει την πρώτη θέση στην προηγούμενη έκδοση του Δείκτη, οι ΗΠΑ παραμένουν στην τρίτη θέση. Πέραν των πρόσφατων προεδρικών διαταγμάτων που ανατρέπουν τις υφιστάμενες πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η Αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου (US International Trade Commission – USITC) εξέδωσε το Σεπτέμβριο μια προδικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι αυξημένες εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν «σοβαρό πλήγμα» στην εγχώρια αγορά .

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι θέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην κατάταξη βελτιώνονται, λόγω της αύξησης της δραστηριότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και μιας σειράς πολιτικών εξελίξεων, χρηματοδοτικών συμφωνιών και προσφορών στην περιοχή. Στην Αίγυπτο, η International Finance Corporation ενέκρινε δαπάνη 635 εκατ. δολαρίων για έργα ηλιακής ενέργειας ισχύος 500MW. Η Σαουδική Αραβία έχει ζητήσει προσφορές για το πρώτο, μεγάλης έκτασης αιολικό πάρκο, ισχύος 400MW. Η Αλγερία εισέρχεται για πρώτη φορά στο Δείκτη, καταλαμβάνοντας την 38η θέση, με ένα διαγωνισμό για μονάδα ηλιακής ενέργειας 4GW.

Παρά την αστάθεια στην περιοχή, η Νότιος Κορέα αναρριχήθηκε τέσσερις θέσεις, καταλαμβάνοντας την 29η θέση, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων από το νεοεκλεχθή πρόεδρο Moon για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από 6,6% σήμερα σε 20% μέχρι το 2030. 

Αλλά και η Γαλλία κινείται σταθερά προς την πρώτη πεντάδα του Δείκτη, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, εν μέσω νέων διαγωνισμών και εξαγορών, σε συνδυασμό με την ισχυρή πολιτική υποστήριξη του Προέδρου Macron για τις ΑΠΕ. 

Στην 33η θέση η Ελλάδα 

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Δείκτη, υποχώρησε κατά μία θέση, στην 33η θέση της κατάταξης. 

Σχολιάζοντας την κατάταξη της Ελλάδας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η χώρα μας συγκεντρώνει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για να καταστεί ένας πραγματικά ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στις ΑΠΕ, ιδιαίτερα στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Η υποχώρηση αυτή της χώρας μας στο Δείκτη της ΕΥ αποτελεί μια υπενθύμιση της ανάγκης επιμονής στις προσπάθειες βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και αντιμετώπισης των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η άνοδος της Ελλάδας κατά οκτώ θέσεις στην κατάταξη στην προηγούμενη έκδοση του Δείκτη, αποδεικνύει ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας». 

Η 50ή έκδοση της έρευνας αντανακλά τις δραματικές αλλαγές στην εξέλιξη των ΑΠΕ

Με την ευκαιρία της 50ής έκδοσης του Δείκτη RECAI, η έρευνα εξετάζει την πορεία των τελευταίων 15 ετών, καταγράφοντας τα βασικά ορόσημα στην εξέλιξη των ΑΠΕ και προβλέποντας ότι οι νέες μονάδες αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 34% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.

Η έκθεση αναδεικνύει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο τρεις κρίσιμοι παράγοντες – η ψηφιοποίηση, η αποκέντρωση και η μείωση των εκπομπών άνθρακα – αναδιαμορφώνουν τη λιανική αγορά ενέργειας και τον τρόπο με τον οποίο νέοι, ευέλικτοι ανταγωνιστές αλλάζουν το μερίδιο αγοράς των παραδοσιακών προμηθευτών.


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ