Έρευνα ΕΥ: Αύξηση δημοσίων εγγραφών το 2018

► Το 2017 ήταν η χρονιά με την εντονότερη δραστηριότητα παγκοσμίως από το 2007, με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών 
► Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης καταγράφηκαν σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, με κυρίαρχη την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού 
► Προβλέπεται αύξηση των δημοσίων εγγραφών το 2018, ενώ αναμένονται πολλές συμφωνίες μεγάλης αξίας (megadeals)

Το 2017 αναδείχθηκε στη χρονιά με την εντονότερη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών μετά το 2007. Μέχρι τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, είχαν καταχωρηθεί 1.624 δημόσιες εγγραφές, μέσω των οποίων αντλήθηκαν 188,8 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 49% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 40% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σύγκριση με το 2016. Αν και τα στοιχεία αυτά δεν πλησιάζουν τα επίπεδα του 2007 (1.974 δημόσιες εγγραφές και 338,4 δις αντληθέντα κεφάλαια), ωστόσο, οι επενδυτές προβλέπουν ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα για το 2018, καθώς οι αγορές επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα. Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, Global IPO trends: Q4 2017.

Ισχυρή δυναμική στην EMEIA – απούσα ξανά η Ελλάδα

Στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA) πραγματοποιήθηκαν 469 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 64 δις δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 50% και 67% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το 2016. Με τις επιδόσεις αυτές, η ΕΜΕΙΑ κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τόσο ως προς τον αριθμό των εγγραφών, όσο και ως προς τα έσοδα. Έσοδα αξίας 28,7 δις δολάρια συγκέντρωσαν 17 megadeals (συμφωνίες με έσοδα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων), αυξάνοντας τη μέση αξία των αντληθέντων κεφαλαίων στις κύριες αγορές κατά 45%, στα 102 εκατ. δολάρια. Αντικατοπτρίζοντας την παγκόσμια τάση, η αξία των διασυνοριακών δημοσίων εγγραφών αυξήθηκε εντυπωσιακά, αντιπροσωπεύοντας το 2017 το 14% των δημοσίων εγγραφών, έναντι 2% το 2016.

Ωστόσο, στις ισχυρές αυτές επιδόσεις της ΕΜΕΙΑ, η Ελλάδα δε συνέβαλε για ακόμα ένα τρίμηνο. Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, παρατηρεί σχετικά: «Παρά τη συστηματική και εντατική δουλειά που γίνεται από την πλευρά του Χρηματιστηρίου Αθηνών για να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας σήμερα, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για ένα ακόμη τρίμηνο η Ελλάδα απουσιάζει από την αγορά των δημοσίων εγγραφών. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και, ειδικότερα η ευρωπαϊκή αγορά, κινείται με έντονα αυξητικούς ρυθμούς. Η λειτουργία μιας υγιούς χρηματιστηριακής αγοράς είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει περιορισμένη. Ωστόσο, αισιοδοξούμε πως το 2018 το κλίμα αυτό θα αρχίσει να αντιστρέφεται».     

Ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού αυξήθηκε ταχύτερα από τα έσοδα

Τα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν άνοδο 44%, με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, φθάνοντας τις 935, μετά από ένα εξαιρετικά ισχυρό πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, ο ρυθμός των δημοσίων εγγραφών επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2017, με μόλις 240 συμφωνίες, σημειώνοντας μείωση 4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Τα αντληθέντα κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 73,2 δις δολάρια, μόλις 0,2% υψηλότερα από τα μεγέθη του 2016, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση του μέσου μεγέθους των δημοσίων εγγραφών. 

Έντονη δραστηριότητα σε όλο το εύρος της Αμερικανικής Ηπείρου

Στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν 174 δημόσιες εγγραφές το 2017, οι οποίες συγκέντρωσαν 39,5 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 55% και 84% αντίστοιχα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Αμερικανική Ήπειρος αντιπροσώπευε το 13% των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και το 27% των αντληθέντων κεφαλαίων το 2017.

Το ποσοστό των διασυνοριακών δημοσίων εγγραφών το 2017 αποτέλεσε το υψηλότερο από το 2010, αντιπροσωπεύοντας το 24% του συνόλου των δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ ως προς τον αριθμό και το 25% ως προς τα έσοδα. Πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ήταν διασυνοριακές, οι οποίες αντιπροσώπευαν το 61% των εσόδων. Συνολικά, τρεις δημόσιες εγγραφές των ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων παγκοσμίως το 2017. 

Θετικές οι προοπτικές για το 2018 με αρκετά megadeals στον ορίζοντα

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών προετοιμάζει δημόσιες εγγραφές, λόγω της μειωμένης αστάθειας παγκοσμίως, των δεικτών μετοχών που καταγράφουν ρεκόρ και της αυξημένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Οι διασυνοριακές συμφωνίες αναμένεται να παραμείνουν βασικό χαρακτηριστικό της παγκόσμιας αγοράς των δημοσίων εγγραφών το 2018, ειδικά στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Ευρύτερης Κίνας και του Λονδίνου. Η τάση αυτή αναμένεται να συμβάλει στην επιτυχία της αναμενόμενης δημόσιας εγγραφής της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας παγκοσμίως, ενώ προβλέπεται να ακολουθήσουν περισσότερες δημόσιες εγγραφές κρατικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ