Football Benchmark της KPMG: Έκθεση Πρωταθλητών Ευρώπης 2018

Στη δεύτερη έκδοση της «Έκθεσης Πρωταθλητών Ευρώπης», η ομάδα Football Benchmark της KPMG συγκρίνει τις οικονομικές επιδόσεις των νικητών 12 ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και συγκεκριμένα των: AS Monaco FC, Beşiktaş JK, Celtic FC, Chelsea FC, FC Basel 1893, FC Bayern München, FC Spartak Moscow, FC Viitorul Constanţa, Feyenoord Rotterdam, Juventus FC, Real Madrid CF και SL Benfica.

Ο Andrea Sartori, Global Head of Sports της KPMG και συντάκτης της έκθεσης, αναφέρει σχετικά:
 
«Το ποδόσφαιρο είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλες οι ομάδες πλην δύο (FC Bayern München και FC Basel 1893) αύξησαν τα ετήσια λειτουργικά τους έσοδα. Ωστόσο, τα έσοδα που προέρχονται από τις κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης, κυρίως στους συλλόγους μεσαίου μεγέθους, καθώς δεν επηρεάζουν μόνο τα έσοδα από τις μεταδόσεις, αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια (λόγω των περισσότερων αγώνων εντός έδρας), αλλά και τα διαφημιστικά έσοδα (από χορηγίες).»
 
Μετά από μια αναπάντεχη νίκη στη Ligue 1 και την πρόκριση στους ημιτελικούς του UEFA Champions League, η AS Monaco FC έκανε τη διαφορά με εντυπωσιακή αύξηση των λειτουργικών εσόδων της κατά 86% σε ετήσια βάση. Η πρωταθλήτρια Γαλλίας, με μόλις το 1/4 περίπου του προϋπολογισμού της αντίπαλης Paris Saint-Germain FC παρουσιάζει, επίσης, την υψηλότερη «εξάρτηση» από την UEFA, σύμφωνα με την έκθεσή της KPMG, με το 45% των λειτουργικών εσόδων της να προέρχεται από τα πριμ της UEFA. Η Celtic FC κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης εσόδων (52%).
 
Πρωταθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο λειτουργικών εσόδων είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, η Real Madrid CF (Ευρώ 671 εκατ.), ωστόσο, υπολείπεται σημαντικά της Manchester United FC, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην έκθεσή μας (στο περσινό αγγλικό πρωτάθλημα ήρθε πέμπτη). Στη δεύτερη θέση μετά τους «Los Blancos» βρίσκεται η FC Bayern München (Ευρώ 588 εκατ.), παρά τη σταθερότητα που παρουσίασαν τα έσοδα της Rekordmeister λόγω της μη πρόκρισής της στους ημιτελικούς του Champions League για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. 
 
Η Celtic FC κατέγραψε λειτουργικά έσοδα στερλίνες 361 3 εκατ. (Ευρώ 420 εκατ.), σημειώνοντας ετήσια αύξηση 9,8% (4% μείωση σε Ευρώ).
 
Οι επιτυχίες των παικτών στο γήπεδο, παρότι επιδρούν θετικά στις βασικές πηγές εσόδων, «επιβαρύνουν» τις ομάδες, καθώς στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται μεγαλύτερα μπόνους στους παίκτες. Μάλιστα, το υψηλότερο κόστος επάνδρωσης μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων το καταβάλλουν: η Real Madrid CF (61%), η Juventus FC (64%) και η AS Monaco FC (69%) –όλες εκ των οποίων έχουν κατακτήσει εθνικά πρωταθλήματα και έχουν προκριθεί στους τελικούς ή ημιτελικούς του UEFA Champions League. Στην περίπτωση της Real Madrid CF, αυτό συνεπάγεται αύξηση του κόστους επάνδρωσης της ομάδας κατά 32% στα Ευρώ 406 εκατ. -ποσό που αποτελεί το υψηλότερο κόστος στελέχωσης στην παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή.
 
Ο Andrea Sartori της KPMG προσθέτει σχετικά: 
 
«Μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες τα τελευταία χρόνια αφορά στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής τους λειτουργίας. Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι πρωταθλητές Ευρώπης που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση κατέγραψαν κέρδη μετά φόρων. Πράγματι, παρά τις αξιοσημείωτες μεταγραφές και το αυξανόμενο κόστος στελέχωσης, ο κλάδος προσανατολίζεται προς μια κατεύθυνση όπου η κερδοφορία δεν αποτελεί πλέον ουτοπία. Επιπλέον, σε αυτό το περιβάλλον, οι ομάδες που ξεχωρίζουν στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση των παικτών τους διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τρία τέτοια παραδείγματα είναι η Chelsea FC, η Juventus FC και η SL Benfica, οι οποίες ξεχώρισαν χάρη στις μεταγραφές των Oscar, Pogba, Gonçalo Guedes και Lindelof, αντίστοιχα. Πράγματι, τα κέρδη μετά φόρων των «Αετών» διπλασιάστηκαν πέρυσι (Ευρώ 44 5 εκατ.), ενώ η Juventus FC πέτυχε αύξηση κερδών σχεδόν κατά Ευρώ 40 εκατ. σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.»
 
Τέλος, όσον αφορά στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί η Real Madrid CF να κατέχει το σκήπτρο της ομάδας με τους περισσότερους followers παγκοσμίως (210 εκατ.), ωστόσο κάποιοι παίκτες έχουν εντυπωσιακή απήχηση που συχνά ξεπερνά την απήχηση της ομάδας στην οποία παίζουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ο Cristiano Ronaldo (Real Madrid CF), ο James Rodríguez (FC Bayern München), ο David Luiz (Chelsea FC), ο Falcao (AS Monaco FC) και ο Pepe (Beşiktaş JK).
 
Κατεβάστε ολόκληρη την έρευνα (PDF) εδώ.

Δείτε περισσότερα στο Football Benchmark της KPMG εδώ.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ