“Ξεμπλόκαρε” η μεγάλη αιολική επένδυση της Enel στον Καφηρέα

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, από την εταιρεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Τζεντιλόνι. Όμως το ταξίδι στην Κάρυστο ακυρώθηκε αφού όπως έγινε γνωστό η μεγάλη αιολική επένδυση της Enel Green Power Hellas θυγατρικής του ιταλικού κολοσσού της πράσινης ενέργειας Enel Green Power είχε μπλοκάρει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξαιτίας προσφυγής συλλόγου προστασίας του περιβάλλοντος και κατοίκων. 

Η συγκεκριμένη προσφυγή που μπλόκαρε το έργο ενώ είχε ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται, τελικώς απερρίφθη στις αρχές Ιανουαρίου, εξέλιξη που σηματοδοτεί το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης και την επανέναρξη του έργου. 

“Επανεκκινήσαμε τις εργασίες κατασκευής στα αιολικά πάρκα Καφηρέα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018, η οποία απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως των αιτούντων, ενός τοπικού Συλλόγου και τριών κατοίκων, κατά των αδειών περιβαλλοντικών όρων και εγκατάστασης των αιολικών μας πάρκων στον Καφηρέα” τονίζει στο capital.gr η Enel Green Power Hellas

Εδώ να σημειωθεί ότι για να φτάσει στο στάδιο της κατασκευής, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο χρειάστηκε πάνω από 12 χρόνια και εγκρίσεις, άδειες, γνωμοδοτήσεις από περισσότερες από 40 υπηρεσίες.

Το έργο ξεκίνησε αρχικά να κατασκευάζεται τον Ιούνιο, ωστόσο στις 11 Αυγούστου κατατέθηκε στο ΣΤΕ αίτηση αναστολής των εργασιών, η οποία και έγινε αποδεκτή, μπλοκάροντας τις εργασίες. Ωστόσο η απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Ιανουαρίου απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης και πλέον το έργο ήδη ξεκίνησε να κατασκευάζεται. 

Το αιολικό του Καφηρέα

Η επένδυση της ιταλικής εταιρείας είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών. Το πάρκο προβλέπεται να έχει ισχύ 167MW και θα είναι το μεγαλύτερο έργο αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών. Μάλιστα εκτός από τα σημαντικά τοπικά οφέλη (τέλη ανταποδοτικότητας, μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος για τους κατοίκους κλπ) το έργο αφορά και την εγχώρια βιομηχανία αφού το υποβρύχιο καλώδιο θα κατασκευαστεί από την ελληνική βιομηχανία κατασκευής καλωδίων Fulgor στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο Σουσάκι ενώ τα υπόγεια καλώδια στο εργοστάσιο των Ελληνικών Καλωδίων στη Θήβα. Επίσης σημαντικό κομμάτι της επένδυσης αφορά σε κατασκευαστικό κομμάτι που θα γίνει από ελληνικές εταιρείες. 

Ποια είναι η Enel

Με παρουσία σε 29 χώρες και εγκατεστημένη ισχύ 38GW (υπερδιπλάσια από την συνολική ισχύ των μοναδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα) η Enel Green Power είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Μόνο τα αιολικά πάρκα που λειτουργεί η ιταλική εταιρεία σε όλο τον κόσμο φτάνουν τα 8.000MW. Ο κύκλος εργασιών της φτάνει τα 3 διs. ευρώ, ενώ το 2016 έκλεισε με ρεκόρ επενδύσεων σε νέα έργα καθώς προστέθηκαν 2,018 νέα πράσινα GW. Στην Ελλάδα η ιταλική εταιρεία διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW και μάλιστα δύο αιολικά πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MW λειτουργούν στην Κάρυστο.

Πηγή: capital.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ