Συνέντευξη του κ. Βασίλη Χαλκιά, Διευθύνοντα Συμβούλου, Αττικές Διαδρομές A.E.

Για την κουλτούρα οδικής ασφάλειας, το όραμα και το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» μίλησε ο κ. Χαλκιάς στη Global Sustain.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χαλκιάς είναι Πρόεδρος του φορέα «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» με τον διακριτικό τίτλο «HELLASTRON» (HELLENIC ASSOCIATION of TOLL ROAD NETWORK), που ιδρύθηκε με τη συμμετοχή όλων των αυτοκινητοδρόμων και υποδομών με διόδια που λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ είναι και 2ος Αντιπρόεδρος (2nd Vice President) της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων, της γνωστής ASECAP (“Association Européen des Concessionnaires d’Autoroutes à Péage”).

1. Υπάρχει «υπεύθυνος» αυτοκινητόδρομος; Πιστεύετε ότι αντιλαμβάνονται οι χρήστες την πραγματική αξία των υπηρεσιών των αυτοκινητοδρόμων με διόδια;

Εξ ορισμού ένας αυτοκινητόδρομος, είναι ένα «ανθρωποκεντρικό» έργο, που εξυπηρετεί το βασικό αγαθό όχι μόνο της μετακίνησης, αλλά της ασφαλούς μετακίνησης. Η οδική ασφάλεια αποτελεί την υπέρτατη παράμετρο της λειτουργίας ενός «κοινωνικά υπεύθυνου» δρόμου και η Αττική Οδός από την πρώτη στιγμή της κατασκευής της και της αδιάλειπτης λειτουργίας της, έχει αποδείξει ότι κινείται με βάση αυτή την παράμετρο. Η οδική ασφάλεια όχι μόνο ενσωματώνεται στο ίδιο το έργο ως υποδομή, καθώς αυτό κατασκευάστηκε βάσει υψηλών διεθνών προδιαγραφών οδικής ασφάλειας, όχι μόνο καθορίζει τη λειτουργία, αλλά φθάνει και στην προσπάθεια της ανάπτυξης μια σαφούς και συγκροτημένης στρατηγικής δράσεων για την προώθηση της οδικής ασφάλειας.

2. Ποιος είναι ο ρόλος σας στη δημιουργία κουλτούρας οδικής ασφάλειας;

Χαίρομαι πολύ που ακούω να χρησιμοποιείτε τον όρο «κουλτούρα οδικής ασφάλειας» γιατί εμείς στην εταιρία λειτουργίας της Αττικής Οδού, στις «Αττικές Διαδρομές» είμαστε οι πρώτοι που τον χρησιμοποιήσαμε για να περιγράψουμε τον στόχο και την αποστολή μας. Πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος ως λειτουργοί αυτοκινητόδρομου, όχι μόνο να τον λειτουργούμε σωστά και με ασφάλεια, αλλά να εκπαιδεύσουμε το κοινό (τόσο τους σημερινούς οδηγούς όσο και τις επόμενες γενιές οδηγών), χτίζοντας έτσι αυτή την κουλτούρα που θα μας κάνει να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και θα μας φέρει σε καλύτερες θέσεις όσον αφορά την οδική ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

3. Η Αττικές Διαδρομές A.E. είναι μια εταιρία που πρεσβεύει την υπευθυνότητα στη χρήση του δικτύου της. Πώς την εφαρμόζει στο εσωτερικό της και κατ’επέκταση στην κοινωνία με την οποία αλληλεπιδρά;

Η επιτυχία της εταιρίας οφείλεται στους εργαζομένους της που φροντίζουν ώστε να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους χρήστες της Αττικής Οδού. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας είναι πρώτη προτεραιότητα για εμάς και υποστηρίζεται μέσα από τις διαδικασίες μας και τη συνεχή εκπαίδευση. Γενικότερα, το προσωπικό μας εκπαιδεύεται συνεχώς σε θέματα που αφορούν την βελτίωση της ασφάλειας στην εργασία, ενώ η εταιρία αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της μέσω παροχών όπως η ιδιωτική ασφάλιση υγείας, επιδόματα παιδικού σταθμού και παιδικών κατασκηνώσεων, καθώς και με την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά την Κοινωνία γενικότερα, η εταιρία διαχειρίζεται και καταγράφει τις ανάγκες των χρηστών της οδού, με στόχο την ικανοποίησή τους στο μέτρο του δυνατού, ενώ συμβάλλει ενεργά στην εκπαίδευση σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδιαίτερα των παιδιών και των εφήβων. Επίσης, συνεργάζεται και στηρίζει ΜΚΟ και συμβάλλει στη βελτίωση σχολικών υποδομών. Τέλος, την προηγούμενη χρονιά, η εταιρία παρείχε βοήθεια στους πλημμυροπαθείς κατοίκους της Μάνδρας, τόσο με εργασίες καθαρισμού, όσο και με παροχή απαραίτητου οικιακού εξοπλισμού και πετρελαίου θέρμανσης.

4. Από την ίδρυσή της η εταιρία έχει λάβει πληθώρα βραβείων και τιμητικών     διακρίσεων. Ωστόσο, τι αποτελεί ουσιαστική επιβράβευση για εσάς;

Η διεθνής και εθνική αναγνώριση μέσω φορέων και αναγνωρισμένων θεσμών είναι για μας μεγάλη ικανοποίηση, και πραγματικά τα βραβεία που έχουμε κερδίσει έρχονται ως επιβράβευση των συνεχών προσπαθειών μας σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Ωστόσο, και πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι το συμμερίζονται αυτό, το πιο συγκινητικό για εμάς είναι να διαβάζουμε τις ευχαριστήριες και συγχαρητήριες επιστολές που μας στέλνουν οι χρήστες του δρόμου που εξυπηρετήθηκαν είτε με ένα ευγενικό χαμόγελο, μια αναπάντεχα θερμή καλημέρα, μια άμεση και αποτελεσματική λύση του προβλήματός τους στην Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση, μια ουσιαστική και ευγενική προσφορά οδικής βοήθειας σε ένα συμβάν στο δρόμο, την εύρεση και παράδοση χρημάτων και πολύτιμων προσωπικών εγγράφων που χάθηκαν στο αυτοκινητόδρομο. Είναι πραγματικά συγκινητικό το πόσες τέτοιες επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα λαμβάνουμε!

5. Μπορεί ένας αυτοκινητόδρομος να συνυπάρχει σε αρμονία με το περιβάλλον;

Το έχουμε αποδείξει περίτρανα και έχουμε βραβευθεί για την περιβαλλοντική διαχείριση με διεθνές βραβείο της  IRF(International Road Federation) . Μια διαδρομή στην Αττική Οδό είναι μια διαδρομή σε έναν κυριολεκτικά και μεταφορικά «πράσινο» αυτοκινητόδρομο. Δείτε την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού μόνο και τη δουλειά που έχει γίνει στα cut and covers με τις φυτεύσεις που εναρμόνισαν το δρόμο με το βουνό, που επέτρεψαν τη συνέχιση της διέλευσης της άγριας πανίδας, που αποκατέστησε τη φυσική χλωρίδα και που «έδεσε» το δρόμο με τη φύση. Δείτε τις φυτεύσεις και το αισθητικό αποτέλεσμα που συντηρείται επισταμένως από το Τμήμα Πρασίνου της εταιρίας μας.  Κι ακόμη εφαρμόζουμε πρόγραμμα ανακύκλωσης,  προωθούμε με κάθε τρόπο την οικολογική οδήγηση και διαρκώς μετρούμε και προσπαθούμε να μειώσουμε  το ανθρακικό μας αποτύπωμα. Τέλος, παρακολουθούμε τακτικά τα επίπεδα θορύβου από τη λειτουργία του αυτοκινητοδρόμου στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στην Αττική Οδό και τοποθετούμε ηχοπετάσματα για τη μείωση του θορύβου όπου προκύπτει ανάγκη.

6. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη δέσμευσή σας για το 2018;

Το όραμά μας συνοψίζεται στη συνεχή βελτίωση της οδικής ασφάλειας, που παραμένει η βασική και διαχρονική μας δέσμευση. Επιπλέον, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να συμβάλουμε ενεργά στην προώθηση της ευημερίας και της ασφάλειας των ανθρώπων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υπεύθυνης κατανάλωσης πόρων.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ