Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο του Economist, με την ακαδημαϊκή στήριξη του Alba Graduate Business School

«Ένας κόσμος σε μετάβαση: Νέα αντικείμενα εργασίας, νέες δεξιότητες»

Στην Αθήνα έλαβε χώρα το συνέδριο του Economist, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών και την ακαδημαϊκή στήριξη του Alba Graduate Business School, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

«Ποια θα είναι τα νέα αντικείμενα εργασίας; Πώς θα εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη και τι θα σημαίνει για τον άνθρωπο; Ποιος θα είναι ο κοινωνικός αντίκτυπος σε μια εποχή όπου απαιτούνται υψηλότερες δεξιότητες από διαιρεμένες κοινωνίες με έντονες ανισότητες;». Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο του Economist, με θέμα: «Ένας κόσμος σε μετάβαση: Νέα αντικείμενα εργασίας, νέες δεξιότητες» («Α world in transition: New Jobs, new skills»), που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του Alba Graduate Business School, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι, μέσα από τη δική τους οπτική και εμπειρία, προσπάθησαν να προβλέψουν το μέλλον στην απρόβλεπτη εποχή που ζούμε.

Στον χαιρετισμό του ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης του Alba, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι τεχνολογικές εξελίξεις που μέχρι χθες ήταν επιστημονική φαντασία, σήμερα είναι πραγματικότητα». «Οι δεξιότητες που χρειαζόμαστε είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα» σημειώνοντας πως «η αντίδρασή μας στις εξελίξεις θα είναι η ικανότητά μας να μαθαίνουμε».

Στο κρίσιμο ερώτημα αν είμαστε έτοιμοι ως χώρα να προσαρμοστούμε στις δραστικές επερχόμενες αλλαγές o Πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ. David G. Horner επισήμανε: «Εάν στο μέλλον το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταφέρει να ευθυγραμμιστεί με τις προσδοκίες των πολιτών που ανά τον κόσμο μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία παγκοσμίως, τότε η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μπορούσε να ακολουθήσει τον τουρισμό ως βασικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας. Η εμπειρία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών αποδεικνύει ότι όχι μόνο μια τέτοια ευθυγράμμιση είναι δυνατή, αλλά επίσης ρίχνει φως σε τουλάχιστον κάποιο κομμάτι της πορείας που, αν ακολουθηθεί, θα εξασφαλίσει την επιτυχία».

Τοποθετούμενος ειδικότερα στην ενότητα «Πώς θα μπορούσαν τα νέα αντικείμενα εργασίας να επηρεάσουν την ανεργία» ο Νίκος Μυλωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψηφιακού Επιχειρείν στο Alba, υπογράμμισε: «H πραγματικότητά μας θα είναι εικονική, οι σχέσεις –εμπορικές, κοινωνικές– θα είναι ψηφιακές, και οι περισσότερες αποφάσεις θα παίρνονται από υπολογιστές. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστούμε και, όπως εύστοχα παρατηρεί ο Sal Khan, ιδρυτής του Khan Academy, να αναζητήσουμε τους τρόπους που η τεχνολογία θα βοηθάει ώστε οι άνθρωποι να είναι πιο ανθρώπινοι, ώστε η τεχνολογία να δουλεύει μαζί με τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο, και όχι το αντίστροφο».

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) o Κυριάκος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Στρατηγικής και Μάρκετινγκ και Αντιπρύτανης Εγγραφών στο Alba, ανέφερε: «Εκτιμάται ότι οι 500.000 που έφυγαν κοστίζουν στην Ελλάδα περισσότερα από 17 δις ή 10% του ΑΕΠ, αν λάβει κανείς υπόψη την επένδυση του κράτους και της κοινωνίας στην εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων», τονίζοντας ότι «ως το πιο δυναμικό και εκπαιδευμένο μέρος της κοινωνίας, τροφοδοτούν την ανάπτυξη στον πλέον ελπιδοφόρο τομέα των επιχειρηματικών ευκαιριών σήμερα, τη Νέα Οικονομία της Γνώσης».

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη «να πάρουμε στα σοβαρά το καθήκον μας ως πολιτών να ανοικοδομήσουμε κομβικούς θεσμούς, αμερόληπτη και αποτελεσματική δικαιοσύνη, σταθερό φορολογικό σύστημα με τις επενδύσεις στο επίκεντρο, και γενικώς ένα κράτος που θα ενθαρρύνει και δεν θα τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, ιδίως στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών».

H δυνατότητα διαλόγου, αφενός με τη μορφή ερωτήσεων που απηύθυναν οι συμμετέχοντες στους ομιλητές, και αφετέρου μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας για την καταγραφή της διαμορφωμένης κοινής άποψης, αποτέλεσε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης.

Στόχος του συνεδρίου, που μετέφερε θετικά μηνύματα για το μέλλον, ήταν να αποτελέσει ένα think tank, κυρίως για τους νέους και για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν τον βέλτιστο προσανατολισμό στους παράγοντες που διαμορφώνουν την τρέχουσα πραγματικότητα.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ