Από την κ. Κατερίνα Μυρτώ Τζιβάρα, University of Westminster MA in «Public Communications and Public Relations»
E-mail: kat_my_tziyahoo.gr
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει αντικείμενο την πορεία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στην Ελλάδα. Πότε εμφανίστηκε, πως έχει εξελιχθεί, ποια είναι η παρουσία της στην Ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο και σε ποιο σημείο έχει φτάσει σήμερα.
Η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς συμπεριλήφθηκε στην έρευνα με σκοπό να διανθίσει τα όσα αναφέρονται σχετικά με την ΕΚΕ στην Ελλάδα. Με το συγκεκριμένο παράδειγμα γίνεται μια προσπάθεια να 'ντυθεί' ο σκελετός της ΕΚΕ στην Ελλάδα που δημιουργείται από αυτή την εργασία.
Τα πρώτα κεφάλαια της διπλωματικής εργασίας έχουν θεωρητικό υπόβαθρο και βοηθούν τον αναγνώστη να δημιουργήσει ένα θεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εντάξει τα στοιχεία που δίνονται σχετικά με την ΕΚΕ στην Ελλάδα. Στο θεωρητικό κομμάτι υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με ιστορικά στοιχεία της ΕΚΕ, με τις πρώτες της μορφές αλλά και με τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την έννοια της ΕΚΕ.
Εν συνεχεία δημιουργείται ένας θεωρητικός σύνδεσμος ανάμεσα στην ανάγκη των επιχειρήσεων για βελτίωση της εικόνας τους και στην ανάγκη της κοινωνίας για καλύτερη ζωή και ελπιδοφόρο μέλλον. Αυτή την παράλληλη και ταυτόχρονη ανάγκη μπορεί να καλύψει η ΕΚΕ. Τονίζεται βέβαια πως μια ουσιαστική και αποτελεσματική προσέγγιση της ΕΚΕ προϋποθέτει πίστη σε ιδανικά και σε αρχές από τη μεριά των επιχειρήσεων και ειλικρινή υιοθέτησή τους σε όλες τις ενέργειές τους.
Στο κεφάλαιο σχετικά με τη μεθοδολογία αναλύεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο εκπονήθηκε όλη η διαδικασία δημιουργίας της διπλωματικής εργασίας. Η ύπαρξη πρωτογενούς έρευνας στην παρούσα εργασία χρήζει την ύπαρξη ενός τέτοιου κεφαλαίου απαραίτητη. Γενικότερα το κεφάλαιο που αναφέρεται στη μεθοδολογία σε έρευνες σαν και αυτή, βοηθά τόσο τον αναγνώστη όσο και τον μελλοντικό ερευνητή.
Το κεφάλαιο που πραγματεύεται το πρόσωπο της ΕΚΕ στην Ελλάδα στοχεύει να δημιουργήσει μια αδρή εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας σχετικά με την ΕΚΕ. Απόψεις ανθρώπων που παρακολουθούν την πορεία της ΕΚΕ στη χώρα μας παρατίθενται με σκοπό να σκιαγραφήσουν, όσο το δυνατό αντικειμενικότερα, το σκηνικό που δημιουργείται στην Ελλάδα σχετικά με την ΕΚΕ. Το πόρισμα αυτού του κεφαλαίου αποτελεί και την αφετηρία για να απαντηθεί το βασικό ερώτημα αυτής της έρευνας: «ΕΚΕ: Πόσο έχει προοδεύσει η Ελλάδα;»
Τα κομμάτια σχετικά με τα αποτελέσματα και τη συζήτηση πάνω σε αυτά στοχεύουν στο να απαντήσουν σε ερωτήματα και να σκιαγραφήσουν πτυχές της ΕΚΕ στη χώρα μας. Τα ερωτήματα προέκυψαν κυρίως μέσα από τις συνεντεύξεις που εκπονήθηκαν στα πλαίσια της πρωτογενούς έρευνας. Υπήρξαν χαρακτηριστικά της ΕΚΕ που υπογραμμίστηκαν από τους περισσότερους ερωτηθέντες κατά τη διάρκεια της έρευνας, αλλά και που παρατηρήθηκε ότι τονίζονται και σε άλλες πηγές που αποτέλεσαν τη βάση για την εκπόνηση αυτής της έρευνας.
Προβλήθηκαν εκείνα τα χαρακτηριστικά της ΕΚΕ και της Ελληνικής επιχειρηματικής και κοινωνικής πραγματικότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν, και ίσως να διαφοροποιήσουν, την πορεία και την πρόοδο της ΕΚΕ στην Ελλάδα.
Σε ένα από τα τελευταία κομμάτια της διπλωματικής εργασίας τα αποτελέσματα πραγματεύονται και η άποψη του ερευνητή διαφαίνεται μέσα από τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις απαντήσεις που δίνονται. Σε αυτό το κομμάτι δίνεται και η απάντηση στο κύριο ερώτημα της έρευνας «ΕΚΕ: Πόσο έχει προοδεύσει η Ελλάδα;»
Τέλος η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς επελέγη με στόχο να δοθεί ένα παράδειγμα ΕΚΕ στην Ελλάδα που να περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η πορεία της ΕΚΕ στην Ελλάδα είναι ανοδική και ότι το μέλλον της είναι ελπιδοφόρο.
Σημείωση: Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία δημοσιεύεται μετά από έγγραφη άδεια της συγγραφέα.