Ίδρυμα Λάτση: Πραγματοποιήθηκε η 2η Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία

Στην Ελλάδα του 2017, υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα που δεν είναι αυτονόητα, όπως η προσβασιμότητα και η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Άνθρωποι που παρά τις σπουδές που έχουν, δυσκολεύονται να βρουν εταιρείες που να είναι προσβάσιμες και να τους δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 29 Απριλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ethelon, μια Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, το Career Fair.4all, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες, εταιρείες και εθελοντές που διοργάνωσαν και βοήθησαν στην εκδήλωση. Το Career Fair.4all πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Σημεία Στήριξης”.  Δεκαεννέα εταιρείες πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 συνεντεύξεις με περίπου 250 άτομα με αναπηρία, ενώ πάνω από 350 άτομα παρευρέθηκαν συνολικά στην Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας, το Hack.4all, και στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν.

Το Σάββατο, ήδη από την έναρξη της εκδήλωσης η προσέλευση των συμμετεχόντων γέμισε αμέσως την αίθουσα της Τεχνόπολης που βρίσκονταν οι εταιρείες  και σε κάθε περίπτερο σχηματίστηκαν ουρές από ενδιαφερόμενους. Ο κάθε συμμετέχοντας λάμβανε την ειδικά σχεδιασμένη τσάντα του Career Fair.4all, η οποία περιλάμβανε χάρτη σε braille γραφή και μεγαλογραφή, πληροφορίες για τις εταιρείες και τους φορείς που παρευρίσκονταν στον χώρο και δώρα για τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα η διοργάνωση είχε φροντίσει τη δωρεάν υποστήριξη διερμηνείας ή και εκπαιδευμένους συνοδούς τυφλών, εφόσον το επιθυμούσαν.

Η εκδήλωση απέκτησε γρήγορα ροή, αφού την εβδομάδα πριν το Career Fair.4all για την καλύτερη προετοιμασία και των δύο μερών διοργανώθηκαν 3 ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προετοιμασία των συμμετεχόντων πάνω στο βιογραφικό και τη συνέντευξή τους απ’ την ομάδα του kariera.gr και των εταιρειών σε θέματα ένταξης ατόμων με αναπηρία στην κουλτούρα και τις διαδικασίες μιας εταιρίας, απ’ το Βρετανικό Συμβούλιο της Ελλάδος, σε συνεργασία με εξωτερικούς ομιλητές, ειδικούς στον τομέα αυτό. Φέτος, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο νομικό κομμάτι, ώστε όλες οι πλευρές να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στον τομέα αυτό, μέσω συμβουλευτικής.

Μέσα από την Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, 25 από τους κορυφαίους υποψήφιους που επιλέχθηκαν από τις εταιρίες, θα συνεχίσουν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο mentoring πρόγραμμα σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Job Pairs με στόχο την καλύτερη δυνατή απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας εντός του επόμενου 6μηνου.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο Career Fair.4all ήταν από τις μεγαλύτερες στον κλάδο, όπως οι kariera.gr, Παπαστράτος, SΤΟΙΧΙΜΑΝ, Robert Bosch, Miscosoft Hellas, Intrasoft, Printec, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος κ.ά.

Παράλληλα με τις εταιρείες στο Career Fair.4all συμμετείχαν και 15 φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τα προγράμματα που έχουν για άτομα με αναπηρία.

Επίσης, στις ομιλίες με θέμα «Διαφορετικότητα ή Μοναδικότητα» εννέα άνθρωποι γεμάτοι έμπνευση και πάθος για τη ζωή αναφέρθηκαν σε συνεργασίες και projects γύρω από θέματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία, αλλά και πως οι ίδιοι χρησιμοποίησαν τα δικά τους χαρακτηριστικά για να ξεχωρίσουν κάνοντας τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Τέλος, στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Hack.4all αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια 8 μεντόρων ιδέες και λύσεις που κάνουν την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία καλύτερη. Νικητήρια ομάδα αναδείχθηκε ένα mobile application που θα καθοδηγεί μέσω GPS άτομα με απώλεια όρασης σε οποιονδήποτε χώρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Παραολυμπιονίκες, αλλά και γνωστοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου που συμμετείχαν στην καμπάνια #IAmHere, υποστηρίζοντας έτσι τη δράση της ethelon.

Όπως δήλωσε και ο Μηλιαρέσης Κωσταπάνος, ένας απ’ τους συνιδρυτές της ethelon και υπεύθυνος της διοργάνωσης: “Η 2η Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία δεν ολοκληρώνεται εδώ… αλλά για εμάς μόλις ξεκινάει. Σκοπός μας ήταν να γίνει το κατάλληλο βήμα, ώστε να έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές και να λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, καθώς όπως έχουμε διαπιστώσει και μέσω του εθελοντισμού, είναι άνθρωποι με ικανότητες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, κι υπάρχουν πολλές εταιρίες με τη σωστή αντίληψη για να τους αξιοποιήσουν”.

Ήδη οι επόμενες συνεντεύξεις έχουν μπει στο πρόγραμμα των εταιριών, οι οποίες, όπως ανέφεραν και οι ίδιες, εντυπωσιάστηκαν από το επίπεδο αρκετών από τους συμμετέχοντες και το ανεκμετάλλευτο ταλέντο που υπάρχει.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ