ΕΔΡΑ: 3ος Κύκλος «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας»

Γνωριμία με την καλλιτεχνική πρακτική ως Θεραπεία

Το project αφορά την εφαρμογή της καλλιτεχνικής πρακτικής ως θεραπείας από φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ. σε μονάδες ψυχικής υγείας (κέντρα ημέρας, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα, ΣΥΔ), σε άτομα με αυτισμό, ψυχικές παθήσεις ή νοητική στέρηση και διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από τον Φορέα Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επίβλεψη του εικαστικού Νίκου Καναρέλη.

O Ψυχίατρος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία,”Νefele”, κ. Σπύρος Κλείσας.

Στην περιγραφόμενη δράση ως «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας», φοιτητές καλλιτέχνες της ΑΣΚΤ επισκέπτονται δομές ψυχικής υγείας στην Αθήνα και με την επίβλεψη θεραπευτών ή εργοθεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα οργανωτικού υπεύθυνου του project, εικαστικού Νίκου Καναρέλη, υλοποιούν συναντήσεις σύντομου χρονικού διαστήματος με τα μέλη. Ο φοιτητής καλλιτέχνης αναλαμβάνει να προτείνει ένα concept πάνω στο οποίο θα συντονιστεί η ομάδα των μελών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα συλλογικό έργο. Το έργο κάθε ομάδας, καθώς και τα στιγμιότυπα της υλοποίησής του, θα εκτεθούν στο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία art4more.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ PROJECT: 2 Μήνες
  • 8 ώρες συνάντηση εκπαίδευσης – προετοιμασίας με ψυχολόγο- ψυχίατρο στα γραφεία της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”
  • 3 ώρες προετοιμασίας-προσαρμογής χωρίς την παρουσία μελών στο περιβάλλον της δομής (οικοτροφείο, κέντρο ημέρας)
  • δύο ή τρεις συναντήσεις των τριών ωρών για κάθε φοιτητή για την υλοποίηση του project με τα μέλη στην κάθε δομή
  • προετοιμασία των συλλογικών έργων προς έκθεση από τον φοιτητή (8-16 ώρες). Εργασία εκτός δομών, ευέλικτες ημερομηνίες.
Η έναρξη του Project έγινε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο χώρο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης “ΕΔΡΑ” με τον χαιρετισμό της Πρόεδρου Δ.Σ. της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” Μαρίας Κερασόγλου. Στη συνάντηση ειδικοί επιστήμονες, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και εργοθεραπευτές της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” παρουσίασαν στους συμμετέχοντες φοιτητές το πρότζεκτ, οι οποίοι χωρίστηκαν στη συνέχεια σε ομάδες ώστε να ενταχθούν στις δομές και τα οικοτροφεία.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ