Ο Ιαβέρης, ο σπουδαίος Έλληνας οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, στο Pierce

Με μία μοναδική ομιλία για την οδική ασφάλεια κέντρισε το ενδιαφέρον μαθητών και καθηγητών! 

Μία σπάνια ευκαιρία, να γνωρίσουν από κοντά τον διακεκριμένο Έλληνα οδηγό αγώνων αυτοκινήτου Ιαβέρη, κατά κόσμο Τάσο Μαρκουΐζο, κατά την επίσκεψή του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, την Πέμπτη 26 Απριλίου, είχαν οι μαθητές του Pierce

Ο πολυβραβευμένος οδηγός, που μεσουράνησε κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έχει αφιερώσει τη ζωή του παραδίδοντας μαθήματα με αντικείμενο την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια σε δήμους, κοινότητες, νομαρχίες, ιδρύματα, ενώ υπολογίζεται πως κάθε χρόνο ευαισθητοποιεί και ενημερώνει 40.000-50.000 μαθητές!

«Μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, στην Ελλάδα που πέρασε δύο πολέμους, έχασαν την ζωή τους σε ώρα μάχης 70.000 ελληνόπουλα. Τα τελευταία 60 χρόνια με το αυτοκίνητο έχασαν τη ζωή τους 140.000 άνθρωποι, δηλαδή τα θύματα είναι τετραπλάσια, ενώ 350.000 έμειναν ανάπηροι. Καθημερινά χύνεται αίμα στην ελληνική άσφαλτο, πολύ περισσότερο από αυτό που έχει χυθεί ως αποτέλεσμα καταστροφικών πολέμων».

Με αυτήν τη θλιβερή καταμέτρηση άνοιξε την ομιλία του ο διάσημος οδηγός προς τους μαθητές του Pierce, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τους για πάνω από 2 ώρες, αναλύοντας τρόπους σωστής οδικής συμπεριφοράς και προειδοποιώντας για τις λανθασμένες συνήθειες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στους δρόμους. 

«Θεωρώ ότι ο οδηγός που κινείται με μεγάλη ταχύτητα κρατώντας κινητό, τσιγάρο και καφέ είναι εγκληματίας. Έχει την ψευδαίσθηση ότι είναι οδηγός επειδή πήρε το δίπλωμα με σταμάτημα-ξεκίνημα και οπισθογωνία. Νομίζει ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα που ένας αναγνωρισμένος οδηγός αγώνων δεν τολμά ποτέ να κάνει. Γιατί; Επειδή ο οδηγός αγώνων, ο υψηλού επιπέδου οδηγός, ξέρει τους κινδύνους και πώς να προφυλάσσεται από αυτούς. Επειδή εγώ όμως δεν μπορώ να φτιάξω 10.000.000 παγκόσμιους πρωταθλητές που να συμπεριφέρονται σωστά, προσπαθώ να φτιάξω 10.000.000 καλούς ανθρώπους που δεν θέλουν να κλείσουν το σπίτι τους, να αφήσουν τα παιδιά τους ορφανά ή τους γονείς τους σε μεγάλη δυστυχία. Αναζητώ αυτούς που σέβονται τους συμπολίτες τους, που έχουν έτσι και αλλιώς τα ίδια δημοκρατικά δικαιώματα με τους ίδιους».

Στην ερώτηση των μαθητών ποιος θεωρείται καλός οδηγός ο Ιαβέρης απάντησε: «Είναι αυτός που όταν φεύγει από το σπίτι του για να πάει στη δουλειά του, θα σκεφτεί πόσες αγκαλιές τον περιμένουν όταν γυρίσει. Αυτός που θα φροντίσει να ξαναφέρει το απόγευμα το λατρεμένο, τον ανεκτίμητο πίσω στην οικογένειά του, αυτός είναι ο καλός οδηγός».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του Λυκείου, κ. Γιώργος Βακερλής εξέφρασε τον θαυμασμό του στο πρόσωπο του διάσημου οδηγού και τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του στο Pierce.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ