Διήμερο Πολιτισμού από το ΚΕΕΠΕΑ Ορίζοντες

Ένα διήμερο πολιτισμού, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου.

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία, άνοιξε τις πόρτες  του και φιλοξένησε μια πληθώρα επιστημονικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών δράσεων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε  στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Φορέα. Πρωταγωνιστές του διημέρου ήταν οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου, οι οποίοι,  σε ρόλο ξεναγού, έδειξαν με υπερηφάνεια την καθημερινότητα και τις χειροποίητες δημιουργίες τους από τα εργαστήρια στα οποία φοιτούν Το ενδιαφέρον πρόγραμμα του διημέρου απαρτιζόμενο από καινοτόμες δράσεις, είχε μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό καθώς δεν απευθύνονταν μόνο σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή επαγγελματίες του χώρου της  ειδικής αγωγής.  Ο στόχος του,  που ήταν η έμπρακτη συμμετοχή, η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η διαμόρφωση μιας κουλτούρας αποδοχής και γόνιμης συνύπαρξης με τους νέους με Αναπηρία πραγματικά επετεύχθη. 

Οι δραστηριότητες, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου. Οι Αθλητικές-Ψυχαγωγικές δράσεις περιλάμβαναν: Ψυχοκινητικά παιχνίδια με την Τρίτη Ηλικία όπου μέλη των Κ.Α.Π.Η Ηλιούπολης, έπαιξαν με μια ομάδα εκπαιδευόμενων μας υπό την εποπτεία των καθηγητών προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής στο γήπεδο  Bocce του Κέντρου.  Ξεχωριστή θέση στις αθλητικές δράσεις κατείχε το  «Games for all» υπό την καθοδήγηση των προπονητών του προγράμματος της Κ.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ «One Team» της Euroleague, Πένυ Γιοβάνοβιτς & Νίκος Καμπούρης,  το οποίο ξεσήκωσε τους μικρούς μαθητές του 4ου & 6ου  δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης που συμμετείχαν. Στην ίδια δράση πήραν μέρος οι εκπαιδευόμενοι του Σωματείου «Ε.Γ.Ν.Υ.Α» και του Σ.Ε.Ο. Ηλιούπολης. Η Yoga Instructor Σόφη Πασχάλη παρέδωσε ανοιχτό μάθημα Yoga και η δασκάλα χορού & Zumba Instructor Άννα Πολύζου έδωσε παλμό σε ρυθμούς Zumba. Συχαρητήρια αξίζουν και στις μικρές μαθήτριες Ελένη & Άννα οι οποίες στήριξαν  επάξια τη δράση ως επαγγελματίες.   Η ομάδα Ακροβατικής Γυμναστικής & Callisthenics «Αρχάγγελοι», έκλεισε το εορταστικό Διήμερο με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο!

Οι Βιωματικές-Δημιουργικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο γόνιμων εκπαιδευτικών συμπράξεων του Κέντρου με τους φορείς «Εκ-κίνηση», Ίδρυμα Κόκκορη & «Παναγία Ευαγγελίστρια». Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε βιωματική επαφή με τα εργοθεραπευτικά- παραγωγικά  εργαστήρια του φορέα μας, εισαγωγή στην Μουσικοθεραπεία από την Μουσικοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαυροδή, Δράση Κηπουρικής με τον “Doctor Plant”, Μάκη Τσόκα, καθώς και βιωματική παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ο Ρεβιθοκοντούλης» από την συγγραφέα, Μαρίνα Γιώτη. Ακόμη υλοποιήθηκε Δράση Περιποίησης και Ομορφιάς για τους εκπαιδευόμενους του Κέντρου μας και όχι μόνο, από το Ινστιτούτο Αισθητικής-Κομμωτικής «Be-Youtiful».

Τέλος, οι Επιστημονικές δράσεις απαρτίζονταν από ομιλίες με στόχο την απευαισθητοποίηση για τη διαφορετικότητα και την ενημέρωση για καίρια κοινωνικά ζητήματα. Αναλυτικά πραγματοποιήθηκε ομιλία από την Χαρά Κοντοχρήστου, Παιδαγωγό-Ακαδημαϊκή Σύμβουλο του Ι.Ε.Κ Ιπποκράτειος-Αττικό Κολλέγιο, με θέμα τα  «Σύγχρονα Πρότυπα»  με την πολύτιμη  συμμετοχή του Γιάννη Σπαλιάρα, ο οποίος μετέφερε μηνύματα κοινωνικής προσφοράς  και εθελοντισμού σε ευαίσθητους πληθυσμούς. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε ομιλία για τις «Μαθησιακές Δυσκολίες» από την Ειδική Παιδαγωγό, Δέσποινα Δαλέτζα και ενημέρωση για το «σύστημα» του αυτισμού από την Δρ. Εύα Βακιρτζή. Οι νοσηλευτές Μαρία Παπαδοπούλου και Στέφανος Θεοδωράκης πραγματοποίησαν ενημέρωση Πρώτων Βοηθειών και ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Γιάννης Κωστάκης ανέπτυξε το θέμα της πρόληψης και αποκατάστασης στο ατύχημα.

Το Εορταστικό διήμερο πλαισιώθηκε με την μουσική επένδυση του Δημήτρη Δόριζα από το «Dj Survival» και του Παναγιώτη Πιτσιλού.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους αναμνηστικό από την εκδήλωση στο χώρο της «Δημιουργικής γωνιάς», ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της δράσης «Ανοίγουμε Ορίζοντες» υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από την καθημερινή ζωή των εκπαιδευόμενων από το φωτογράφο Νίκο Νικόπουλο.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν οι: κος. Βασίλης Λεβέντης-πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κος. Βασίλης Χαρόπουλος-Πολιτικός Υπεύθυνος στον Τομέα Πρόνοιας & Αναπηρίας της πολιτικής παράταξης «Το Ποτάμι», η κα. Χριστίνα Σερέτη-Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Ηλιούπολης, ο κος. Μαρίνος Μπασούρης-Αντιδήμαρχος Διαφάνειας & Διοίκησης, ο κος. Αλέκος Κοντονίκας-Πρόεδρος του Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ, κος. Κώστας Σεφτελής-Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης, κος. Χρήστος Κοκοτίνης πρώην αρχηγός της παράταξης «Ηλίου-πόλις» , κος. Κωστής Παπαδόπουλος-Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ηλιούπολης και επίτιμο μέλος του Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες», η κα. Ελένη Γκατζέλη – Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η κα. Βούλα Κοζομπόλη-Πρόεδρος του Συλλόγου  Ελλήνων Ολυμπιονικών & Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης, κα. Νέλλη Μπέλκη-Πρόεδρος του Εσωτερικού Τροχού Ηλιούπολης, ο κος. Αργύρης Καμπούρης-Πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών του Ολυμπιακού, ο κος. Αχιλλέας Αδαμαντιάδης-Εκπρόσωπος του Σωματείου «Συνεργασίες Πόλης»  του Δήμου Ηλιούπολης, ο κος. Μαρουλής Στυλιανός, Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών & Λογοτεχνών  Ηλιούπολης, η κα. Παναγιώτα Βλαντή-Ηθοποιός και Αρωγός του Φορέα μας, κος. Κώστας Λαζόπουλος, κα. Κωνσταντίνα Κλαψινού-Ηθοποιός, κα. Σάρα Εσκενάζυ και κος. Ορέστης Τσάνγκ, -Πρώην παίκτες τηλεπαιχνιδιού  «Survivor» και υποστηριχτές μας.

Ευχαριστούμε όλους όσοι  παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή γιορτή δίνοντας μας ελπίδα και αισιοδοξία για την συνέχιση του έργου μας!

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ