Ίδρυμα Μποδοσάκη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Κοινωνία των Πολιτών και τη Φιλανθρωπία

Με ιδιαίτερη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κοινωφελών Ιδρυμάτων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και εκπροσώπων της δημόσιας ζωής της χώρας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 δημόσια εκδήλωση με θέμα «Κοινωνία των πολιτών και φιλανθρωπία στην Ελλάδα», με οικοδεσπότες το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την διαΝΕΟσις. Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις με το ίδιο θέμα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα εδώ.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, o οποίος μίλησε με θέρμη για την ενεργή εμπλοκή των πολιτών στα κοινά.

Η κα Αμαλία Ζέπου, με τη σειρά της, εκπροσωπώντας τον Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας, μίλησε με ενθουσιασμό για τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών, μέσα από την εμπειρία της ομάδας ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κα Laurence de Nervaux, Eπικεφαλής του Κέντρου Φιλανθρωπίας του Γαλλικού Οργανισμού Fondation de France, μετέφερε στο κοινό την εμπειρία της από τη γαλλική κοινωνία των πολιτών, με άξονα τις έννοες της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής συμμετοχής, ως προπύργια της δημοκρατίας. Η κα de Nervaux μίλησε για την αξία της εκπαίδευσης των παιδιών από μικρή ηλικία, αναφέροντας το παράδειγμα του «Σχολείου για τη Φιλανθρωπία», μιας πρωτοβουλίας του Fondation de France που στόχο έχει να εκπαιδεύσει παιδιά ηλικίας 8-11 ετών για την αξία της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής συμμετοχής. «Μικροί φιλάνθρωποι είναι ήδη 2.523 μαθητές στη Γαλλία, ενώ το σχολικό έτος 2017-2018 το πρόγραμμα έχει φθάσει σε 60 σχολεία», εξήγησε.

Ο κος Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, αφού παρουσίασε στο κοινό τα κεντρικά συμπεράσματα της έρευνας, ανέλαβε το συντονισμό ενός πάνελ αποτελούμενο από τους: κο Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, Ashoka Fellow, Ιδρυτή & Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ Science & Communication, κο Δημήτρη Αφεντούλη, Γραμματέα Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, κο Γιάννη Ζερβάκη, Διοικητικό Διευθυντή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κο Σωτήρη Λαγανόπουλο, Γραμματέα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κα Μαριλένα Σημίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κα Αφροδίτη Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια του οργανισμού ΕΛΙΖΑ.

Κοινός τόπος μεταξύ των ομιλητών ήταν ότι τα Ιδρύματα καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της άγνοιας που καταγράφεται μεταξύ των πολιτών τόσο για το δικό τους έργο όσο και το έργο των ΜΚΟ που στηρίζουν, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές και υποστηρίζοντας τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Οι προκλήσεις και τα εμπόδια δεν λείπουν, ωστόσο ο χώρος της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να «χτίσει» πάνω στο αξιακό σύστημα εθελοντισμός – φιλανθρωπία – αλληλεγγύη καθώς και στη θετική απήχηση που τα Ιδρύματα φαίνεται πως καταγράφουν ήδη στην κοινωνία, ώστε να πείσουν τους πιο καχύποπτους μεταξύ των Ελλήνων για τις αγαθές τους προθέσεις και να συμβάλλουν από κοινού στην ανάδειξη των υγειών δυνάμεων του χώρου της κοινωνίας των πολιτών.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ