Prolepsis: Αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας του προγράμματος H-Com

Επιτακτική η ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα του προγράμματος H-Com

Στο προσκήνιο και στην Ελλάδα το ζήτημα της επικοινωνίας της Υγείας

Ευρωπαϊκό Συμπόσιο με θέμα «Επικοινωνία της Υγείας: Εκπαίδευση, προκλήσεις και δυνατότητες για τον Επαγγελματία Υγείας», διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του προγράμματος “Health Communication Training for Health Professionals, H-Com”. 

Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας που αφορούν στις ανάγκες ιατρών και νοσηλευτών για ζητήματα που σχετίζονται με την επικοινωνία της υγείας και τη σχέση επαγγελματιών υγείας-ασθενών. Στην έρευνα συμμετείχαν 702 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι άλλων επαγγελμάτων του κλάδου) από τις χώρες των εταίρων του προγράμματος (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Γερμανία, Πολωνία) και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Ιταλία, Πορτογαλία κ.ά. 

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στην κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας στην Ελλάδα στον τομέα των δεξιοτήτων επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα δηλώνουν σε ποσοστό μόλις 38,6% ότι έχουν λάβει σχετική εκπαίδευση στην επικοινωνία της υγείας (κυρίως κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αυτό σε εξαιρετικά περιορισμένο επίπεδο). Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο είναι 72%, ενώ στη Γερμανία και την Ισπανία 66,7%. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) στην έρευνα δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της καθημερινής κλινικής πρακτικής, ενώ πολύ συχνά δηλώνει ότι συναντά προβλήματα το 10%.  

Τα θέματα στα οποία οι γιατροί επιζητούν επιπλέον δεξιότητες και κατάρτιση είναι: η διαχείριση συναισθημάτων άγχους, απογοήτευσης ή φόβου των ασθενών και η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων.

Επίσης, οι επαγγελματίες υγείας δηλώνουν ότι τα βασικότερα εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία τους με τους ασθενείς στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ο φόρτος εργασίας, η κόπωση, ο περιορισμένος χρόνος, τα γλωσσικά εμπόδια και η έλλειψη κατάρτισης σε δεξιότητες επικοινωνίας. Είναι ενδεικτικό ότι 9 στους 10 δέκα επαγγελματίες υγείας θεωρούν απαραίτητη την εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι η δυνατότητα κατάρτισης θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην περιορίζεται στον βασικό κύκλο σπουδών.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και του ακαδημαϊκού χώρου, καθώς και επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης των δεξιοτήτων επικοινωνίας των επαγγελματιών υγείας τόσο σε επίπεδο προγραμμάτων σπουδών όσο και μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης. Η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis δήλωσεγια το θέμα: «Η επικοινωνία στον τομέα της υγείας έχει αναγνωριστεί ως αναπόσπαστο μέρος της κλινικής ιατρικής και της δημόσιας υγείας, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της σχέσης μεταξύ του επαγγελματία υγείας και του ασθενούς. Με το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκινάμε μία μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που υπάρχει στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα εκπαιδευτικά εργαλεία του H-Com και την πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή μας σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα». 

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν προβλήματα επικοινωνίας και μεθοδολογία αντιμετώπισης σχετικά με ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και προβλήματα της ψυχικής υγείας. Παρουσιάστηκαν επίσης θεματικές που αφορούν στην επικοινωνία με ειδικές ομάδες ασθενών (πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, παιδιά/νέοι), καθώς και στην επικοινωνία της υγείας στον χώρο εργασίας. 

Η Lidia Del Piccolo, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Verona και μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού για την επικοινωνία στο χώρο της υγείας (European Association of Communication in Healthcare – EACH), αναφέρθηκε στην ομιλία της στο ζήτημα της κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας, επισημαίνοντας ότι: «οι βασικές ικανότητες που πρέπει να διδάσκονται, σχετίζονται τόσο με τις δεξιότητες όσο και με τις πεποιθήσεις του επαγγελματία υγείας. Η εκπαιδευτική ύλη, η διαδικασία και η νοοτροπία αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της διδασκαλίας».     

Η Julia van Weert, Καθηγήτρια της Επικοινωνίας της Υγείας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού EACH, μιλώντας στην ενότητα για τις ανάγκες επικοινωνίας με ειδικές ομάδες ασθενών δήλωσε σχετικά: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς ξεχνούν το 50 έως 80% των πληροφοριών αμέσως μετά τη συνεδρία, ενώ πολλές από τις συναισθηματικές τους ανάγκες δεν πληρούνται. Η ικανοποιητική ανταπόκριση στα συναισθήματα των ασθενών από τους επαγγελματίες υγείας, μέσα από την κατάρτιση σε δεξιότητες επικοινωνίας, καλύπτει αυτές τις συναισθηματικές ανάγκες και βελτιώνει τη συγκράτηση των πληροφοριών στη μνήμη».

Στο ευρωπαϊκό Συμπόσιο του H-Com απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, η κυρία Αθηνά Καλοκαιρινού, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Δρ, Δημήτριος Παπαγεωργίου, μέλος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Συμμετείχαν με ομιλίες και παρουσιάσεις οι: Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Lidia Del Piccolo, Professor in Clinical Psychology (Ιταλία), Θεανώ Καλαβανά, Assistant Professor in Health Psychology and Clinical Communication (Κύπρος), Δημήτριος Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Λουίζα Κροντήρη, Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ Τηλεόραση,  Andrea Ildikó Gáspárik, Department of Public Health and Health Management, University of Medicine and Pharmacy Tg Mures (Ρουμανία), Monika Ditta Toth, Semmelweis University, (Ουγγαρία), Alexandrina Vodenicharova, Associated Professor, Department of health policy and management, Faculty of public health, Medical University Sofia (Βουλγαρία), Julia van Weert, Professor of Health Communication, Director of Amsterdam Centre for Health Communication, University of Amsterdam (Ολλανδία), David Smith, Director of the International Network for Health Workforce Education (Ισπανία), Δρ. Έλενα Ριζά Επιδημιολόγος – Ειδικός Δημόσιας Υγείας, Αναστασία Πανταζοπούλου, Ιατρός Δημόσιας Υγείας – Ιατρός Εργασίας, τέως Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας, Ελίζα Πατούρη, Project Manager & University Lecturer, Centre for Advancement of Research and Development in Educational Technology (Κύπρος), Piotr Sakowski, Health Policy Department, Nofer Institute of Occupational Medicine (Πολωνία),  Αφροδίτη Βελουδάκη, Ειδικός της Επικοινωνίας της Υγείας, Πάνια Καρνάκη, Ψυχολόγος – Ειδικός Προαγωγής Υγείας, Ντίνα Ζώτα, Ψυχολόγος – Ειδικός Προαγωγής Υγείας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα, μαζί με πέντε ακόμη οργανισμούς από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία και την Κύπρο.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ