Στο συνέδριο συμμετείχαν εξέχοντες στοχαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον.
Με θέμα «A compass for Europe – A fair wind for Greece» (Μία πυξίδα για την Ευρώπη – Ένας ευνοϊκός άνεμος για την Ελλάδα) πραγματοποιήθηκε η 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα, και ακαδημαϊκό υποστηρικτή το Alba Graduate Business School, The American College of Greece.
Το πολυαναμενόμενο συνέδριο πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14-15 Ιουνίου στο Λαγονήσι και συγκέντρωσε εξέχοντες ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τους Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Κλάους Ρέκλινγκ, Τζέφρι Πάιατ, Ντέκλαν Κοστέλο, Ζυλιέν Πετίτ, και άλλους.
Οι εργασίες του συνεδρίου ασχολήθηκαν με τις εξελίξεις του ελληνικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που δημιουργούν για την Ευρωζώνη οι εξελίξεις στην Ιταλία. Διακεκριμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες επικεντρώθηκαν σε επιμέρους τομείς ανάλυσης, όπως ο νέος οδικός χάρτης της ΕΕ, ο αντίκτυπος του Brexit και η συμβολή των Βαλκανίων στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, οι προοπτικές στο επενδυτικό περιβάλλον και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας συμπλήρωσαν το διήμερο συνέδριο.
«Οι τεχνολογικές αλλαγές είναι πράγματι ανατρεπτικές και πάντοτε γεννούν την ανάγκη για προσαρμογή στα δεδομένα που διαμορφώνουν. Άλλωστε αυτό που βιώνουμε δεν είναι ένας κάθετος, αλλά ένας οριζόντιος μετασχηματισμός που επηρεάζει όλους μας». Σε αυτή την παραδοχή στάθηκε κατά τον σχολιασμό του ο Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής του Alba Κώστας Αξαρλόγλου, προτρέποντας για την απαιτούμενη ζύμωση ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις, την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τους ακαδημαϊκούς, όπως ακριβώς συνέβη πρακτικά στο πάνελ με θέμα «DIGITALISING THE FUTURE», το οποίο έκλεισε το κύριο μέρος των εργασιών του συνεδρίου.
Στο πάνελ συμμετειχαν οι: Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Viviane Reding, ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανόλης Μανασσάκης, Γενικός Διευθυντής Uber Hellas.
Ο Πρύτανης του Alba επισήμανε ακόμη πως «Ο άνθρωπος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για την τεχνολογία και εδώ είναι που μπορεί να συμβάλει η χώρα μας ουσιαστικά με την ανάπτυξη νέων θεωριών management. Έχουμε το προνόμιο να είμαστε η πηγή των ανθρωπιστικών επιστημών και έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας και να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στη δημιουργία απαντήσεων στα πολύπλοκα προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας».
Περισσότερα σχετικά με το συνέδριο του Economist, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο βίντεο εδώ.