Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Πραγματοποιήθηκαν ημερίδες στο πλαίσιο του έργου «GRÆDUCATION»

Ημερίδες “Green Skills –  Επαγγελματική Ενημέρωση των νέων με τη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων προσομοίωσης στις πράσινες τεχνολογίες”

Mε θέμα: “Green Skills – Επαγγελματική Ενημέρωση των νέων με τη χρήση εκπαιδευτικών εργαλείων προσομοίωσης στις πράσινες τεχνολογίες”, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο πλαίσιο του προγράμματος «GRÆDUCATION», διοργάνωσε δύο ημερίδες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Ιουνίου, στην αίθουσα της ΧΑΝΘ (Ν. Γερμανού 1 – Πλατεία ΧΑΝΘ  Τ.Κ. 54621), με τη συμμετοχή περίπου 60 νέων ηλικίας 16-18 ετών και η δεύτερη στην Αθήνα, στις 28 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης «SPORTS VILLAGE Athitaki» στο Γραμματικό Αττικής, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 νέων ηλικίας 14-16 ετών, που φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση τη συγκεκριμένη περίοδο.

Κατά τη διάρκεια των ημερίδων δόθηκε η δυνατότητα σε νέους και νέες 14-18 ετών να γνωρίσουν το νέο, σύγχρονο, προσανατολισμένο στο μέλλον και τις πράσινες τεχνολογίες πρόγραμμα σπουδών της ειδικότητας «Τεχνίτη Ηλεκτρολογικών Εργασιών» των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.. Επίσης, οι νέοι έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς και βιωματικά εργαστήρια. Στόχος των βιωματικών εργαστηρίων ήταν, μεταξύ άλλων, η αύξηση της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του ενδιαφέροντος των νέων να ασχοληθούν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των κτιρίων.

Ακόμη, οι νέοι και νέες ήρθαν σε επαφή με τα καινοτόμα και επιτυχημένα εκπαιδευτικά εργαλεία προσομοίωσης ειδικοτήτων για την επαγγελματική τους ενημέρωση, τα οποία έχει αναπτύξει το Επιστημονικό Πάρκο του Γκελζενκίρχεν και τα οποία καλύπτουν δύο θεματικές ενότητες, τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών και την παραγωγή ενέργειας με τη βοήθεια των ανεμογεννητριών. Επίσης είχαν την δυνατότητα να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία προσομοίωσης εικονικής πραγματικότητας, ένα πολύτιμο εργαλείο για να γίνει πιο ελκυστικός ο κλάδος της ενέργειας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης εν γένει.

Τέλος, οι νέοι και οι νέες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εταιρίες, οι οποίες ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα και να συζητήσουν με τοπικούς επιχειρηματίες του κλάδου π.χ. Icon Group Τεχνική Ι.Κ.Ε. Στους συμμετέχοντες δόθηκε βεβαίωση παρακολούθησης.

Να σημειωθεί ότι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Έρευνας FIAP (Ερευνητικό Ινστιτούτο για την καινοτόμo Σχεδίαση Επαγγελμάτων και την Πρόληψη) και Wissenschaftspark Gelsenkirchen (Επιστημονικό Πάρκο Γκελζενκίρχεν) και το HBZ (Εκπαιδευτικό Κέντρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Μίνστερ), πραγματοποιεί το πρόγραμμα «GRÆDUCATION», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι δύο ημερίδες. 

Βασική επιδίωξη του έργου GRÆDUCATION, παράλληλα με την προώθηση της Ελληνογερμανικής συνεργασίας, είναι η ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τομέα στη Γερμανία, ωστόσο στην Ελλάδα διαπιστώνεται μεγάλο κενό στην αγορά εργασίας, καθώς δεν υπάρχει επαρκώς εκπαιδευμένο  προσωπικό στο αντικείμενο. Εκτιμάται, πάντως, ότι έως το 2030 θα δημιουργηθούν 21.000 νέες θέσεις εργασίας.

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα «GRÆDUCATION», κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 64 19 041.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ