Εκατόν δέκα χιλιάδες άνθρωποι ωφελήθηκαν από δράσεις που χρηματοδότησε το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση το 2017. Ματιά στο έργο που αγκάλιασε πολλούς τομείς.
«Αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο, ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές, κατάλαβε τα προβλήματά του, βοήθησε όπου μπορείς κι όσο μπορείς».
Γιάννης Λάτσης (Στα αγαπημένα μου εγγόνια, εκδόσεις Στοχαστής Αθήνα 1995)
Το όραμα του εμπνευστή του συνεχίζει να κάνει πράξη το ΄Ιδρυμα που φέρει τ’ όνομά του.
Το 2017 σε αριθμούς
Εκατόν δέκα χιλιάδες άνθρωποι ωφελήθηκαν από δράσεις που χρηματοδότησε το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Εκατόν εξήντα εννιά φορείς έλαβαν χρηματοδότηση για τις δράσεις τους. Πέντε χιλιάδες επτακόσιοι μαθητές και μαθήτριες και 640 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δράσεις εκπαιδευτικoύ χαρακτήρα. Διακόσιες δέκα υποτροφίες χορηγήθηκαν σε νέους και νέες που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πενήντα χιλιάδες οχτακόσιοι άνθρωποι ωφελήθηκαν από προγράμματα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τρεις χιλιάδες εννιακόσιοι συμπολίτες μας έλαβαν βοήθεις μέσω παροχής βασικών αγαθών (τρόφιμα, θέρμανση κ.α.) Επτά χιλιάδες τρακόσια άτομα υποστηρίχθηκαν από προγράμματα κοινωνικής προστασίας κι ενσωμάτωσης. Δεκατρεις χιλιάδες άτομα επισκέφθηκαν το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα. Δώδεκα θέσεις εργασίας της Κοινωνίας των Πολιτών υποστηρίχθηκαν μέσω των χρηματοδοτήσεων του Ιδρύματος.
΄Ενα ψηφιδωτό 110.000 ανθρώπων
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μαθητές και μαθήτριες όλων των βαθμίδων, νέοι ερευνητές και ερευνήτριες, αλλά και ανερχόμενοι πολιτιστικοί διαχειριστές διαμορφώνουν, μεταξύ άλλων, το ψηφιδωτό των 110.00 ατόμων που ωφελήθηκαν από τις δράσεις τις οποίες χρηματοδότησε το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση το 2017.
Το Ιδρυμα Λάτση υποστήριξε πλήθος πρωτοβουλιών και συνέχισε την υλοποίηση των ετήσιων προγραμμάτων που σχεδιάζει και προκηρύσσει κάθε χρόνο.
Διαρκής μέριμνα του Ιδρύματος, όπως διατυπώνεται από τα χείλη των ανθρώπων του, είναι η κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας και των τάσεων που διαμορφώνονται κι η ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων που θα υπηρερούν τις συγκεκριμένες ανάγκες. Διαρκής μέριμνα επίσης είναι η συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό τη διεύρυνση του κοινωνικού αντικτύπου των δράσεών του και τη διασφάλιση του πολλαπλασιαστικού οφέλους στη διαμόρφωση μιας δίκαιης, ανοιχτής και σύγχρονης κοινωνίας.
Στις σελίδες του Απολογιστικού ΄Εργου που το ιδρυμα εξέδωσε μπορεί κανείς να δει ενδεικτικά τις δράσεις που ανέπτυξε απ’ όλο το φάσμα του έργου και των συμπράξεών του με κύριο στόχο την ανάδειξη της προσπάθειας των μη κερδοσκοπικών οργανισμών να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας δίκαιης, σύγχρονης και ανοιχτής κοινωνίας.
Πιο συγκεκριμένα:
Το πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης «Μαθαίνουμε Παρέα» για δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία το οποίο μετρά 5 χρόνια υλοποίησης με τη συμμετοχή 97 σχολείων και 4.081 μαθητών, είναι μια ενδεικτική πρωτοβουλία. Από το σχολικό έτος 2017 – 18 το πρόγραμμα έχει, πλέον πανελλαδική εμβέλεια.
Επιπρόσθετα, μέσω του ετήσιου προγράμματος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών υποτροφών, 146 σπουδαστές έλαβαν οικονομική ενίσχυση για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στον τομέα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Ιδρυμα στήριξε για δεύτερη φορά τιο ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώνει το CERN δίνοντας την ευκαιρία σε 49 καθηγητές Φυσικής απ’ όλη την Ελλάδα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.
Μέσω του προγράμματος υποτροφιών «Μικροί Μουσικοί» σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, το Ιδρυμα Λάτση δίνει τη δυνατότητα σε 30 παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες να εξελίξουν το ταλέντο τους, ενώ εξίσου ελπιδοφόρα ήταν η εικόνα των 741 μαθητών της Λέσβου να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί». Η κορωνίδα των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Λάτση, ωστόσο στον τομέα της μουσικής ήταν η χρηματοδότηση της λειτουργίας της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων που αποσκοπεί στην ανάδειξη ταλαντούχων νέων 18 – 30 ετών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.
Αλλη μια σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος είναι το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» το οποίο υλοποιήθηκε το 2017 με τη συγχρηματοδότηση 4 κοινωφελών Ιδρυμάτων και με στόχο τη στήριξη φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών για την υλοποίηση πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας με μεγάλο όφελος στην αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων.
Οι δράσεις του ιδρύματος απλώθηκαν σ’ ένα ευρύτατο φάσμα καλύπτοντας τους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού, των τεχνών, της κοινωνικής πρόνοιας κι ανάπτυξης.
Πάρτε μια ιδέα σε μια ενδεικτική αναφορά:
Εκπαίδευση
«Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) με την αποκλειστική χρηματοδότηση και υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποίησε το πρόγραμμα «Τρίτο Κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς…» σε 7 σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό στόχο τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη θεατρική πράξη, εμπλουτίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος επτά σκηνοθέτες, διαφορετικού ύφους και ηλικίας, συνεργάστηκαν με επτά σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πειραιά και των όμορων Δήμων πάνω σε κείμενα κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων, με στόχο να χτίσουν επτά μικρής διάρκειας θεατρικές παραστάσεις.
Πρόγραμμα υποτροφιών
Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι από τους λίγους φορείς στην Ελλάδα που παρέχει σε ετήσια βάση υποτροφίες τόσο για προπτυχιακές όσο και για μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Master’s) σε πανελλαδικό επίπεδο και για όλα τα επιστημονικά πεδία. Το 2017 το Ιδρυμα διεύρυνε τη μεγάλη οικογένεια των υποτρόφων του προκηρύσσοντας κι απονέμοντας 25 νέες υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές σε Ελληνικά πανεπιστήμια και 20 νέες μεταπτυχιακές υποτροφίες για σπουδές σε πανεπιστήμια είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού.
Επίσης έγιναν: Στήριξη του Κέντρου για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά και Υποτροφίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Επιμόρφωση Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πρόγραμμα Υποτροφιών, 18ο Θερινό Σχολείο Πανεπιστημίου Τρέντο, Απονομή Βραβείων σε Επιτυχόντες Μαθητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πρόγραμμα «Educational Trip», Χρηματοδότηση Ερευνών, Πρόγραμμα Νέων Ευρωπαίων Ηγετών, DOC Rhodes Forum 2017 κ.α.
Τέχνες και Πολιτισμός
Μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο «Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά
Το ΄Ιδρυμα ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, Στάθη Λιβαθινού, για τη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης της Δραματικής Σχολής στον πολυχώρο του «Σχολείον της Αθήνας» – Ειρήνη Παπά και της εγκατάστασης στον ίδιο χώρο του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου.
Η βραδιά που η ολοκαίνουργια Δραματική Σχολή του Εθνικού άνοιξε πύλες ήταν γεμάτη φως και συγκίνηση.
Ιδρυση Ορχήστρας
Τo ΄Ιδρυμα είναι ιδρυτικός χρηματοδότης της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νεων (ΕΛΣΟΝ).
Η ΕΛΣΟΝ δεν καλύπτει μόνο το μεγάλο κενό της έλλειψης Ορχηστρών στον τόπο μας, αλλά στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης πλατφόρμας για τους νέους μουσικούς.
Ακόμα έγιναν: Πρόγραμμα «Start – Create Cultural Change», Πρόγραμμα «Οι Νέοι της ΄Οπερας», Εκθεση «Οπυ Ζούνη – Τάξη στο Χάος/Οrdo ab chao», 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου «Catharsis», Ενίσχυση Λειτουργίας Μουσείου Καποδίστρια, Ανασκαφικό έργο το Δεσποτικό Αντιπάρου κ.α.
Κοινωνική Πρόνοια και Ανάπτυξη
Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος»
Στη συνέχεια της μεγάλης δωρεάς της Μαριάννας Λάτση το 2015 για τη δημιουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το 2017 το Ιδρυμα χρηματοδότησε την αγορά επιπλέον εξοπλισμού (χειρουργικών εξαρτημάτων και μηχανημάτων).
Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελείται από 6 ορόφους, ισόγειο και 3 υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τ.μ., δυναμικότητα 46 κλινών και είναι αναπόσπαστο μέρος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας». Στεγάζεται στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ (επί των οδών Ασωπίου και Παράσχου πλησίον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας) το οποίο με χρηματοδότηση της Μαριάννας Λάτση, ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με γνώμονα την αναβάθμιση των κτιριακών συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς και τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Πρόγραμμα Σημεία Στήριξης
Για 2η συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» για έργα μικρής κλίμακας φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Το πρόγραμμα, μια κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λάτση, του ΤΙΜΑ, της Hellenic Hope και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, έχει σκοπούς τη στήριξη πρωτότυπων δράσεων μικρής κλίμακας με μέγιστο, όμως, κοινωνικό αντίκτυπο σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και, αφετέρου, την ενδυνάμωση δομών και την ανάπτυξη ικανοτήτων ελληνικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για την περαιτέρω εξέλιξη και αποτελεσματικότητα του έργου τους. Μεταξύ άλλων, το Ιδρυμα χρηματοδότησε 8 φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής ένταξης κι ενσωμάτωσης των ΑΜΕΑ. Επίσης, η Ethelon διοργάνωσε την Career Fair 4all Τη δεύτερη Ημέρα Καριέρας για Ατομε με Αναπηρία με την υποστήριξη του kariera.gr και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση μέσω του προγράμματος «Σημεία Στήριξης».
Προγράμματα Ανάπτυξης Νέων Επιχειρηματικών Ιδεών
Το 2017 το ΄Ιδρυμα συνέχισε να στηρίζειτον φορέα Reload Greece για τρεις βασικές δράσεις του. Το Reload Young Entrepreneurs Program, το RG Challenge 17 και το RG Bootcamp 17. Στόχος τους ήταν η ανάπτυξη νέων εγχειρημάτων με κοινωνικά κια πικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, καθώς επίσης η αξιοποίηση των Ελλήνων τη διασποράς ώστε να υπάρξει θετικό οικονομκό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
Ακόμα έγιναν: Δωρεά Αξονικού Τομογράφου στο Σισμανόγλειο, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, Στήριξη Λειτουργίας Κοινωνικού Ιατρείου στην Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας, Δωρεά Εξοπλισμού για το Κοινωνικό Ιατρείο «Υγεία» της ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Στήριξη Παιδιών με Συγγενείς ή Επίκτητες Καρδιοπάθειες, Χορήγηση Πανεπιστημιακής Υποτροφίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας / Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Πολυχώρος Δράσης και Αλλαγής «Επίκεντρο», Κάλυψη Λειτουργικών Εξόδων «Ανυμώνης» (Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και άλλες αναπηρίες, Δωρεά Τροφίμων στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, Ενίσχυση Προγραμμάτων Κοινωνικής Προσφοράς / Συν-ενωσις, Εταιρεία Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού, Πρόγραμμα «Ο Δεσμός προσφέρει ζεστασιά», Ανάπτυξη Πλατφόρμας Memor -i (SCIFY), Ενδυνάμωση Ικανοτήτων Κρατουμένων, Στήριξη Λειτουργίας Κέντρου Πρόληψης κι Εξέτασης για HIV/AIDS «Ath Checkpoint, Πρόγραμμα «Στήριξη Ομοτίμων» για Ασθενείς με HIV/AIDS, Στήριξη ΄Εργου για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων Ευάλωτων Προσφύγων, Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ασφάλεια στο Νερό και στα Υδάτινα Σπορ, Δωρεά Κάδων Δασοπυρόσβεσης, Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Καλύτερη Χωή» (WWF Ελλάς), Πρόγραμμα Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας κ.α.
Νεράιδα
Δεκατρείς χιλιάδες πενήντα πέντε επισκέπτες υποδέχτηκε το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα». Το σκαρί που «έχει δει» πολλά από το 1939 οπότε και ναυπηγήθηκε, έζησε την ναυτική-επιχειρηματική ιστορία μίας ολόκληρης χώρας και την μεταφέρει στους νεότερους.
Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο τότε ιταλικό Fiume των κροατικών ακτών. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιβατηγό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως διασωστικό σκάφος. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση και με το όνομα «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιά-Αίγινας-Μεθάνων-Πόρου-Ύδρας-Ερμιόνης-Σπετσών.
Μέχρι τον παροπλισμό του το 1974, εκτός από τη λειτουργία του ως πλοίο της γραμμής, φιλοξένησε εκδηλώσεις, ημερήσιες και νυχτερινές κρουαζιέρες και εμφανίστηκε σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών.
Το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του, η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο εντός του οποίου παρουσιάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις: η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.
Πηγή: thetoc.gr