Coca-Cola: «?λλαξε στάση, μπες στη δράση» – Eυαισθητοποίηση καταναλωτών για υγεία, περιβάλλον, πολιτισμό

Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα αναλαμβάνει εδώ και χρόνια η εταιρεία Coca-Cola. Από φέτος άρχισε και ένα νέο πρόγραμμα, που σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε τομείς όπως υγεία, περιβάλλον και πολιτισμός. Μιλώντας για το πρόγραμμα και την πολιτική της εταιρείας, η κ. Αναστασία Σιδέρη, της Διεύθυνσης Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Coca-Cola, υποστηρίζει πως πιο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα και όχι ο ντόρος που δημιουργείται γύρω από δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Τι είναι το πρόγραμμα «?λλαξε στάση, μπες στη δράση»;

Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες και παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από ειδικούς επιστήμονες ειδικά για την Ελλάδα και περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών, όπως:

– Τηλεοπτική εκπαιδευτική καμπάνια, με πρωταγωνιστές τρεις ήρωες-κινούμενα σχέδια: τον Ηρακλή, την Αλίκη και τον Στέφανο.

  • – Τη «Γειτονιά της Δράσης»: μια ειδικά σχεδιασμένη πόλη από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ευθύμιο Βαρλάμη, όπου τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες κατανοούν τη σπουδαιότητα της διατροφής και της άθλησης στη ζωή τους.

– Χορηγία εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που προωθεί τη σωστή διατροφική συμπεριφορά, σε συνδυασμό με την αλλαγή στάσης ζωής.

– Χορηγία επιστημονικής έρευνας για την καταγραφή της φυσικής και διατροφικής κατάστασης 65.000 μαθητών σε όλη την Ελλάδα.

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

Στόχος του προγράμματος, που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Προσωπικής Υπευθυνότητας του QualityNet Foundation, είναι να αφυπνίσει την υπεύθυνη στάση όλων μας απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και την κοινωνία, σε καίριους τομείς όπως είναι η υγεία, το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

Για το 2006, το πρόγραμμα εστιάζεται στον τομέα της υγείας, της ισορροπημένης διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας και στοχεύει στη σωστή ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας σε ένα πρόβλημα που θεωρείται η «επιδημία του 21ου αιώνα» – της παχυσαρκίας.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα πρόγραμμα εμπορικού χαρακτήρα και δεν παρουσιάζει ούτε προωθεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα προϊόντα της εταιρείας μας.

Πώς μια μεγάλη εταιρεία, σαν την Coca-Cola, αποφάσισε να ασχοληθεί με τέτοιες δραστηριότητες;

Κάθε σοβαρή και υπεύθυνη εταιρεία σήμερα θα πρέπει να αντιλαμβάνεται την ευθύνη που φέρει όχι μόνο απέναντι στους μετόχους και τους καταναλωτές της, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.

Ως ένας από τους πρωταγωνιστές της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά πάνω απ' όλα ως μια υπεύθυνη εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι ο τομέας δραστηριοποίησής μας, μας καθιστά μέρος του προβλήματος της παχυσαρκίας, πιστεύουμε όμως ότι πρέπει και μπορούμε να αποτελέσουμε και μέρος της λύσης του.

H λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη πόσο διαδεδομένη είναι στη χώρα μας;

Θα έλεγα ότι βρίσκεται ακόμα σε παιδική ηλικία…

Ποιο το όφελος για μία εταιρεία από ανάλογες πρωτοβουλίες;

Μακροπρόθεσμα το όφελος είναι εξαιρετικά μεγάλο, κυρίως σε σχέση με το άυλο κεφάλαιο της εταιρικής φήμης.

Διεθνώς είναι συνηθισμένες σχετικές δράσεις;

Σε διεθνές επίπεδο, τέτοιου είδους δράσεις είναι ευρέως διαδεδομένες. Το «?λλαξε στάση, μπες στη δράση» όμως αποτελεί μία καινοτομία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ουσιαστικής σημασίας και μεγάλης κλίμακας. Θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο και για άλλα παρόμοια προγράμματα κοινωνικής ευθύνης.

Ορισμένοι θεωρούν την εταιρική κοινωνική ευθύνη ως μέρος των δημοσίων σχέσεων. Εσείς τι λέτε;

Ναι, παρ' όλο που δεν θα έπρεπε. ?λλοι πάλι βαπτίζουν ως προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προγράμματα marketing. Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ουσία, ο στόχος και το αποτέλεσμα ανάλογων προγραμμάτων, και όχι ο ντόρος γύρω από αυτά…

Αναψυκτικά και υγιεινή διατροφή. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Τα αναψυκτικά έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για διάφορους λόγους. H Coca-Cola ειδικότερα, παρ' όλο που κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερα από 120 χρόνια, αποτελεί συνήθως το εξιλαστήριο θύμα. Αν και σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία στη σύνθεσή της δεν περιλαμβάνονται συστατικά που μπορούν να βλάψουν την υγεία.

Τις περισσότερες φορές η κατανάλωση αναψυκτικών συσχετίζεται με το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Στην πραγματικότητα, καμία τροφή μεμονωμένα, όταν τηρείται μέτρο και ισορροπία στην κατανάλωσή της, δεν προκαλεί από μόνη της αύξηση βάρους. Μπορούμε επομένως να εντάσσουμε άφοβα και τα αναψυκτικά μέσα στα πλαίσια πάντα ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε παιδιά. Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καθημερινός «βομβαρδισμός» από προϊόντα ακατάλληλα για τη σωστή διατροφή τους;

Παρ' όλο που τα προϊόντα μας είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση και από παιδιά, για περισσότερα από 50 χρόνια η εταιρεία μας έχει αυτοδεσμευτεί ώστε οι ενέργειες marketing και διαφήμισης να μη στοχεύουν σε παιδιά μικρότερα των 12 ετών. Με τον τρόπο αυτό, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν οι ίδιοι τα προϊόντα που επιθυμούν να καταναλώνουν τα παιδιά τους.

Παράλληλα, με τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών από μικρή ηλικία, μπορούν να ανατραφούν υπεύθυνοι πολίτες και καταναλωτές που θα έχουν το κριτήριο να υιοθετούν από μόνοι τους σωστές διατροφικές συνήθειες.

Πηγή: «ΤΑ ΝΕΑ».


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ