RSM Labour Alert – Αύγουστος 2018

Νέο έντυπο Ε8 «Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης»

Με το άρθρο 36 του ν. 4488/2017 προβλέφθηκε ότι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ εκτός από κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, λαμβάνει χώρα και η υπερεργασία και οι νόμιμες υπερωρίες το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους ή την πραγματοποίηση υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωρίας.

Σύμφωνα με την σχετική διάταξη η ισχύς της σχετικής ρύθμισης θα άρχιζε με την έκδοση Υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθοριζόταν η διαδικασία καταχώρησης, τα στοιχεία προς γνωστοποίηση και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

A.Η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο στο ΦΕΚ Β/2401/22.06.2018 [υπ’ αριθμ. οικ.32143/Δ1.11288 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τον επανακαθορισμό των όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)].

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση προβλέφθηκε νέο έντυπο Ε8 «Αναγγελία υπερεργασίας ή νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης» και καθορίσθηκε ότι το εν λόγω έντυπο είναι δυνατό, από 1/7/2018, να υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου με αποστολή μηνύματος υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά παράρτημα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Το νέο Έντυπο Ε8 υποβάλλεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της υπερεργασίας ή της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης και τα στοιχεία που αφορούν την υπερεργασία ή τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση μπορούν να τροποποιηθούν με νέα υποβολή πριν την πραγματοποίηση της αλλαγής. 

Με το άρθρο 13 της Υπουργικής απόφασης εισήχθη μεταβατική διάταξη σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν ότι μέχρι 31/8/2018 ήταν δυνατό να ακολουθείται η διαδικασία που ίσχυε μέχρι την έκδοση της απόφασης, δηλαδή να λαμβάνει χώρα καταχώρηση της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν την έναρξη πραγματοποίησής της, στο ειδικό βιβλίο υπερωριών (άρθρο 80 του ν. 4144/2013), χωρίς να απαιτείται η καταχώρηση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των ωρών υπερεργασίας και να υποβάλλεται το έντυπο Ε8 όπως ίσχυε πριν την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.

Το νέο Έντυπο Ε8 υποβάλλεται υποχρεωτικά από 1/9/2018.

B. Στα πλαίσια της ενημέρωσης για την σχετική διαδικασία εκδόθηκε και η από 19/07/2018 Εγκύκλιος με αριθ. πρωτ. 40090/Δ1.14024/2018. Στην σχετική Εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι από 1/9/2018 παύει η υποχρέωση χειρόγραφης τήρησης του ειδικού βιβλίου υπερωριών και εφαρμόζεται η νέα διαδικασία.

Το νέο Έντυπο Ε8 υποβάλλεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της υπερεργασίας ή της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης. Στοιχεία που αφορούν την υπερεργασία ή τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση και έχουν καταχωρηθεί σε επιτυχώς υποβληθέν έντυπο Ε8 μπορούν να τροποποιηθούν με νέα υποβολή πριν την πραγματοποίηση της αλλαγής.

Ακόμα το νέο Έντυπο Ε8 μπορεί να υποβάλλεται και με αποστολή μηνύματος, μέσω κινητού τηλεφώνου, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης έχει δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου ανά παράρτημα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργοδότης ή τα εξουσιοδοτημένα από αυτόν πρόσωπα είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τη δήλωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου, καθώς και για τη δήλωση τυχόν μεταβολής αυτού. Όταν το (νέο) Ε8 υποβάλλεται με αποστολή μηνύματος, μέσω κινητού τηλεφώνου, ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής (τα οποία αποτελούν για τον εργοδότη αποδεικτικό υποβολής) αποστέλλονται επίσης με μήνυμα. Σε περίπτωση ανεπιτυχούς υποβολής, ο χρήστης λαμβάνει σχετικό μήνυμα. Το νέο Ε8 μπορεί να υποβάλλεται μέσω κινητού τηλεφώνου από 1/7/2018.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ