Συνέντευξη του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Αναστασόπουλου

Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να επιδείξει η Ελλάδα και στη νέα εποχή που ξημερώνει μετά την έξοδο από το Μνημόνιο. Αυτό επισημαίνει ενόψει της φετινής ΔΕΘ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, τονίζοντας πως πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε πισωγυρίσματα που θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και θα στείλουν λάθος μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

«Η εμπιστοσύνη κερδίζεται καθημερινά, απαραίτητη προϋπόθεση όπως είπα είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο κ. Αναστασόπουλος υπογραμμίζει πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές, ειδικά από τους Αμερικανούς, ωστόσο όπως λέει πως περιμένουν το κατάλληλο σήμα από την ελληνική πλευρά για να ενεργοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Τονίζει τέλος, ότι η Ενέργεια και ο τουρισμός βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Αμερικανών, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ηχηρό παρόν στη φετινή έκθεση.

Ο χρόνος για την έναρξη της φετινής ΔΕΘ μετράει αντίστροφα. Πως αξιολογείται τη φετινή ΔΕΘ και τις προσδοκίες έχετε, με δεδομένη και την ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ;

Έχει γίνει μια σοβαρή προετοιμασία για μια πολύ πετυχημένη έκθεση. Για να ανακτήσει η ΔΕΘ την χαμένων αίγλη των προηγούμενων χρόνων και να ξαναγίνει ένα μεγάλο επιχειρηματικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουμε και εμείς ως επιμελητήριο. Το αμερικάνικο περίπτερο θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με πάνω από 55 κορυφαίες επιχειρήσεις της Αμερικής, και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Επιπλέον, πέρα από την “αφρόκρεμα” της αμερικάνικης επιχειρηματικότητας το παρών στην έκθεση θα δώσει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος, ως επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής αποστολής που θα συνοδεύεται από κορυφαίους επιχειρηματίες και επενδυτές. Το σκηνικό λοιπόν στήνεται και επιτρέπει πολύ υψηλές προσδοκίες.

Ερ. Σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα το αμερικάνικο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά;

Απ. Καταρχάς να πούμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλό επίπεδο. Η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και λόγω της τρέχουσας διεθνούς συγκυρίας. Το αμερικάνικο ενδιαφέρον υπάρχει και εξετάζεται διεξοδικά όλο αυτό το διάστημα. Η έκθεση της Θεσσαλονίκης και η προετοιμασία που έχει γίνει, διευκολύνει την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά και δημιουργεί το υπόβαθρο να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να κλείσουν οι συμφωνίες. Καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση των αμερικάνικων επενδύσεων είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει στην ευρύτερη περιοχή. Πάνω σε αυτό, έχουμε δουλέψει πολύ ως Επιμελητήριο.

Ερ. Σε ποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται το ενδιαφέρον των Αμερικανών;

Απ. Ήδη, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις στον τουρισμό και την ενέργεια. Είναι δυο τομείς που υπερβαίνουν το ρίσκο της χώρας καθώς έχουν μεγάλη ανταποδοτικότητα. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει επίσης στους τομείς της τεχνολογίας και των logistics. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς όμως είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε καινούριες άμεσες ξένες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Ασφαλώς θέλουμε επενδύσεις στον τουρισμό και στα logistics, θα θέλαμε όμως να δούμε επενδύσεις και σε πρωτογενή παραγωγή και σε διεθνώς εξαγώγιμων προϊόντων. Θεωρώ πως υπάρχει πλέον μια ευρύτερη κατανόηση και αποδοχή από την κοινωνικά και την πολιτική ότι το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας πρέπει να στηριχθεί στις εξαγωγές και στην καινοτομία. Να παράγουμε εμπορεύματα που θα έχουν διεθνή ζήτηση. Να σημειώσω πως ο ρόλος του Επιμελητηρίου, της ΔΕΘ και του αμερικανικού περιπτέρου είναι υποβοηθητικός στη μεγάλη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, η οποία θα στηριχθεί στην αξιοπιστία και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία και την Πολιτεία.

Ερ. Πώς αντιμετωπίζουν την χώρα οι ξένοι επενδυτές μετά την έξοδο από το μνημόνια; Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός; Έχει αρθεί η επιφυλακτικότητα των διεθνών αγορών;

Απ. Αυτό που διαπιστώσαμε αυτές τις μέρες είναι ότι οι αγορές και οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής. Μπορεί να έχει ολοκληρωθεί τυπικά τα προγράμματα προσαρμογής, ωστόσο το σήμα θα δοθεί εφ’ όσον η Ελλάδα συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εάν θα παραμείνει προσηλωμένη στην δημοσιονομική πειθαρχία και προχωρήσει όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το περιβάλλον φιλικότερο για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, παράλληλα με την αποφυγή οποιουδήποτε πισωγυρίσματος, καμία επιστροφή σε πολιτικές που οδήγησαν στα Μνημόνια.

Μην ξεχνάτε πως η αγορά είναι αυστηρός κριτής και επομένως δεν θα επιτραπεί καμία παρέκκλιση για επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα. Είναι κομβικής σημασίας να μην ανατραπούν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, εκείνες που οδήγησαν σε δημοσιονομική εξισορρόπηση και στα απαραίτητα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τη δημοσιονομική χαλάρωση, να συνεχισθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη που θα δώσουν το σήμα στις αγορές ότι η χώρα έχει σχέδιο και τη βούληση να προσελκύσει επενδύσεις. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται καθημερινά, απαραίτητη προϋπόθεση όπως είπα είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική πειθαρχία και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη.

Το περιβάλλον σήμερα, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Αναφέρομαι στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας, και στην υψηλότατη φορολογία που αποτρέπει επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις.

Πηγή: mononews.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ