Χρόνια Πολλά! Αποτελέσματα ψηφοφορίας ΜΚΟ και απόδοση του 25% των συνδρομών των Εταιρειών-μελών για το έτος 2007

από | 30/12/2007 | ESG/Sustainability

Χρόνια Πολλά. Υγιές, Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το Νέο Έτος με περισσότερη κοινωνική ευαισθησία και περιβαλλοντική συνείδηση!


Ευχή και επιθυμία μας να καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο μας διαφορετικό (making a world of difference) για μια καλύτερη κοινωνία πολιτών και επιχειρήσεων για το 2008.


Το 25% των συνδρομών των μελών του 2007 στον Ελληνικό Οδηγό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει δωρηθεί στις εξής Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα: Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde-Grèce) και Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου.


Μέσα από τις δύο αυτές δωρεές, η EuroCharity θα υποστηρίξει το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου «Ανοιχτό Πολυϊατρείο» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς και την Πανελλαδική Τράπεζα Φυτογενετικού Υλικού «Κιβωτός» του Αρχιπελάγους που σαν σκοπό έχει την προστασία των ντόπιων ποικιλιών στη χώρα μας που βρίσκονται προς εξαφάνιση ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα νησιά, καθώς και την υποστήριξη της βιοποικιλότητας.


Η Πανελλαδική Τράπεζα Φυτογενετικού Υλικού «Κιβωτός» του Αρχιπελάγους


Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών, θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι. Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου. Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε το φυτογενετικό μας πλούτο και να το μεταφέρουμε στις μελλοντικές γενιές. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η ουσιαστική δραστηριοποίηση, πολιτών και φορέων, με πραγματική συνεισφορά και κοινό στόχο να προλάβουμε να αποτρέψουμε την επερχόμενη διατροφική καταστροφή.


Η «Κιβωτός» του Αρχιπελάγους, δημιουργήθηκε αυτοχρηματοδοτούμενη από την οργάνωση και κατάφερε να λειτουργεί έως σήμερα με μεγάλη προσπάθεια, εθελοντική εργασία και αυταπάρνηση. Η δωρεά της EuroCharity, θα αξιοποιηθεί για την αγορά μέρους του απαραίτητου εξοπλισμού για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Τράπεζας Φυτογενετικού Υλικού «Κιβωτός» με σύγχρονα μέσα φύλαξης (όπως βαθιά κατάψυξη, συσκευαστήρια, αποξηραντήρες) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη φύλαξη του φυτογενετικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Παράλληλα θα υποστηριχθεί η συνέχιση της καλλιέργειας των συγκεντρωμένων ποικιλιών, με στόχο τον διαχωρισμό των επιμολυσμένων ποικιλιών, καθώς και τον πολλαπλασιασμό του φυτογενετικού υλικού ενδημικών ποικιλιών.


Το πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου «Ανοιχτό Πολυϊατρείο» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη


Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει μετατραπεί από μία χώρα μετάβασης σε μία χώρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, κυρίως από χώρες της Αφρικής, της Ασίας και των Βαλκανίων. Η αύξηση του αριθμού του συγκεκριμένου πληθυσμού που ζει και εργάζεται πια στη χώρα μας, οδήγησε συνεπακόλουθα και σε αύξηση των αναγκών για παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας σε ανθρώπους που έμειναν εκτεθειμένοι και υγειονομικά ακάλυπτοι. Οι Γιατροί του Κόσμου δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδρανείς μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Και η απάντηση ήρθε. Τα «Ανοιχτά Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης»  έγινε η δική μας φωνή και δράση με σκοπό την παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής εκεί όπου οι επίσημοι φορείς αδυνατούν ή αρνούνται να παρέμβουν.


Χαρτογραφώντας τη Δημόσια Υγεία Περιθωριοποιημένων Πληθυσμιακών Ομάδων.


Η καταγραφή και ανάλυση των ιατρικών δεδομένων αποτελεί προτεραιότητα για τους εθελοντές γιατρούς των Γιατρών του Κόσμου. Η ποσοτική και ποιοτική στατιστική ανάλυση των συλλεγόμενων στοιχείων τόσο από το «Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθήνας» όσο και από το «Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης» έχει δημιουργήσει μια μοναδική βάση δεδομένων για τα Ελληνικά δεδομένα που στην ουσία χαρτογραφεί τη γεωγραφία της δημόσιας υγείας περιθωριοποιημένων ομάδων που δεν καταγράφονται από τις επίσημες κρατικές αρχές.


Μάλιστα στη βάση της παραπάνω λογικής το διεθνές δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου εγκαινίασε το 2005 τo  δικό του Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Υγείας με κύριο στόχο του να καταγραφεί η πρόσβαση στην περίθαλψη που έχουν οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 78% των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στην Ευρωπαϊκή Έρευνα των Γιατρών του Κόσμου, μπορούν θεωρητικά να επωφεληθούν μιας υγειονομικής κάλυψης. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική: μόνο το 24% των ατόμων επωφελούνται μίας στοιχειώδους υγειονομικής κάλυψης.


Συνεπώς η ενίσχυση των ανωτέρω δράσεων θα βοηθήσει στη συστηματική καταγραφή όλων των αποκλισμένων, από το δημόσιο σύστημα υγείας, πληθυσμιακών ομάδων.


Α) «Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθήνας» και
Β) «Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης»


Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθήνας γεννήθηκε στην οδό Μιχαήλ Βόδα, το Δεκέμβριο του 1996. Σε μία υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας, όπου η πλειονότητά της απαρτιζόταν, και εξακολουθεί να απαρτίζεται από οικονομικούς μετανάστες, τόσο της ευρύτερης  περιοχής των Βαλκανίων όσο και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τον Ιούνιο του 2004 μεταφερθήκαμε στην οδό Σαπφούς, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου.


Η αλλαγή έδρας του Πολυϊατρείου σε μια περιοχή όπου ο αλλοδαπός πληθυσμός αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων, σε συνδυασμό με τη δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχουν οι Γιατροί του Κόσμου στα άτομα που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οδήγησε σε μία σημαντική αύξηση προσέλευσης ασθενών από χώρες της Ασίας και αφρικανικές χώρες.


Η «Ανοιχτή Πολυκλινική Θεσσαλονίκης» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2002 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων.


Η δράση σε αριθμούς


Με την πάροδο των χρόνων, ο συσχετισμός των πληθυσμών που επισκέπτονται το Πολυϊατρείο έχει αλλάξει. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται από χώρες της υποσαχάριας και κεντρικής Αφρικής. Το 99% των ασθενών είναι οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες. Από το ποσοστό αυτό, περίπου 50% είναι παράνομοι (εκκρεμούν αποφάσεις απέλασης ή ληγμένες άδειες παραμονής και βίζας), 30% περίπου έχουν προσωρινές άδειες (αιτήματα ασύλων κ.λπ.), ενώ 20% είναι νόμιμοι (κατέχουν κόκκινες κάρτες). Οι άνεργοι ανέρχονται στο 50%-60% των ασθενών που βλέπουμε, ενώ εκείνοι που έχουν σταθερή εργασία δεν υπερβαίνουν το 15%. Οι υπόλοιποι απασχολούνται σε εποχιακές εργασίες.


Ο αριθμός των ασθενών που μας έχουν επισκεφτεί στη διάρκεια των 10 χρόνων δράσης του Ανοιχτού Πολυϊατρείου στην Αθήνα ανέρχεται στους 56.500, ενώ το σύνολο των επισκέψεων ξεπερνά τις 143.000.


Αντίστοιχα, στην Πολυκλινική Θεσσαλονίκης οι επισκέψεις ασθενών άγγιξαν τις 8.000 κατά τα δύο τελευταία έτη, σημειώνοντας 45% αύξηση από το 2005. Η πλειοψηφία των εξυπηρετούμενων ήταν κυρίως Έλληνες ανασφάλιστοι και άποροι. Οι κύριες χώρες προσέλευσης των αλλοδαπών είναι το Αφγανιστάν, η Αλβανία, η Γεωργία, η Νιγηρία, η Ρωσία, η Σομαλία, το Ιράν, το Κονγκό και η Ουκρανία, ενώ η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ο γενικός γιατρός και ο παιδίατρος.


Ειδικοί στόχοι



  • Παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής.

  • Προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας.

  • Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών.

  • Παραπομπές  σε νοσοκομεία όποτε  αυτό κρίνεται αναγκαίο.

  • Καταγραφή στοιχείων των εξυπηρετούμενων  για υγειονομική  και επιδημιολογική μελέτη.

Κύριες δράσεις του προγράμματος



  • Πρωτοβάθμια ιατρική  και φαρμακευτική  περίθαλψη.

Το Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθήνας και το Ανοιχτό Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης  λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 1996 και τις αρχές του 2002 αντίστοιχα σε καθημερινή βάση (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 09:00-19:00. Ετησίως στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο Αθήνας παρέχονται υπηρεσίες σε 15.000 περίπου ασθενείς με ανοδική πορεία κάθε χρόνο. Οι υπηρεσίες προσφέρονται από Γιατρούς, Νοσηλευτές και εθελόντριες στην υποδοχή και σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και από μια Φαρμακοποιό, οι οποίοι συγκροτούν το στελεχικό δυναμικό του Ανοιχτού Πολυϊατρείου. Σήμερα λειτουργούν πλήρως τα ιατρεία των παρακάτω  ειδικοτήτων: Παθολογίας, Παιδιατρικής, Δερματολογίας, Ορθοπεδικής, Χειρουργικής, Ω.Ρ.Λ., Γυναικολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας, Γαστρεντερολογίας, Ενδοκρινολογίας, Οφθαλμολογίας, Νευρολογίας, Ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπλέον οι ΓτΚ συνεργάζονται με εθελοντές ιδιώτες οι οποίοι παρέχουν κατά περίπτωση, σειρά  ακριβών εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων.



  • Παραπομπές  σε νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο.

Παραπομπή σε νοσοκομεία και ιατρικούς φορείς για υπηρεσίες που δεν προσφέρονται στους χώρους των Πολυϊατρείων. Σε περιπτώσεις όπου οι ιατρικές μας ομάδες αδυνατούν να παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα στις εγκαταστάσεις μας, με ειδικά παραπεμπτικά κατευθύνουν τους ασθενείς σε εξειδικευμένα δημόσια νοσοκομεία ή σε εθελοντές ιδιώτες οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία τους. Η παρέμβασή μας στις περιπτώσεις αυτές είναι επιβοηθητική και ουσιαστικά λειτουργεί ως μέσω πίεσης προς την γραφειοκρατία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 



  • Προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας.

● Από το 2002 στο Ανοιχτό Πολυϊατρείο υπάγεται και ο Συμβουλευτικός Σταθμός Μητέρας. Η μονάδα μας αυτή λειτουργεί κάθε Πέμπτη από τις 9 πμ έως και τις 2 μμ για τον προληπτικό έλεγχο των βρεφών, την παρακολούθηση της Ψυχοκινητικής τους ανάπτυξης, τον προγραμματισμό και τη διενέργεια των εμβολιασμών, τους καθώς και την παροχή συμβουλών στις μητέρες για την διατροφή και την εν γένει φροντίδα των παιδιών τους. Οι ΓτΚ του κόσμου πιστεύουν ότι στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής και της παροχής εξειδικευμένης γνώσης και πληροφορίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις νέες μητέρες να παρακολουθούν τη σωστή ανάπτυξη των βρεφών τους και να διασφαλίζουν την προσαρμογή της διατροφής τους με βάση τη ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των βιολογικών τους αναγκών. Εξίσου σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού Μητέρας είναι ο συστηματικός εμβολιασμός βρεφών και μικρών παιδιών (Tetravac, MMR, Hepatitis A and B κ.λπ.) και η εξασφάλιση επαναληπτικών δόσεων.



  • Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών.

Η Κοινωνική Υπηρεσία ως ανεξάρτητο τμήμα ξεκίνησε να λειτουργεί στα γραφεία της Αθήνας το 1999 παρέχοντας υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους εξυπηρετούμενούς της, σύμφωνα με τις αρχές της Διαμεθοδικής Κοινωνικής Εργασίας και σε συνεργασία με ένα οργανωμένο δίκτυο κρατικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Από το Σεπτέμβριο του 2005  έως και σήμερα εξυπηρετήθηκαν περίπου 800 καταγεγραμμένες περιπτώσεις κοινωνικής εργασίας, που προσέρχονταν καθημερινά με ποικίλα και πολλαπλά αιτήματα. Ο σημαντικός αριθμός προσέλευσης των εξυπηρετουμένων της Κ.Υ., οι οποίοι αποτελούνται κατά ποσοστό 85% από πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ενδεικτικός του εύρους των κοινωνικών προβλημάτων που οι εν λόγω πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Οκτώβριο του 2006 το τμήμα της Κ.Υ. έχει ενταχθεί στο νεοσύστατο τμήμα Ψυχοκοινωνικής Υπηρεσίας, διευρύνοντας τις δράσεις του με τη συνεργασία Ψυχολόγου και προάγοντας τις υπηρεσίες της Οργάνωσης στο σύνολο τους, καθώς έχει αναλάβει τόσο το συντονισμό όσο και την επιστημονική εποπτεία προγραμμάτων που παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής και στήριξης.



  • Καταγραφή στοιχείων των εξυπηρετούμενων για υγειονομική και επιδημιολογική μελέτη.

Όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, η λειτουργία του Ανοιχτού Πολυϊατρείου Αθήνας και της Ανοιχτής Πολυκλινικής Θεσσαλονίκης ουσιαστικά επιτρέπει τη χαρτογράφηση της δημόσιας υγείας περιθωριοποιημένων ομάδων μέσα από τη συνεχή και εμπεριστατωμένη καταγραφή των ιατρικών ιστορικών των ασθενών. Σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και νοσοκομεία καταγράφονται περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων και συντελείται μία διαρκής ενημέρωση Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.


Εκ μέρους όλης της ομάδας της EuroCharity,


Peter Michel Heilmann
Πρόεδρος
E-mail: peter.heilmanneurocharity.org
URL: http://www.eurocharity.org/


Υ.Γ.: Παρακάτω ακολουθεί το δελτίο τύπου της EuroCharity σχετικά με τα αποτελέσματα ψηφοφορίας ΜΚΟ και απόδοση του 25% των συνδρομών των Εταιρειών-μελών για το έτος 2007.





Αποτελέσματα ψηφοφορίας ΜΚΟ και απόδοση του 25% των συνδρομών των Εταιρειών-μελών για το έτος 2007


Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2007


EuroCharity, Εταιρεία λειτουργίας και διαχείρισης του Ελληνικού Οδηγού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (www.eurocharity.org), ανακοινώνει τις δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες θα λάβουν το 25% των συνδρομών των Εταιρειών-μελών για το έτος 2007. Οι ΜΚΟ είναι:



  1. «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» (Médecins du Monde-Grèce)
  2. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

Η τελική επιλογή των ΜΚΟ βασίστηκε:



  1. στα αποτελέσματα σχετικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω του EuroCharity.org,
  2. στα αποτελέσματα που αφορούν στις απόψεις των Ελλήνων πολιτών για το έργο των εθελοντικών και Μ.Κ. Οργανώσεων, του Κοινωνικού Βαρόμετρου «A.S.B.I.-2007», και
  3. στη γνωμοδότηση ειδικής Eπιτροπής που έχει συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό.

Σχετικά με την ψηφοφορία



  • Προθεσμία συμμετοχής ΜΚΟ στην ψηφοφορία: 5 Νοεμβρίου 2007
  • Διάρκεια ψηφοφορίας: 11-25 Νοεμβρίου 2007
  • Μέσο: www.eurocharity.org
  • Γλώσσα ψηφοφορίας: Ελληνικά
  • Ψήφισαν μέσω E-mail: 1.345
  • Επιβεβαιωμένες ψήφοι μέσω E-mail: 1.030
  • Έγκυρες ψήφοι: 1.030

Έλαβαν: ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (307), ΑΡΧΕΛΩΝ (299), ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS (226), ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ (204), ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (186), AIESEC (176), ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ (166), ANTHROPOS.GR (136), PRAKSIS (125), ANIMA (104), ΕΛΙΞ (ΠΡΩΗΝ ΠΕΕΠ) (95), ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (81), ΠΑΚΟΕ (61), ONE EARTH (47), SAFERINTERNET (41), ΕΔΡΑ (41), ΡΙΖΕΣ (40), ΑΝΑΣΑ (37), OECUMENICA (27), ΜΕΡΙΜΝΑ (24).


Σχετικά με το «A.S.B.I.»


Το Κοινωνικό Βαρόμετρο «A.S.B.I.» είναι η μεγαλύτερη διαχρονική έρευνα για τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης όσον αφορά στην εμβέλεια και την επιρροή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στην Ελλάδα, καθώς και των φορέων που την υιοθετούν. Ένας από τους βασικούς πυλώνες διερεύνησης του Κοινωνικού Βαρόμετρου, είναι η συνδυαστική αποτίμηση, από την κοινή γνώμη, του έργου των εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ως φορείς άσκησης της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ως βασικοί συνεργάτες των εταιριών στην άσκηση του έργου τους στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η αποτίμηση αυτή υλοποιείται μέσα από το τρίπτυχο Αναγνωρισιμότητα, Δημοτικότητα και Διεισδυτικότητα του έργου των οργανώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «A.S.B.I.-2007» και ειδικότερα σύμφωνα με το συνολικό δείκτη αποτίμησης του έργου των οργανώσεων, το Σύνθετο Δείκτη Κοινωνικής Επιρροής και Απήχησης, η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» (Médecins du Monde-Grèce) βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των οργανώσεων που συμμετείχαν στη σχετική λίστα ψηφοφορίας της EuroCharity. Στο Βαρόμετρο, καταλαμβάνει την 6η θέση ανάμεσα σε 31 οργανώσεις που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο δείκτη, γεγονός που την καθιστά μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις στην αντίληψη των πολιτών.


Σχετικά με την Επιτροπή ΜΚΟ της EuroCharity


Η Επιτροπή ΜΚΟ της EuroCharity συστάθηκε με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία ενός συστηματικού, αντικειμενικού και διαφανούς τρόπου απόδοσης των συνδρομών των Εταιρειών-μελών του EuroCharity.org σε ΜΚΟ. Η Επιτροπή εκτός από την πρώτη σε ψήφους ΜΚΟ («Γιατροί του Κόσμου»), αποφάσισε να επιλέξει άλλη μια ΜΚΟ (Αρχιπέλαγος) για την απόδοση του 25% των συνδρομών των Εταιρειών-μελών για το έτος 2007. Η Επιτροπή είχε να επιλέξει μεταξύ πέντε θεματικών ενοτήτων-δραστηριοτήτων των ΜΚΟ (1. Εξαρτήσεις, 2. Φτώχεια-Κοινωνικός Αποκλεισμός-Ανεργία, 3. Υγεία, 4. Περιβάλλον, και 5. Εκπαίδευση) και πέντε κριτηρίων αξιολόγησης (1. Γεωγραφική περιοχή δράσης, 2. Θεματολογία, 3. Μέγεθος ΜΚΟ, 4. Έτη δραστηριοποίησης και 5. Μοναδικότητα θέματος).


Μέλη της Επιτροπής ΜΚΟ της EuroCharity είναι οι κκ. Peter Michel Heilmann, Πρόεδρος της EuroCharity, Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Εταίρος της EuroCharity, Γιώργος Γαλάνης, Γενικός Διευθυντής ΕΚΕ και Επικοινωνίας της MEDA Communication A.E., Λάμπρος Ρόδης, Αρχοσυντάκτης του Επιστημονικού Μάρκετινγκ, και Έλενα Γκλεγκλέ, Δικηγόρος με ειδίκευση σε ΜΚΟ.


Η EuroCharity, προσκαλεί όλες τις ενδιαφερόμενες ΜΚΟ που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία το επόμενο έτος, να επισκεφτούν για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την εγγραφή μιας ΜΚΟ στον Ελληνικό Οδηγό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης την ιστοσελίδα: http://www.eurocharity.org/ngo_registration.php.


Τέλος η EuroCharity θα ήθελε μεταξύ άλλων να ευχαριστήσει μέχρι στιγμής τις παρακάτω Εταιρείες-μέλη, με την οικονομική συνδρομή των οποίων γίνεται εφικτή η χρηματοδότηση έργου των ΜΚΟ σε ετήσια βάση:



  • Χάλυψ Δομικά Υλικά Α.Ε. (Όμιλος Italcementi),
  • GENESIS Pharma Α.Ε.,
  • ΥΛΗ, Προστασία και Διαχείριση Περιβάλλοντος Ε.Ε.,
  • Coca-Cola Hellas Α.Ε.,
  • Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος Α.Ε. (OTE),
  • MEDA Communication Α.Ε. Επικοινωνίας, Κοινωνικής Διαχείρισης & Ανάπτυξης,
  • Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ),
  • COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.,
  • FINITSI Industrial & Maritime Services,
  • VIVARTIA A.B.E.E.,
  • INTERAMERICAN Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία Ζωής A.E. (Μέλος του Ομίλου EUREKO),
  • HELIOSRES (Οδυσσέας Διαμαντής & Σία Ε.Ε.),
  • CLARUS Advisory Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μ.Ε.Π.Ε.,
  • WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. και
  • ALDEMAR Hotels & Spa.