O Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, Μ. Σπανός για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν ακόμη ευρέως ενσωματώσει στις απαιτήσεις τους από τους επιχειρηματίες την έκδοση απολογισμών εταιρικής υπευθυνότητας, ωστόσο αυτοί έχουν εξίσου την ίδια βαρύτητα, όπως και οι οικονομικές καταστάσεις, για τους λεγόμενους  “υπεύθυνους επενδυτές”, οι οποίοι σε παγκόσμιο επίπεδο διαχειρίζονται περισσότερα από 40 τρισ. δολάρια. 

Αυτό επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Global Sustain, Μιχάλης Σπανός, αποκαλύπτοντας δε, ότι ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας της Ελλάδας, είναι πολύ κοντά στην ενσωμάτωση επιπλέον κριτηρίων για την αξιολόγηση των επενδύσεών του, όπως είναι η εταιρική διακυβέρνηση, το περιβάλλον και άλλα κοινωνικά θέματα.

Στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, με θέμα “πανόραμα εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης”, ο κ. Σπανός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι οι λεγόμενοι “ υπεύθυνοι επενδυτές” για να προχωρήσουν σε χρηματοδότηση δράσεων ή ενεργειών, δεν αρκούνται μόνο στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων, αλλά πλέον “ απαιτούν” την κάλυψη και άλλων κριτηρίων αξιολόγησης της επένδυσης που πρόκειται να κάνουν. 

“ Τα τελευταία 15-20 χρόνια οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν υποφέρει πολλές ζημιές από κινδύνους που δεν μπορούσαν να  προβλεφθούν, καθώς δεν αποτυπωνόταν στις οικονομικές καταστάσεις, οι οποίες τους ήταν διαθέσιμες. Έτσι, για να μπορούν να κάνουν καλύτερες αξιολογήσεις των επενδύσεών τους, αύξησαν τα κριτήρια”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, οι πιο αναπτυγμένοι στην προαναφερόμενη πρακτική επενδυτές εντοπίζονται στην Κεντροδυτική Ευρώπη, ενώ ακολουθεί κατά πόδας Αμερική και “ βλέπουμε επίσης στην Ασία και στην Ωκεανία να ενισχύεται σημαντικά το κύμα των λεγόμενων υπεύθυνων επενδυτών”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σπανός επαναλαμβάνοντας ότι οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές δεν έχουν ενσωματώσει ακόμη τέτοιες ΄”ανησυχίες και κριτήρια” στις “ απαιτήσεις τους”, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι “ σιγά σιγά οδεύουν και αυτοί προς αυτήν την κατεύθυνση”. 

Μάλιστα, όπως τόνισε “ οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες δέχονται πιέσεις, κυρίως από τους επενδυτές του εξωτερικού να τους δημοσιοποιούν απολογισμούς εταιρικής υπευθυνότητας, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε έρευνες, να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια επενδυτών και να πηγαίνουν σε διάφορα φόρουμ, για να τα παρουσιάσουν. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι απολογισμοί εταιρικής υπευθυνότητας έχουν εξίσου την ίδια σημασία και βαρύτητα ή και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη, με τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπανός υπενθύμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο ΟΗΕ έχει θεσπίσει τους στόχους για την επόμενη 15ετία που αφορούν όλη την ανθρωπότητα και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, “ οι κυβερνήσεις και τα κράτη μέλη του, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα βοηθήσουν επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς προκειμένου αυτοί να επιτευχθούν. Από διάφορες έρευνες ινστιτούτων, οργανισμών και επιχειρήσεων, κυβερνητικών και μη φορέων, έχει προκύψει ότι η διαφαινόμενη αγορά για τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 30 τρισ. δολάρια για τα επόμενα 15 έτη”.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό Δίκτυο για το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (Global Compact Network Hellas), που προωθεί την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Συμφώνου και τις 10 Αρχές του στην Ελλάδα, ο κ. Σπανός τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα αριθμεί 75 επιχειρήσεις και  απηύθυνε ευρύ κάλεσμα ώστε αυτές να πολλαπλασιαστούν.

Υπενθυμίζεται ότι το Global Compact Network Hellas, αποτελεί ανεξάρτητη, αυτοδιοίκητη οντότητα που συνεργάζεται στενά με το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact) στη Νέα Υόρκη και ενεργεί ως σημείο επαφής του για όλα τα μέλη αυτού σε επίπεδο χώρας.Υποστηρίζει τις επιχειρήσεις μέλη του να κατανοήσουν τι σημαίνει υπεύθυνη επιχειρηματικότητα μέσω ειδικών εργαλείων και καλών πρακτικών, ενισχύει τη σχετική μάθηση, τον διάλογο, τη συλλογική δράση και τις συνεργασίες, αποτελώντας παράλληλα πύλη δικτύωσης των επιχειρήσεων με άλλες επιχειρήσεις, την τοπική κοινωνία, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και ΜΚΟ, την κυβέρνηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα με στόχο την ενσωμάτωση των δεσμεύσεων για υπεύθυνη δράση στη λειτουργία τους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής σε θέματα νομικών και κανονιστικών απαιτήσεων-προϊστάμενος  τμήματος υγείας και ασφάλειας περιβάλλον τος της TUV Austria Hellas, Νικόλαος Σηφάκης, σημείωσε κατά την εισήγησή του ότι στην χώρα μας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η τάση για την έκδοση απολογισμών εταιρικής υπευθυνότητας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις άνω των 500 ατόμων, αλλά και για τις μικρότερες. Οπως διευκρίνισε “ η δυνατότητα μιας επιχείρησης να εκδίδει απολογισμούς εταιρικής υπευθυνότητας, της προσδίδει επιπλέον προστιθέμενη αξία και την καθιστά πιο ελκυστική στους επενδυτές”.

Βέβαια, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι στη χώρα μας είναι “ συγκεχυμένη” η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις των απολογισμών αυτών, αφού όπως τόνισε “ υπάρχει μεγάλη γκάμα προτύπων-33 πρότυπα ειδικού περιεχομένου για έκδοση απολογισμών- και οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι να χρησιμοποιήσουν”.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος προέτρεψε τους Έλληνες επιχειρηματίες να προχωρούν στην έκδοση απολογισμών εταιρικής υπευθυνότητας και να απευθύνονται σε αξιόπιστους εξωτερικούς συνεργάτες για να πετυχαίνουν μεταξύ άλλων“ την έκδοση σωστού και αξιόπιστου απολογισμού, διαφάνεια, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό και συνεχής βελτίωση των απολογισμών τους”.

Τονίζεται ότι στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο ά αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών, του ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελος Μπεκιάρης.

Σημειώνεται δε ότι στην εκδήλωση, η διευθύντρια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου των ΕΛΠΕ, Ράνια Σκουλάκη ανέλυσε το πρόγραμμα “ Δράσεις ΕΚΕ 360ο”, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος του ομίλου είναι η καθαρή και φτηνή ενέργεια και ο ρόλος του να προσφέρει στους “ συμπολίτες μας και στην κοινωνία μέρους των κερδών μας”. 

Παράλληλα, η υπεύθυνη εταιρικής υπευθυνότητας της Lidl Hellas, Κωνσταντίνα Δεληαργύρη μίλησε για τη στρατηγική και τις δράσεις της εταιρείας για ένα “ καλύτερο αύριο”, ενώ ο hr Manager της ΚΡΙ-ΚΡΙ, Παύλος Mακρίδης, αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού.

Πηγή: amna.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ