Εκστρατεία ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα από τη Novartis

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Spetses Mini Marathon, η Novartis Hellas, παρουσίασε για πρώτη φορά την Εκστρατεία Ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), μια χρόνια νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Η εκστρατεία φέρει την επιστημονική αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Το 8o Spetses Mini Marathon ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη διοργάνωση, συγκέντρωσε δεκαεννιά χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 42 διαφορετικές χώρες, όπου βρέθηκαν ξανά φέτος στις Σπέτσες για να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν την πληθώρα των αθλητικών εκδηλώσεων στις 5-7 Οκτωβρίου 2018. Η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά» της Novartis Hellas, συμμετείχε ως επίσημος υποστηρικτής, και έδωσε ηχηρό παρών στους επισκέπτες του αθλητικού γεγονότος. Η εκστρατεία κατάφερε να ενημερώσει πάνω από 2.500 άτομα στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερό της, μέσω ενημερωτικού εντύπου για τη νόσο, τα οποία αγκάλιασαν θερμά την πρωτοβουλία αυτή (link του σχετικού video στο Novartis Hellas YouTube channel)

O Chief Scientific Officer της Novartis, κος Γρηγόρης Ρομπόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία της εκστρατείας «Βήμα Μπροστά», στο πλαίσιο αυτής της κορυφαίας αθλητικής οργάνωσης. Πρόκειται για ένα γεγονός με συμβολική σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας. Η Novartis Hellas αφουγκράζεται και βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, προάγοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης». 

Σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (AΣ)

Η Αγκυλoποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που ανήκει στην οικογένεια των Σπονδυλαρθρίτιδων, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ). Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας1-3. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους4,5. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνονα εμφανίσουν τη νόσο4.

Η Αγκυλoποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως6,7. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης6. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας7. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια 1-3.

Παραπομπές

1. Calin A, Taurog JD. The spondylarthritides. England:Oxford University Press.

2. Martindale J, Smith J, Sutton CJ, Grennan D, Goodacre L, Goodacre JA. Disease and psychological  status in ankylosing spondylitis. Rheumatology 2006; 45(10):1288-93.

3. Barkham N, Kong KO, Tennant A, Fraser A, Hensor E, Keenan AM, Emery P. The unmet need for anti-tumour necrosis factor (anti-TNF) therapy in ankylosing spondylitis. Rheumatology 2005; 44(10):1277-81

4. Dougados M et al. Spondyloarthritis. The Lancet. 2011;377:2127–37.

5. Dean LE, et al. Global prevalence of ankylosing spondylitis. Rheumatology (Oxford). 2014; 53(4):650–7.

6. Reveille JD. American College of Rheumatology. Spondyloarthritis. Available at: http://www.rheumatology.org/IAm- A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Spondyloarthritis. Accessed October 2017.

7. Sieper J et al. Ankylosing spondylitis: an overview. Ann Rheum Dis 2002; 61 (Suppl III):iii8‒iii18.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ