Ομιλία του κ. Μιχάλη Μαΐλλη, Προέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου

«Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν δυσκολότερες από τους θεσμούς»
 
Η Ελλάδα αξιολογείται καθημερινά από τις αγορές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εξήλθε των μνημονίων και ίσως η αξιολόγηση αυτή αποδειχθεί αυστηρότερη των θεσμών, τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, μιλώντας στο δείπνο της πρώτης ημέρας των εργασιών του 8ου Capital + Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και τη διαδικτυακή πύλη Capital.gr, με τίτλο «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – Πρώτα βήματα στις Διεθνείς Αγορές», στο οποίο ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Μαΐλλης σχολίασε ως θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση των «Προγραμμάτων Προσαρμογής», καθώς και τη λήξη των Μνημονίων που χαρακτήρισαν, όπως είπε, μία μακρά και επώδυνη περίοδο 9 ετών, στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Αναφέρθηκε, δε, στην εκτέλεση των πολλών και σημαντικών αποκρατικοποιήσεων που υλοποιήθηκαν, όπως επεσήμανε, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και συγκυρίες, στο διάστημα κατά το οποίο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. 

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι “είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσον η Ελλάδα έλυσε οριστικά τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα της και εξουδετέρωσε όλες εκείνες τις παθογόνες αιτίες που δημιούργησαν και συντήρησαν αυτή την πολυετή κρίση” και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει για μεγάλο διάστημα να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των «Αγορών», όπου θα αξιολογείται καθημερινά και σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η πραγματικότητα δεν επιδέχεται κανέναν εφησυχασμό. Οι «Αγορές», μπορεί να αποδειχθούν στην πορεία δυσκολότερες και από τους Θεσμούς» συμπλήρωσε, ενώ σχολιάζοντας το Διεθνές και Ευρωπαϊκό περιβάλλον τόνισε ότι έχει εισέλθει σε μία περίοδο αστάθειας, η οποία  δυσκολεύει περαιτέρω την έξοδο της ευάλωτης Ελληνικής Οικονομίας στις «Αγορές».

Η μεγάλη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι η Ελλάδα να κερδίσει, να αποκαταστήσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των «αγορών», ανέφερε ο κ. Μαΐλλης και πρόσθεσε ότι προς επίρρωση του σκοπού αυτού «ο Πολιτικός Κόσμος, οι μελλοντικές Ελληνικές Κυβερνήσεις, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα με τους Δανειστές μέτρα, σε βάθος χρόνου, και το κυριότερο, να μην ξαναεπιστρέψουν στις γνωστές καταστροφικές πρακτικές που έφεραν τη χώρα σε αυτή τη δεινή θέση, ιδιαίτερα σε μία προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα». 

Αναφερόμενος στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι, ως φορέας στήριξε διαχρονικά τη λύση του Ελληνικού προβλήματος, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, καθώς και των νέων επενδύσεων, «κυρίως στην παραγωγή Προϊόντων Προστιθέμενης Αξίας, Καινοτομικών και Εξαγώγιμων Προϊόντων, ούτως ώστε να βοηθηθεί και το Εμπορικό Ισοζύγιο της χώρας». Με συντονισμένες δράσεις, όπως και με τη διατήρηση και ισχυροποίηση των Οικονομικών Σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, το Επιμελητήριο συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τα μέλη του προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ.  Μαΐλλης. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα είναι σύμφωνη με την πρόσφατη εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για την επανίδρυση Υπουργείου Βιομηχανίας και πρόσθεσε πως «η αποκατάσταση του Παραγωγικού Ιστού της χώρας σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις, θα διασφαλίσουν τους αναγκαίους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και ένα ΑΕΠ που θα λύσει οριστικά όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και θα αναστρέψει την πορεία του brain drain, που κατ’ εκτίμηση αριθμεί περίπου 450.000  νέους, οι οποίοι αποτελούν το πιο δυναμικό  και παραγωγικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας».

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ