Συνέντευξη του κ. Αναστασόπουλου, Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

Η μετα-μνημονιακή εποχή απαιτεί νέο παραγωγικό μοντέλο

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο, για την Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας και το “μήνυμα” που θα “εκπέμψει” την άλλη εβδομάδα. Για την ελληνική οικονομία και την ΔΕΘ, όπως βεβαίως για την πολιτική και τους πολιτικούς. Ο Σίμος Αναστασόπουλος ήταν, στη συνάντηση μας αυτή, ξεκάθαρος: “η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και στήριξη των πεδίων εκείνων που θα σηκώσουν “βάρος” της πορείας προς την ανάπτυξη!

Ερωτήσεις Σίμου Αναστασόπουλου, προέδρου Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

EMEAgr: Κύριε Πρόεδρε η φετινή “Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας” θα λάβει χώρα σε μια συγκυρία, διαφορετική από αυτή των προηγούμενων χρόνων. Η Ελλάδα πλέον έχει εξέλθει, από το καθεστώς των Μνημονίων και όλοι μιλούν για τις συνθήκες εκείνες που θα οδηγήσουν επιτέλους στην ανάπτυξη. Εσείς πως αξιολογείτε, τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και ποια η εκτίμηση σας για την επόμενη χρονιά;

Σίμος Αναστασόπουλος: Η έξοδος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για την  Ελλάδα και την απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των  ευρωπαίων εταίρων.

Από μόνη της όμως η έξοδος από τα Μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Πέρα από την εκπεφρασμένη πολιτική βούληση η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση συνεκτικού σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του. 

Το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα μας στην δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και αυτό απαιτεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που υποχρεωτικά πλέον θα στηρίζεται στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων (και υπηρεσιών) και επομένως στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.

Για να λειτουργήσει το νέο παραγωγικό πρότυπο χρειάζεται να δημιουργήσουμε και το κατάλληλο περιβάλλον που θα υποστηρίζει  την επιχειρηματικότητα και την δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας. Αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να παρέχει την απαιτούμενη  χρηματοδότηση της οικονομίας, να είναι φιλικό στους επενδυτές ώστε να προσελκύει τις άμεσες ξένες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η οικονομίας μας ελλείψει ρευστότητας, και να είναι ανταγωνιστικό.

EMEAgr: Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να έχει την “σφραγίδα”, τόσο του Επιμελητηρίου, όσο και της Πρεσβείας των ΗΠΑ, με αφορμή μια σειρά πρωτοβουλιών που λάβατε, τόσο από κοινού, όσο και μεμονωμένα. Βεβαίως το κορυφαίο γεγονός ήταν η παρουσία των ΗΠΑ στην ΔΕΘ στην οποία έδωσαν «φρέσκο» αέρα. Ποια είναι τα μηνύματα που λάβατε, ως Επιμελητήριο, από την παρουσία σας στην ΔΕΘ, τι θα πρέπει να περιμένουμε στο πεδίο αυτό στα επόμενα χρόνια και πως πιστεύετε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών και των αντίστοιχων ελληνικών;

Σίμος Αναστασόπουλος: Η επιτυχία του Αμερικανικού Περιπτέρου στην ΔΕΘ απέδειξε ότι τα αποτελέσματα έρχονται όταν το όραμα και η βούληση συνδυάζονται με την επάρκεια, την οργάνωση, τον σχεδιασμό και την σκληρή δουλειά. Το Επιμελητήριο και η Πρεσβεία εργάστηκαν για ένα ολόκληρο χρόνο για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αναβάθμιση της ίδιας της ΔΕΘ σαν σημαντικό γεγονός επιχειρηματικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, η προβολή της καινοτομίας και τεχνολογίας σαν απαραίτητο συστατικό επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και η συνεύρεση των ελληνικών  μικρομεσαίων εταιρειών και των start ups με τους παγκόσμιους κολοσσούς της τεχνολογίας στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε την μεταμνημονιακή περίοδο.

Δείχνουν παράλληλα και το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για την ευρύτερη περιοχή, όπου με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί η ελληνική επιχειρηματικότητα να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο.

EMEAgr: Κύριε Πρόεδρε ποιοι τομείς της οικονομίας είναι αυτοί που μπορούν να “οδηγήσουν” την ελληνική οικονομία στα μονοπάτια της υγιούς ανάπτυξης;

Σίμος Αναστασόπουλος: Η υγιής ανάπτυξη προϋποθέτει και την κατάλληλη νοοτροπία που θα επιτρέψει την δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος που  θα λειτουργεί χωρίς αποκλεισμούς και συντεχνιακές πρακτικές, και θα κινητοποιήσει όχι μόνο την ιδιωτική οικονομία αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Ήδη έχουν αναγνωρισθεί οι τομείς του τουρισμού και της ενέργειας  σαν αμεσότερου ενδιαφέροντος, αλλά απαιτείται και η αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανίας διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων για την προσέλκυσης των σημαντικών άμεσων επενδύσεων που είναι απαραίτητες για να οδηγήσουν στην επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

ΕΜΕΑgr: Γνωρίζουμε πως το Επιμελητήριο βρίσκεται κοντά και στηρίζει με ποικιλοτρόπως την ελληνική Startup σκηνή. Δεδομένο ότι ο τομέας αυτός της οικονομίας, η νεανική επιχειρηματικότητα, παρουσιάζει πλέον έντονη κινητικότητα, σε ποια πεδίο και με ποιους τρόπους θα μπορούσε το Επιμελητήριο να βοηθήσει αυτές τις νέες εταιρείες;

Σίμος Αναστασόπουλος: Το Επιμελητήριο εδώ και χρόνια “τρέχει” τον διαγωνισμό Make Innovation Work με στόχο αφενός να συμβάλλει στην ενεργοποίηση της νέας επιχειρηματικότητας και αφετέρου να προβάλλει και υποστηρίξει την εισαγωγή της καινοτομίας σαν αναπόσπαστο μέρος του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Μέσα από την συνεργασία μας με σημαντικούς φορείς, όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών και την EY, διαπιστώνουμε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης που δυσκολεύει το επιχειρείν στην χώρα μας αποτελεί και το σημαντικότερο εμπόδιο για την νεανική επιχειρηματικότητα.  Στρέφουμε λοιπόν την προσπάθεια μας στην δημιουργία συνθηκών και ευκαιριών που θα διευκολύνουν την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Startups. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ανακοινώσουμε στην Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, το μεγάλο μας Συνέδριο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, από κοινού με το Χρηματιστήριο Αθηνών την πλατφόρμα Roots που πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και την προσέγγιση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

EMEAgr:  Να μιλήσουμε για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας;

Σίμος Αναστασόπουλος: Φυσικά, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας που ιδρύσαμε πρόσφατα και στο οποίο εκτός από το ΕλληνοΑμερικανικό Επιμελητήριο, το Χρηματιστήριο Αθηνών  και την Τράπεζα Πειραιώς, ιδρυτικά μέλη είναι ο ΣΒΒΕ, το Delphi Economic Forum, και σημαντικές εταιρείες όπως οι: Παπαστράτος, Deloitte, Aldemar, Ελβαλ-Xαλκόρ, Πυραμίς, Pharmathen, Πετσιάβας, Biosolids και Capital Partners που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Στην Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας θα γίνει και η πρώτη παρουσίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας που αφορά στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας και τις βασικές προτεραιότητες για την βελτίωση του.

EMEAgr: Γνωρίζοντας πως δεν επιθυμείτε καμία εμπλοκή, στον τομέα αυτό, αλλά δεδομένου ότι είστε συχνός συνομιλητής, εξαιτίας της θέσης σας, τόσο με τα στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με αυτά αντιπολίτευσης, πως απαντάτε σε αυτούς που κάνουν λόγο για εμπλοκή σας, στα πολιτικά δρόμενα της χώρας;

Σίμος Αναστασόπουλος: Είναι εξαιρετικά τιμητικό να αναγνωρίζεται το έργο του Επιμελητηρίου στο βαθμό που ο Πρόεδρος του να απασχολεί την δημόσια συζήτηση για την εμπλοκή του στα πολιτικά δρόμενα.

Η πρόθεση μου όμως ήταν και παραμένει να συμμετέχω μέσω του Επιμελητηρίου στην προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και δεν περιλαμβάνει πολιτική ενασχόληση.

Έχω την διάθεση περαιτέρω συμμετοχής στα κοινά και προτίθεμαι να συνεχίσω την προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος μέσω του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας το οποίο θεωρώ σημαντικό φορέα για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

EMEAgr: Κύριε Πρόεδρε ποιο θα είναι το μήνυμα της Ώρας της Ελληνικής Οικονομίας, για το 2018;

Σίμος Αναστασόπουλος: Έχοντας βγει από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας από τους θεσμούς, είναι επείγον να σχεδιάσουμε συνεκτικά και οργανωμένα την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία και βεβαίως το νέο Αναπτυξιακό μοντέλο.

Σε αυτό αναφέρεται η φετινή Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, στην ανάγκη συναινετικής προσέγγισης για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας της Οικονομίας μας, όπως και στις συνθήκες που θα επηρεάσουν την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, την δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη απαιτεί Όραμα, Σχέδιο και μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: emea.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ