Στον Όμιλο Μυτιληναίος οι υποδομές του Θριασίου

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου

Στην έναρξη της κατασκευής του βρίσκεται το έργο της ανάπτυξης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο έπειτα από μια 20ετία προσπαθειών, με τη Μυτιληναίος να αναλαμβάνει την κατασκευή των υποδομών του.

Η επιλογή του Ομίλου Μυτιληναίος για την κατασκευή των υποδομών του εμπορευματικού κέντρου, το οποίο έχει αναλάβει να αναπτύξει και να εκμεταλλεύεται για τα επόμενα 60 χρόνια η κοινοπραξία των εταιρειών ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ και Goldair, ήρθε διότι δεν μπόρεσε να προκύψει οριστική συμφωνία με την αρχικά επιλεγείσα εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ. Η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης των 588 στρεμμάτων υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της εταιρείας ΘΕΚ Α.Ε. που θα υλοποιήσει το έργο και στην οποία συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με ποσοστό 80% και η Goldair με 20%.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει με ίδια συμμετοχή της εταιρείας ΘΕΚ Α.Ε. και με δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι μέτοχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ σε ποσοστό 65%. Το έργο τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες. Βάσει του σχετικού σχεδιασμού, προβλέπεται να κατασκευαστούν 235.000 τ.μ. κτηρίων, 250.000 παλετοθέσεις επί 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 για φορτηγά. 

Το έργο επιμερίζεται σε δύο φάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευαστική περίοδος μειώθηκε από τα δέκα χρόνια που ήταν αρχικά σε έξι, λόγω και των καθυστερήσεων στην έναρξη υλοποίησης των εργασιών. Η πρώτη φάση του έργου είναι κόστους 60 εκατ. ευρώ, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια και προβλέπει την ανάπτυξη του 50% των κτηρίων, ήτοι περίπου 120.000 τ.μ. Η δεύτερη φάση του έργου, με την οποία θα ολοκληρωθεί, προβλέπει την ανάπτυξη των υπολοίπων κτισμάτων. Συνολικά το κατασκευαστικό αντικείμενο, που θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 130 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή υποδομών (αποχετευτικό δίκτυο, εσωτερικό οδικό δίκτυο, χώρους στάθμευσης κ.ά.), αλλά και την κατασκευή κτηρίων (αποθήκες, κτήρια διοίκησης). Στο φυσικό αντικείμενο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο που ήδη υφίσταται στο διπλανό ακίνητο. Για το εν λόγω οικόπεδο, το προσεχές διάστημα ο ΟΣΕ αναμένεται να ξεκινήσει και τη διαγωνιστική διαδικασία για το έτερο οικόπεδο που διαθέτει στην περιοχή, συνολικής επιφάνειας 1.650 στρεμμάτων. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η εκκίνηση των έργων θα σημάνει και την έναρξη της σύμβασης παραχώρησης για το πρώτο εμπορευματικό κέντρο της χώρας. Πρόκειται για το σημαντικότερο κτηριακό έργο υποδομής στην Αττική, που θα δώσει σημαντική ώθηση στον τεχνικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια των κατασκευών αναμένεται να απασχοληθούν εκατοντάδες άτομα, ενώ με τη λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου αναμένεται να υπάρξουν περίπου 3.000 θέσεις εργασίας. Τέλος, οι υπογραφές και η εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου θα σημάνουν και την εφάπαξ απόδοση που θα δοθεί στη ΓΑΙΑΟΣΕ ως αντίτιμο για 10 εκατ. ευρώ. 

Πηγή: naftemporiki.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ