Boehringer Ingelheim: Εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ

Η γερμανική φαρμακευτική δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ήδη από το 1966, ενώ μόλις λίγα χρόνια αργότερα, το 1975, αποφασίζει να επενδύσει περισσότερο στην ελληνική αγορά  με τη  λειτουργία βιομηχανικής μονάδας παραγωγής στο Κορωπί. Αυτή η μονάδα αναμένεται να αποτελέσει τώρα το “εισιτήριο” της Boehringer Ingelheim για εξαγωγές στην αγορά των ΗΠΑ.

Την τελευταία διετία έλαβε χώρα στις παραγωγικές εγκαταστάσεις μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ, η οποία πλέον βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, για το εκσυχρονισμό της μονάδας και προκειμένου να καλυφθεί η τροφοδοσία του 70% της παγκόσμιας αγοράς με καινοτόμα αντιδιαβητικά φάρμακα. 

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη φαρμακευτική είναι η πιστοποίηση του εργοστασίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA)  προκειμένου να εξάγει στις ΗΠΑ. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει. Πρόκειται για μια διεργασία που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, εντούτοις με την ολοκλήρωσή της εκτιμάται πως ο ύψος των εξαγωγών στην αμερικανική αγορά μπορεί να αγγίξει τα 600 εκατ. ευρώ.

Η πιστοποίηση εκτιμάται πως θα εκτοξεύσει την εξαγωγική δραστηριότητα της φαρμακευτικής, δεδομένου πως η Boehringer Ingelheim Ελλάς έκλεισε τον προηγούμενο χρόνο με 200 εκατ. ευρώ εξαγωγές (εξάγει σε 68 χώρες). Από το εργοστάσιο στο Κορωπί πραγματοποιείται εξάλλου το 1% περίπου των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών) και περίπου 1 στα 4 φάρμακα που εξάγονται από την Ελλάδα συνολικά προέρχονται από εκεί.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το εργοστάσιο στο Κορωπί σχεδιάζεται να γίνει επίσης το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα προϊόντα της στην Ευρώπη. 

Στα σχέδια της φαρμακευτικής για την ελληνική αγορά αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών  ο Stefan Kilian, Managing Director & Head of Human Pharma MIDI region (Ελλάδα, Πορτογαλία, Σκανδιναβικές χώρες, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), της Boehringer Ingelheim.

Όπως είπε, εκτός από  το υψηλό επίπεδο των εργαζομένων,  υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που κάνουν θετική την απόφαση για επενδύσεις, καθώς η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαθέτει κατάλληλες υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια και οδικό δίκτυο. Επεσήμανε όμως την ανάγκη να βελτιωθεί η Ελλάδα στον τομέα της προβλεψιμότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις στη χώρα.

Οι επενδύσεις της γερμανικής φαρμακευτικής στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ανέρχονται συνολικά στα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,5 εκατ. περίπου αφορούν σε επενδύσεις στην κλινική έρευνα και τα υπόλοιπα στην παραγωγή. Επιπλέον τα τελευταία τρία χρόνια πέτυχε να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων στην Ελλάδα, στα 500 άτομα προσωπικό σήμερα. Με την τελευταία επένδυση στο Κορωπί προστέθηκαν 50 θέσεις νέες θέσεις εργασίας. Οι πωλήσεις της  Boehringer Ingelheim Ελλάς ανήλθαν πέρσι σε 290 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ