ΕΥ: Οι ψηφιακές δεξιότητες, οι πιο δυσεύρετες στην αγορά εργασίας

►Η ΕΥ Ελλάδος διοργάνωσε workshop για την κρυπτανάλυση στο πλαίσιο του TEDxNTUA 2019
►Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική οι πιο δυσεύρετες δεξιότητες πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με το 48% των στελεχών επιχειρήσεων 

Κυβερνοασφάλεια, data analytics, ψηφιακή τεχνολογία, ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις στην αγορά εργασίας σήμερα. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι, η ΕΥ Ελλάδος συμμετείχε στο TEDxNTUA 2019 το περασμένο Σάββατο, διοργανώνοντας ένα workshop με θέμα την κρυπτανάλυση, ενώ συνομίλησε με νέους και φοιτητές σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς και τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας. 

Οι κ.κ. Βασίλης Μαρίτσας, Senior Manager, και Αντώνης Αρβανιτάκης, Manager, μαζί με το Talent team της ΕΥ Ελλάδος, που παρουσίασαν στο workshop της ΕΥ, αναφέρθηκαν στη μέθοδο της κρυπτανάλυσης, την ανάλυση και κατανόηση, δηλαδή, της κρυπτογραφημένης πληροφόρησης, καθώς και στο τι γνώσεις και δεξιότητες χρειάζονται για την εκμάθηση της συγκεκριμένης μεθόδου. Με τη βοήθεια διαδραστικής εφαρμογής, που αναπτύχθηκε για το workshop με θέμα την ιστορική μηχανή κρυπτογράφησης Enigma, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τις δεξιότητές τους στην εφαρμογή βασικών μεθόδων κρυπτανάλυσης.

Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική, οι πλέον δυσεύρετες δεξιότητες στην Ευρώπη

Οι γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ρομποτική, αποτελούν τις πιο δυσεύρετες δεξιότητες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με το 48% στελεχών σε ευρωπαϊκές επιχείρησης. Αυτά κατέγραψε η έρευνα της ΕΥ, Building a Better Working Europe, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακολουθούν οι δεξιότητες big data και τα analytics (47%), επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας (38%), προγραμματισμού και ανάπτυξης ιστοσελίδων (web developer – 37%), κινητού τηλεφώνου και analytics (34%), ψηφιακού μάρκετινγκ και social media (27%) και διαχείρισης έργων (project management – 25%). 

Την ίδια ώρα, το 33% των στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δηλώνει ότι δυσκολεύεται περισσότερο στην εύρεση και πρόσληψη ατόμων με ψηφιακές δεξιότητες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ενώ το 38% αναμένει να γίνει ακόμα πιο δύσκολο στο εγγύς μέλλον.

Ο κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος δηλώνει: «Η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από νέους με ψηφιακές δεξιότητες, όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να στοχεύουν στους νέους αποφοίτους των πανεπιστημίων, ενώ, ταυτόχρονα, οργανώνουν την κατάλληλη εκπαίδευσή τους, ώστε να αξιοποιήσουν αυτές τις γνώσεις κατάλληλα. Οι νέοι θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτές τις δεξιότητες, ώστε να ειδικευθούν και να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας. Αν και το χάσμα μεταξύ των γνώσεων που δίνουν τα πανεπιστήμια και των αναγκών της αγοράς υπάρχει ακόμα, όπως είχε καταγράψει παλαιότερη έρευνα της ΕΥ, του ΟΠΑ και της Endeavor, είναι στο χέρι τόσο των νέων εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων, να κάνουν βήματα για να εξαλειφθεί».

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ