Αθήνα: Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων

Στην ανάγκη εμβάθυνσης της ενωσιακής διαδικασίας, αλλά και στη διαμόρφωση πολιτικών που θα δώσουν επαρκείς απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αναφέρθηκαν οι ομιλητές στη θεματική ενότητα «Η Ευρώπη μετά τις εκλογές», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με θέμα: «Το Όραμα της Ευρώπης», το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα.

«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, οι εντεινόμενοι εμπορικοί πόλεμοι, το μεταναστευτικό, οι ενεργειακές ανακατατάξεις αλλάζουν το χάρτη, φέρνουν νέα δεδομένα στο προσκήνιο και δοκιμάζουν τη συνοχή, αλλά και βάζουν την ΕΕ στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων», είχε τονίσει νωρίτερα στον εναρκτήριο χαιρετισμό του τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, συμπληρώνοντας τα εξής: «Η ανάδειξη μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών σε παγκόσμιους παίκτες και η δυναμική είσοδός τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή μέσω του one belt one road του «Δράκου», της Κίνας, δηλαδή, θέτει νέες προκλήσεις».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ο Δρ. Κελέμης σχολίασε τα εξής: «Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο είναι σε μια φάση διαρκούς μεταλλαγής, εξέλιξης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα των συλλογικοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και των θεσμικών εταίρων των κυβερνήσεων σε θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων.»

Ο Fabian Zuleeg, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής Οικονομολόγος European Policy Centre, σημείωσε ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολλές. Η γενικότερη εικόνα της από οικονομική άποψη δεν βελτιώνεται. Υπάρχει ακόμη η κρίση. Μειώνουμε, απλά, με τις δράσεις που υλοποιούμε τον αντίκτυπο.  Πλέον, δυο είναι οι νέες σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου και το μεταναστευτικό. Υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή. Το περιβάλλον καταγράφεται δύσκολο. Πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Είναι ο μόνος δρόμος να πετύχουμε.»

Η Ντόρα Μπακογιάννη, Βουλευτής Χανίων ΝΔ & τ. Υπουργός Εξωτερικών, κατονόμασε ως πρώτο  στοίχημα που πρέπει να διαχειριστεί η ΕΕ το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων. «Η ΕΕ χρειάζεται ηγεσία και ηγέτες αποφασισμένους να πάνε την ΕΕ μπροστά. Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης έσπρωξε την κοινωνία στο λαϊκισμό. Ωστόσο, πρέπει να προσπαθήσουμε να μην κυριαρχήσει η ακροδεξιά», σημείωσε.

Ο Gunther Krichbaum, Βουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, υπογράμμισε την ανάγκη να μεταφερθούν αρμοδιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Χρειάζεται να μεταβιβάσουμε αρμοδιότητες για το κοινό καλό. Πρέπει να παραμένει η πίεση σε διάφορα κράτη για διαρθρωτικές αλλαγές. Εάν το επενδυτικό κλίμα δεν είναι σωστό, η οικονομία δε θα μπορεί να βελτιωθεί». 

Ο Δημήτρης Κούρκουλας, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών , τ. Πρέσβης της ΕΕ, σημείωσε ότι «η μετανάστευση αποτελεί βασικό πρόβλημα. Επικεντρώνουμε την κριτική μας στο θέμα της κατανομής των προσφύγων. Όμως, πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων.»

Ο Wolfgang Grenke, Αντιπρόεδρος Eurochambres και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καρλσρούης, αφού επεσήμανε ότι η εταιρία του αποτελεί ηγετική δύναμη στη χρηματοδότηση ΜμΕ, σημείωσε ότι το «προσεχές μέλλον θα αρχίσουμε τη δραστηριοποίηση μας στην Ελλάδα».

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων μεταδίδονται ζωντανά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://www.europakonferenz.ahk.de/gr/

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνέδριου οι παρευρισκόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις συζητήσεις στα πάνελ, θέτοντας τα ερωτήματά τους προς τους ομιλητές μέσω ειδικής εφαρμογής. 

Χρυσός χορηγός: ΣΧΣ Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρία
Αργυροί χορηγοί: Allianz Hellas, Athens International Airport, Fraport Greece, Kosmocar και Nürnberg Messe
Χορηγοί: EFA Group, EUROSOL HELLAS, ISOMAT, Messe München, OTE Group, SKAMA Ε. ΣΚΑΖΙΚΗΣ – Λ. ΜΑΡΑΓΚΟΣ και Würth
Υποστηρικτές: COCO-MAT, EZA – Hellenic Brewery of Atalanti, Hilton Athens Hotel και ProEvents
Χορηγοί επικοινωνίας: Ναυτεμπορική και naftemporiki.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ