Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ναυτιλίας αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης εντός της κατάμεστης αίθουσας του ShipIT Conference.

Το αντίκτυπο των ICT (Information and Communications Technologies’) στις ναυτιλιακές λειτουργίες, καθώς και στην επιχειρηματική απόδοση, βρέθηκε στο επίκεντρο του 5th ShipIT Conference, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 26 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανωτές το περιοδικό Netweek της Boussias Communications και την Association of Maritime Managers for Information Technology and Communications (AMMITEC).

Τόπος συνάντησης το Μουσείο Μπενάκη, όπου 300 στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Ναυτιλίας, είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν σημαντικές ομιλίες γύρω από τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σε θέματα ασφαλείας, επικοινωνιών, πλοήγησης, αύξησης της παραγωγικότητας, διαφύλαξης των συστημάτων απέναντι σε cybersecurity απειλές, καθώς και την δυνατότητα αξιοποίησης των αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών ως λύσεις για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της Ναυτιλίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στα σύγχρονα πλαίσια που πρέπει να τεθούν για τη αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Ναυτιλίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εκπαίδευσης, στον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και στην προσαρμογή της ναυτιλίας στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Επισήμανε πως οι προκλήσεις θα είναι πολλές και ως εκ τούτου θα πρέπει τόσο το υπουργείο, όσο και ο ευρύτερος χώρος της ναυτιλίας να βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο Υπουργός απάντησε επίσης και σε ερωτήσεις συμμετεχόντων του Συνεδρίου. 

Στο βήμα του ShipIT Conference φιλοξενήθηκαν, εκτός των Ελλήνων και διεθνούς φήμης ομιλητές, όπως ο Siraj Ahmed Shaikh, Professor of Systems Security at the Institute of Future Transport and Cities (FTC) στο Coventry University και Keynote speaker του Συνεδρίου. Ο Professor Siraj Shaikh επεσήμανε τις προκλήσεις που εμπεριέχει η διαφύλαξη των Cyber-Physical συστημάτων. Ανέλυσε τους κινδύνους και πρότεινε τις βέλτιστες πρακτικές για την διασφάλιση των συστημάτων. 

Χρυσοί χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Atcom και η IQ Solutions. Μεγάλοι χορηγοί ήταν η Algosystems, η Cisco και η Check Point Software Technologies Ltd. Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Avaca Technologies, η BPC (Best Practice Consulting), η EY, η Fortune Technologies, η Marlink Group, η Navarino, η Netbull LTD, η PRIORITY και η SQLearn.  Ως Υποστηρικτές συμμετείχαν η Canon, η Eset και η Pccw Global. Το Συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα του Hellenic American University. Conference Experience Sponsor ήταν το Conferience.

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ