Ε.Ε.Β.Ε.: Συμφωνίες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Λατινική Αμερική

Με ικανοποιητικές επαφές και προσδοκίες για μελλοντικές συμφωνίες ολοκληρώθηκε η 3η Επιχειρηματική Αποστολή σε 5 σημαντικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής.
 
Οι συμμετέχοντες στην επιχειρηματική αποστολή, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκαν διαδοχικά το Σάο Πάολο στη Βραζιλία, τη Σάντα Κρουζ στη Βολιβία, το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, το Σαντιάγκο στη Χιλή και την Πόλη του Παναμά, με σκοπό την προώθηση εξαγώγιμων προϊόντων αλλά και τη συμμετοχή σε έργα τεχνολογίας.
 
Στην αποστολή μετείχαν 6 ελληνικές εταιρίες και συγκεκριμένα οι: DEAS OLIVES, ALMI, KATSAROS DISTILLERY, OLYMPIAN GREEN από τον κλάδο τροφίμων-ποτών, IKIGAI COSMETICS από τον κλάδο των καλλυντικών και POBUCA-SiEBEN από τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας (λογισμικό), οι οποίες είχαν σειρά επιχειρηματικών επαφών και συζητήσεων σε κάθε πόλη.
 
Βραζιλία: Ποιες ευκαιρίες προσφέρει
Στη Βραζιλία των 220 εκατ. καταναλωτών υπάρχουν πολλά περιθώρια για την προώθηση ελληνικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και με την προοπτική αυτή έγιναν πολλές επαφές με τοπικές εταιρίες, που ασχολούνται αποκλειστικά με εισαγωγή ελληνικών τροφίμων, ενώ σημαντική ώθηση θα δοθεί, εφόσον εξασφαλισθεί άδεια για εισαγωγή φέτας που εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση. Επίσης, οι επαφές για συνεργασίες στις τεχνολογίες αιχμής άφησε αισιόδοξα μηνύματα, καθώς στη Βραζιλία υπάρχει σχετική τεχνογνωσία και δυναμική για επενδύσεις.
 
Αργεντινή: Προοπτικές για τρεις αγορές 
Η Αργεντινή εισέρχεται σε περίοδο ύφεσης με μεταβαλλόμενες συνθήκες που δημιουργούν αβεβαιότητα. Οι επαφές που έγιναν όμως, έδειξαν ότι ορισμένα ελληνικά προϊόντα έχουν περιθώρια και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλεισθεί συμφωνία με τη μεγαλύτερη εταιρία καλλυντικών της χώρας, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει σύμπραξη με μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών.
 
Βολιβία: Δυνατότητες επιχειρηματικής δικτύωσης
Η επίσκεψη στη Βολιβία συνδυάσθηκε με επαφές κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Πολυκλαδικής Έκθεσης Expocruz, που συγκεντρώνει πάνω από 1.000 εκθέτες και πολλούς εμπορικούς επισκέπτες από όλη τη Λατινική Αμερική, ενώ πρόκειται να εξετασθεί η συμμετοχή ελληνικών εταιριών σε Φόρουμ Επιχειρηματικής Δικτύωσης  με προγραμματισμένες συναντήσεις κατά την επόμενη διοργάνωση.
 
Χιλή: Πως θα τονωθεί η ελληνική παρουσία
Στις επαφές στη Χιλή διαπιστώθηκε η οικονομική άνοδος της χώρας και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά, ώστε να αυξήσει το χαμηλό μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα στην τοπική αγορά.
Παναμάς: Πρόσφορο έδαφος για τα ελληνικά τρόφιμα
Στον Παναμά υπάρχει ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία, που προσφέρει κατάλληλο έδαφος για εισαγωγή ελληνικών τροφίμων και άλλων προϊόντων, όπως φάνηκε στις συναντήσεις των ελληνικών εταιριών με μεγάλη αλυσίδα super market, αλυσίδα φαρμακείων και εισαγωγικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης, ο Γενικός Διευθυντής και Μέλος Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, τόνισε ότι «η επιχειρηματική εξωστρέφεια εξετάζει κάθε δυνατότητα, διερευνά, τολμά να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες σε μακρινές, δύσκολες, αλλά υποσχόμενες αγορές όπως είναι αυτές της Λατινικής Αμερικής. Με το νέο αυτό πρόγραμμα δράσεων που υλοποιούμε και αξιοποιώντας το Παγκόσμιο Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων σε 92 χώρες, φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στο ελληνικό επιχειρείν και τις εξαγωγές». Σημείωσε, δε, ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει τις δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας, οργανώνοντας αποστολές σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για δικτύωση, επαφές και εξαγωγές.  
 
Σημειώνεται ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο εξετάζει ως επόμενη δράση στις αγορές αυτές τη διοργάνωση Ελληνικού Ομαδικού Περιπτέρου στην έκθεση ANUFOOD Brazil (09.-11.03.2020) του Εκθεσιακού Οργανισμού της Κολωνίας, διοργανωτή της ηγετικής έκθεσης για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών Anuga, στο οποίο οι ελληνικές εταιρίες τροφίμων θα έχουν σημαντικές ευκαιρίες για πολυάριθμες επαφές με εισαγωγείς και δίκτυα διανομής απ’ όλη την Λατινική Αμερική.   
 
Για πληροφορίες σχετικά με την επιχειρηματική αποστολή και τις ανωτέρω δράσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, τηλ. 210 64 19 026, E-Mail: y.patsiavos@ahk.com.gr
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ