Boussias Communications: Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2019

Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2019 

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση ανάλυσης των οικονομικών αποτελεσμάτων και του δικτύου καταστημάτων των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ της ελληνικής αγοράς, «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2019». 

Από τη χρηματοοικονομική ανάλυση που αφορά το 2018 και πραγματοποιείται σε δείγμα 42 επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ (το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου που δημοσιεύουν ισολογισμό), προκύπτουν δεδομένα που προβληματίζουν, όπως η συνολικά χαμηλή κερδοφορία, η μείωση της κερδοφορίας αρκετών εταιρειών και η περαιτέρω μείωση της ήδη σχετικά χαμηλής ρευστότητας. Σε γενικές γραμμές, όμως, οι εξελίξεις στον κλάδο είναι θετικές, κυρίως γιατί καταγράφουν μια σχετική «ηρεμία», με μικρές μεταβολές στις συνολικές λογιστικές καταστάσεις σε σχέση με τα στοιχεία του 2017.


Η γενική εικόνα των 42 αλυσίδων 
Εξετάζοντας τους ισολογισμούς των 42 επιχειρήσεων, διαπιστώνουμε πως το 2018 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8,62 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 296,68 εκατ. ευρώ ή κατά 3,56% σε σχέση με τα 8,33 δισ. ευρώ του 2017. Για να βρούμε υψηλότερη επίδοση στο συγκεκριμένο μέγεθος, θα πρέπει να φτάσουμε πίσω στο 2010, οπότε είχε καταγραφεί σύνολο πωλήσεων ύψους 9,44 δισ. ευρώ, σε δείγμα 62 εταιρειών. Η διαδικασία ολοκλήρωσης της απορρόφησης των καταστημάτων της Μαρινόπουλος από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης συνέβαλε σημαντικά στην καταγραφόμενη αύξηση.

Οι 10 μεγαλύτεροι όμιλοι και εταιρείες
Εξετάζοντας τους 10 μεγαλύτερους ομίλους ή εταιρείες (για την συγκεκριμένη ανάλυση υπολογίζονται αθροιστικά οι πωλήσεις εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο), καταγράφουμε σχεδόν διπλάσια ποσοστιαία αύξηση στις συνολικές πωλήσεις από ό,τι στο σύνολο του δείγματος, ήτοι 6,14%. 

Οι πωλήσεις των 10 πρώτων ομίλων ή εταιρειών διαμορφώθηκαν το 2018 στα 8,39 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των αγορών των ελληνικών νοικοκυριών σε είδη παντοπωλείου, με βάση την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγαλύτερη εξέλιξη είναι αναμφίβολα η νέα αύξηση των πωλήσεων του ομίλου Σκλαβενίτης, ο οποίος πλέον αντιπροσωπεύεται κυρίως από την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, στην οποία ενσωματώθηκε το δίκτυο καταστημάτων της Μαρινόπουλος, και στη συνέχεια τη Ι. & Σ. Σκλαβενίτης (περιλαμβάνονται και οι Μαρτ Κας & Κάρυ και η Χαλκιαδάκης). Ο όμιλος αύξησε κατά 487,21 εκατ. ευρώ τις πωλήσεις του (+19,30%). Το ύψος του κύκλου εργασιών (3,01 δισ. ευρώ) φέρνει πλέον τον όμιλο στην 1η θέση της σχετικής κατάταξης στον κλάδο, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. 

Περισσότερα στοιχεία περιέχονται στην έκδοση που κυκλοφορεί, όπου δημοσιεύονται:
  • Η αναλυτική παρουσίαση της εικόνας του κλάδου των σούπερ μάρκετ, βάσει των ισολογισμών 42 επιχειρήσεων για το 2018
  • Η πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών στο σύνολο της χώρας και τις επιμέρους περιφέρειες
  • Το δίκτυο καταστημάτων σούπερ μάρκετ ανά γεωγραφική περιοχή (απογραφή έως 31/12/2018 και προγραμματισμένα εγκαίνια για το 2019)
  • Η παρουσίαση των σημαντικότερων επιχειρήσεων (αλυσίδων και ομίλων αγορών), του δικτύου καταστημάτων τους, και των μελλοντικών τους πλάνων, σε επίπεδο στρατηγικών κινήσεων

Οικονομικά μεγέθη & δείκτες – δίκτυο σούπερ μάρκετ σε CD-ROM
Τα στοιχεία των ισολογισμών των σούπερ μάρκετ και το δίκτυο των καταστημάτων τους ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας περιλαμβάνονται και σε CD-ROM, το οποίο διατίθεται ανεξάρτητα από την έντυπη έκδοση. 

Για παραγγελίες επικοινωνήστε με την Κατερίνα Μπουσμπουκέα, 210 6617 777 (εσωτ. 128), kbousboukea@boussias.com

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ