Συνεργασία του Ομίλου ΥΓΕΙΑ και της σύμπραξης Theracell – Orgenesis

Ανάπτυξη και διάθεση εξατομικευμένων θεραπειών στην Ελλάδα, για  μεγάλο εύρος ασθενειών
-Εφαρμογή του μοντέλου «Θεραπεία στο Σημείο Νοσηλείας»: η παραγωγή και εφαρμογή των προηγμένων θεραπειών πραγματοποιείται «δίπλα στο κρεβάτι του ασθενή»
 
Την κλινική ανάπτυξη και παροχή εξατομικευμένων προηγμένων θεραπειών, που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλο εύρος ασθενειών στους τομείς της Ογκολογίας, Αιματολογίας Ορθοπεδικής, Νεφρολογίας, Δερματολογίας και Διαβητολογίας, μέσω της στρατηγικής συνεργασίας τους, ανακοίνωσαν ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ και η σύμπραξη Theracell – Orgenesis, στο πλαίσιο Επιστημονικής Εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. ΛΟΥΡΟΣ» του «ΜΗΤΕΡΑ».
Με τη συνεργασία αυτή και μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής των Theracell – Orgenesis, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ καθίσταται η πρώτη νοσοκομειακή μονάδα στη χώρα που θα διαθέτει στους ασθενείς προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (Cell & Gene Therapies – CGTs), δημιουργώντας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της Αναγεννητικής Ιατρικής.
Ο κ. Ανδρέας Καρταπάνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, δήλωσε: «Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ πιστός στο όραμα του και πρωτοπόρος καθ’ όλη την διάρκεια των σχεδόν 50 χρόνων της ιστορίας του, αλλάζει τα δεδομένα για την υγεία στη χώρα, μέσα από την επιχειρηματική του ανάπτυξη και την υιοθέτηση καινοτόμων και πρωτοπόρων θεραπειών. Με τη συνεργασία μας αυτή παρέχουμε υπηρεσίες Ιατρικής Ακριβείας και προσεγγίζουμε -με ευθύνη για την ζωή-, σοβαρές ασθένειες με τη διάθεση των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Στην αιχμή των επιστημονικών εξελίξεων και με σεβασμό στον άνθρωπο, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ διατηρεί τη δέσμευσή του να καινοτομεί και να επενδύει στην παροχή υψηλών υπηρεσιών για την υγεία».

Ο κ. Φώτης Σακελλαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Theracell Advanced Biotechnology, δήλωσε σχετικά με τη συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και το σκοπό της δραστηριοποίησης της Εταιρείας: «Ευχαριστούμε τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ για την εμπιστοσύνη. Σκοπός των εταιρειών μέσα από τη δραστηριοποίησή τους, είναι να κτίζουν γέφυρες που δημιουργούν οφέλη για τις κοινωνίες και τον άνθρωπο. Η στρατηγική συνεργασία της σύμπραξης Theracell – Orgenesis με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, θα δώσει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες, και μάλιστα, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, αυτές οι καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές αποτελούν μία εκπληκτική ευκαιρία ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, με σημαντικότατα οφέλη για τη Εθνική Οικονομία, καθώς και για την προβολή της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας διεθνώς. Παράλληλα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας εξειδικευμένου ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού αιχμής, αναχαιτίζοντας το φαινόμενο brain-drain. Στη Theracell, εργαζόμαστε με προσήλωση και υπευθυνότητα, για να κτίσουμε αυτές τις γέφυρες, που καθιστούν πιο υγιείς τους ανθρώπους και τις κοινωνίες και πιο βιώσιμο το σύστημα υγείας και την οικονομία». 

Η κ. Vered Caplan, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Orgenesis Inc. δήλωσε για τη στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ: «Επιλέξαμε ως συνεργάτη τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, γνωρίζοντας την αρτιότητα των υποδομών του και την άριστη κατάρτιση των επιστημόνων του. Μέσω της προστιθέμενης αξίας που δίνει η σύμπραξη Theracell – Orgenesis στην τεχνογνωσία και τις θεραπευτικές περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται, προσφέρουμε στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο για την επιχειρησιακή του ανάπτυξη, αλλά κυρίως, για την διάθεση εξατομικευμένων θεραπειών στους ασθενείς, με όφελος τη ζωή». 

Όμιλος ΥΓΕΙΑ
Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ διαθέτει τρία νοσοκομεία στην Ελλάδα (ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ), συνολική δυναμικότητα 874 κλινών, 45 χειρουργικές αίθουσες, 14 αίθουσες τοκετών και 9 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περισσότεροι από 2.670 εργαζόμενοι και περίπου 4.200 συνεργάτες ιατροί.
Στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ., περιλαμβάνονται το «Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ Α.Ε», η «Γενική, Μαιευτική – Γυναικολογική & Παιδιατρική Κλινική ΜΗΤΕΡΑ» και το «ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο», ενώ ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ έχει παρουσία και στον χώρο της πρωτοβάθμιας παροχής υγείας μέσω του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής AΛΦΑLAB.

Παράλληλα, o Όμιλος ΥΓΕΙΑ. διαθέτει εταιρεία εμπορίας ειδικών υλικών και διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, την Y-LOGIMED A.E., λειτουργώντας ως ο Κεντρικός Προμηθευτικός Οργανισμός του (G.P.O.), προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες προμήθειας, αποθήκευσης, διακίνησης και διαχείρισης για όλο το φάσμα των χρησιμοποιούμενων ιατρικών αναλωσίμων, εμφυτεύσιμων υλικών και πάγιου εξοπλισμού.

Οι κλινικές του Ομίλου ΥΓΕΙΑ καθ’ όλη την διάρκεια της σχεδόν 50χρονης ιστορίας τους, προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε ιδιώτες, καθώς και σε ασθενείς που επιζητούν την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας. Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ σεβόμενος τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, συνδυάζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας με σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

THERACELL ADVANCED BIOTECHNOLOGIES
Η Theracell Advanced Biotechnologies είναι μια εταιρεία προηγμένης βιοτεχνολογίας, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρεία με θυγατρικές εγκαταστάσεις σε Ελλάδα και Βέλγιο, επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και τη ανάπτυξη τεχνολογιών στον τομέα της αναγεννητικής βιοτεχνολογίας.

Η Theracell αναπτύσσει τεχνολογίες υψηλής εξειδίκευσης οι οποίες βασίζονται σε αυτόλογα ενήλικα βλαστοκύτταρα και άλλα κυτταρικά προϊόντα. Συνεργάζεται στενά με ειδικούς στον τομέα της υγείας, όπως και με μεγάλα Ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα, στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έχει βαθιά γνώση και μεγάλη εμπειρία στην απομόνωση, την επεξεργασία και την εφαρμογή των λιπωδών βλαστοκυττάρων (Adipose Stem Cells – ADSC), καθώς και άλλων σωματικών κυττάρων, όπως τα χονδροκύτταρα και οι ινοβλάστες, ενώ έχει επίσης αναπτύξει θεραπείες που βασίζονται στη χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναγεννητική ιατρική και στην αποκατάσταση ιστών.

Η Theracell έχει αναπτύξει και εφαρμόζει, μία μοναδική ιδιόκτητη τεχνολογική πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει μία νέα και ελάχιστα επεμβατική μεθοδολογία, για τη συλλογή ιστών και την επακόλουθη απομόνωση των βλαστικών κυττάρων, καθώς και μία καινοτόμο μεθοδολογία ανανέωσης και διέγερσης των βλαστικών κυττάρων, προ της εφαρμογής των.

Η Εταιρεία, έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον τομέα της “Επεξεργασίας Κυττάρων και Ιστών για Ιατρικές Εφαρμογές Αναγεννητικής Ιατρικής” (WHO – GMP). Η ορθή παρασκευαστική πρακτική (GMP) είναι ένα σύστημα που εξασφαλίζει, ότι τα προϊόντα παράγονται και ελέγχονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

ORGENESIS INC.
Η Orgenesis (NASDAQ: ORGS) είναι μια αμερικανική καθετοποιημένη βιοτεχνολογική εταιρεία με μακρόχρονη εμπειρία στην ανάπτυξη και την παρασκευή κυτταρικών θεραπειών. Η θυγατρική της εταιρεία MaSTherCell Global Inc. αξιολογείται ως ένας από τους πλέον αξιόπιστους οργανισμούς  ανάπτυξης και παραγωγής (Contract Development Manufacturing Organisation – CDMO) γονιδιακών θεραπειών παγκοσμίως. Οι συνεργασίες της MaSTherCell περιλαμβάνουν ανά τον κόσμο πολλές από τις κορυφαίες φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, καθώς και ερευνητικά ιδρύματα και νοσοκομεία, που ασχολούνται με τις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες αιχμής. 

Παράλληλα, η Orgenesis αναπτύσσει καινοτόμες  κυτταρικές θεραπείες, ενώ μία δεύτερη θυγατρική της, η ATVIO Biotech, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αυτοματοποιημένων Κλειστών Συστημάτων (Closed Systems), για την παρασκευή κυτταρικών και γονιδιακών  θεραπειών  σε χαμηλό κόστος.

Η Orgenesis έχει αναπτύξει και κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για καινοτόμες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (CGTs) και διαθέτει ισχυρά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για μία σειρά από τεχνολογίες για διαχωρισμό κυττάρων, παραγωγή Τ κυττάρων, καλλιεργητικά μέσα Τ κυττάρων άνευ ορού και Ασύρματους αισθητήρες τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI). 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι μέσω των συνεργασιών της εταιρείας με διεθνούς κύρους Πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έχουν προκύψει αρκετές συμφωνίες, για θεραπείες ανεπτυγμένες από ακαδημαϊκούς ερευνητές, οι οποίες όμως γίνονται εμπορικά εκμεταλλεύσιμες από την Orgenesis.

Για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ THERACELL ADVANCED BIOTECHNOLOGIES & ORGENESIS INC.
Η Orgenesis και η Theracell έχουν υπογράψει συμφωνία σύμπραξης στην Ελλάδα με στόχο την δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας διεθνούς εμβέλειας, για την ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση κυτταρικών & γονιδιακών θεραπειών (CGTs). Ο συνδυασμός των δεξιοτήτων και της τεχνολογίας των δύο εταίρων, αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά αυτών των καινοτόμων θεραπειών.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας, θα είναι η δυνατότητα πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών, σε προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. 

Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή του καινοτόμου επιχειρησιακού μοντέλου «Θεραπεία στο σημείο νοσηλείας» με κέντρο την Ελλάδα, δημιουργώντας μια εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού με σημαντικότατα οφέλη για την Εθνική Οικονομία καθώς και την προβολή της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, διεθνώς.

Για την Αναγεννητική Ιατρική
O όρος Αναγεννητική Ιατρική έκανε την εμφάνιση του το 1992, απ’ τον William Haseltine, βιολόγο και ιδρυτή της Human Genome Sciences Inc, με σκοπό να περιγράψει τη διαδικασία αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων, ιστών και οργάνων, η οποία μπορεί να έχει χαθεί λόγω συγγενών ανωμαλιών, τραυματισμού, ασθένειας ή γήρανσης. Η αναγέννηση λοιπόν, και η αντικατάσταση των κατεστραμμένων ιστών ή οργάνων, μπορεί να επιτευχθεί:
  • είτε διεγείροντας το μηχανισμό ανάπλασης του οργανισμού, 
  • είτε με τη δημιουργία ιστών και οργάνων στο εργαστήριο, με σκοπό την  αντικατάσταση τους.

Τα τελευταία χρόνια η αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, βοήθησε σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών, με σημαντικές προόδους στη βελτίωση των θεραπειών. Η γνώση αυτή, έχει οδηγήσει σήμερα, την ανάπτυξη εξαιρετικά προηγμένων θεραπειών. 

Οι κυτταρικές & γονιδιακές θεραπείες (Cell & Gene Therapies – CGTs) αποτελούν ένα δυναμικά αναδυόμενο τμήμα της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας. Βασίζονται στην αντιμετώπιση της νόσου, μέσω της χορήγησης κυττάρων που έχουν ληφθεί, πολλαπλασιαστεί και ως ένα βαθμό τροποποιηθεί, εκτός του οργανισμού του ασθενή (ex vivo). Αν τα κύτταρα αυτά προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή που θεραπεύεται, τότε, ονομάζονται αυτόλογα, ενώ εάν προέρχονται από τρίτο δότη, ονομάζονται αλλογενή. Αυτές οι εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα μεγάλο εύρος ασθενειών για τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας.

Οι πιθανές εφαρμογές των κυτταρικών & γονιδιακών θεραπειών  αφορούν στην αντιμετώπιση καρκίνων, αυτοάνοσων παθήσεων και μολυσματικών ασθενειών, στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου χόνδρου στις αρθρώσεις, στην αποκατάσταση τραυματισμών του νωτιαίου μυελού, στη βελτίωση ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, και στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις.

Για την Ιατρική Ακριβείας
H Ιατρική Ακριβείας αποτελεί τη διαδικασία ανεύρεσης θεραπευτικών λύσεων, οι οποίες στοχεύουν ειδικούς παθολογικές μηχανισμούς. Η θεραπεία καθοδηγείται και προωθείται από μοριακές διαγνωστικές προσεγγίσεις που επιτρέπουν να αναγνωριστούν οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκεκριμένη θεραπεία. 
<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ