Το έργο της Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνουμε από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που εξοπλίζουμε, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου πάνω από 1.000.000 παιδιά. Σήμερα στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε και να εξοπλίσουμε όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδος.

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η συνολική αξία του έργου μας από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο 2019 ανήλθε στο ποσό των € 301.257,52. 

Ευχαριστούμε ολόθερμα τα μέλη μας, τους χορηγούς, τους δωρητές και τους φίλους μας, χάρη στους οποίους καταφέραμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. 

Εξοπλισμός Νοσοκομείων

Δημιουργήσαμε και εξοπλίσαμε 7 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στα κάτωθι Νοσοκομεία
– Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών 
– Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) 
– Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας
– Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» 
– Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Καρύστου 
– Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κυθήρων 
– Κέντρο Υγείας Πρίνου Θάσου 

Εξοπλίσαμε με τα απαραίτητα μηχανήματα 2 Παιδιατρικές Κλινικές και 2 Παιδιατρικά Ιατρεία στα ακόλουθα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας
– Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης 
– Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας 
– Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Ν.Μ. Ναυπλίου 
– Κέντρο Υγείας Ιθάκης

Eξοπλίσαμε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου»

Επίσης προσφέραμε εξοπλισμό και μηχανήματα στα ακόλουθα 13 Νοσοκομεία:
– Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «ΠαΓΝΗ» 
– Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» 
– Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης 
– Νοσοκομείο Παίδων «H Αγία Σοφία» 
– Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη
– Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς 
– Ο Άγιος Δημήτριος» 
– «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 
– Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς 
– Γενικό Νοσοκομείο Άρτας 
– Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας 
– Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» 
– Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» 
– Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας 

Τη φετινή χρονιά το Σωματείο ανέλαβε την χρηματοδότηση του «ΚΑΝΟΝΑ», ενός εργαλείου για την αντιμετώπιση των παιδιατρικών επειγόντων περιστατικών στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που μεταφράστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, και διατίθεται δωρεάν σε όλα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας που έχουν εξοπλιστεί, ή θα εξοπλιστούν, από το Σωματείο. O «ΚΑΝΟΝΑΣ» μετρώντας το μήκος του παιδιού, παρέχει άμεσα στους ιατρούς και νοσηλευτές πληροφορίες για τις δόσεις στα επείγοντα παιδιατρικά φάρμακα, καθώς και στα μεγέθη που απαιτούνται σε εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του βαρέος πάσχοντος παιδιού. 

Ιατρικά Σεμινάρια 

Από τον Νοέμβριο 2018 έως και τον Οκτώβριο 2019 χρηματοδοτήσαμε 2 Σεμινάρια A.P.L.S. (Advanced Pediatric Life Support). Πιο συγκεκριμένα, 1 Σεμινάριο σε συνεργασία με την A.P.L.S. Crete στην Κρήτη και 1 Σεμινάριο σε συνεργασία με την A.P.L.S. HELLAS στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν συνολικά 55 ιατροί. Επίσης, χρηματοδοτήσαμε 2 Σεμινάρια P.L.S. (Pediatric Life Support) σε συνεργασία με την A.P.L.S. Crete στην Κρήτη, όπου συμμετείχαν συνολικά 46 ιατροί και νοσηλευτές. 

Επίσης, το Σωματείο χρηματοδότησε την αγορά εξοπλισμού (κούκλες-προπλάσματα βρεφών και νηπίων, συσκευές ακινητοποίησης πολυτραυματία, εκπαιδευτικοί απινιδωτές και μάσκες) για τα ιατρικά σεμινάρια της APLS Hellas, καθώς και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επείγουσα και Εντατική Θεραπεία παίδων, εφήβων και νέων» του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων 

Συγχρόνως, επειδή η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%, συνεχίσαμε συστηματικά το πρόγραμμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων», πραγματοποιώντας 41 παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής τις οποίες παρακολούθησαν 2.438 παιδιά και 33 γονείς.

Άμεσοι Στόχοι 

Σήμερα οι άμεσοι στόχοι μας είναι: 

Η δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στα κάτωθι Νοσοκομεία
– Γ.Ν. Κοζάνης 
– Γ.Ν. Κεφαλληνίας 
– Γ.Ν. Τρίπολης 

Ο εξοπλισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των Παιδιατρικών Κλινικών και Ιατρείων των κάτωθι Νοσοκομείων
– Γ.Ν. Άμφισσας 
– Γ.Ν. Αγρινίου 
– Γ.Ν. Αργολίδας – Ν.Μ. Άργους 
– Γ.Ν. Φλώρινας 
– Γ.Ν. Αγίου Νικολάου 
– Κ.Υ. Γαλατά 
– Γ.Ν. Νάουσας 
– Π.Π.Ι. Τήλου 

Η αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών στα Παιδιατρικά Τμήματα των κάτωθι Νοσοκομείων
– Γ.Ν. Άρτας 
– Κ.Υ. Σκιάθου 
– Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων 
– Π.Γ.Ν. Έβρου στην Αλεξανδρούπολη 
– Γ.Ν. Παίδων Πεντέλης 

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις των στην αντιμετώπιση παιδικών τραυματισμών. 

Η συνέχιση του προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» με ομιλίες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία.  

Οι Διακρίσεις μας

Για τρίτη συνεχή χρονιά η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» διακρίθηκε στον θεσμό των Healthcare Business Awards 2019, που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health Daily, παραλαμβάνοντας το GOLD βραβείο για τη Δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών Παίδων και τον Εξοπλισμό των Παιδιατρικών Τμημάτων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με τα απαραίτητα μηχανήματα, στην κατηγορία «Προσφορά στην υγεία από ΜΚΟ». 

Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» συμμετείχε στο πρόγραμμα «ΘΑΛΗΣ ΙΙ- Χαρτογράφηση & Αξιολόγηση Ελληνικών Μη-Κερδοσκοπικών Οργανώσεων» που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση HIGGS σε συνεργασία με ερευνητές από 3 πανεπιστήμια, και χρηματοδοτήθηκε από τα Κοινωφελή Ιδρύματα: ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Συνολικά 107 Οργανώσεις ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος, επιλέγοντας τα πεδία δραστηριοποίησης που αντιστοιχούν στο έργο τους. Το Σωματείο μας αξιολογήθηκε σε δύο πεδία δραστηριοποίησης (Εκπαίδευση και Υγεία), λαμβάνοντας και στα δύο πεδία τη βαθμολογία των 4 αστέρων, η οποία ήταν η υψηλότερη βαθμολογία που συγκεντρώθηκε από τις ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα, 4 αστέρια έλαβαν μόνο 9 ΜΚΟ (από τις 42) στο πεδίο ΥΓΕΙΑ και 12 ΜΚΟ (από τις 51) στο πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. 

Λίγα λόγια για το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» 
Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας. Τα τελευταία εννέα χρόνια το Σωματείο έχει βοηθήσει 55 Νοσοκομεία/Κέντρα Υγείας, δημιουργώντας 31 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αναβαθμίζοντας 21 Παιδιατρικές Κλινικές και 8 Παιδιατρικά Ιατρεία και εξοπλίζοντας 4 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας/ΜΑΦ προσφέροντας συνολικά 929 μηχανήματα σε Παιδιατρικά Τμήματα Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Επίσης, έχει χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση 1.726 ιατρών και νοσηλευτών στην άμεση και σωστή αντιμετώπιση των τραυματισμένων παιδιών και έχει ενημερώσει 46.851 παιδιά και 3.090 γονείς και εκπαιδευτικούς για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων. Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνουμε από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που εξοπλίζουμε, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου πάνω από 1.000.000 παιδιά. 

Εάν επιθυμείτε να γίνετε μέλος ή να υποστηρίξετε το έργο του σωματείου απευθυνθείτε στα τηλ.: 210 6741.933 και 210 6740.118 ή με e-mail στο info@pedtrauma.gr

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο website μας: https://www.pedtrauma.gr 
Και στην σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/pedtrauma

Πηγή: CSR in Greece


<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ