YouBeHero: Καλώς όρισες Αμυμώνη!

Στόχοι οργάνωσης

1ΟΣ ΣΤΟΧΟΣ (100€): Αγορά Στρωμάτων Φυσικοθεραπείας – Εργοθεραπείας

Οι ένοικοι της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης “Λίλιαν Βουδούρη” χρειάζονται τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις θεραπείες τους. Βοήθησε κι εσύ για να τα καταφέρουμε!

Περιγραφή οργάνωσης

Με κύριο μέλημα την εκπαίδευση, τη φροντίδα και τη δια βίου υποστήριξη, η Αμυμώνη στέκεται δίπλα σε παιδιά και ενήλικες με πρόβλημα ολικής ή μερικής απώλειας όρασης, αλλά και πρόσθετες αναπηρίες. Η ομάδα εργάζεται καθημερινά με σεβασμό στον άνθρωπο παρέχοντας, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες, δράσεις, θεραπευτικά προγράμματα με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου εκπαίδευσης και καθοδήγησης παιδιών και ενηλίκων με οπτική και πολλαπλές αναπηρίες, καθώς και των οικείων τους. Με γνώμονα την αγάπη και την αξιοπρέπεια και στόχο την ποιότητα ζωής, η Αμυμώνη αφουγκράζεται την αγωνία του ατόμου και της οικογένειας και προσφέρει στήριξη για την εξέλιξη και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Η Ίδρυση και η Αποστολή της Οργάνωσης

Η αρχή γίνεται το 1993 στην Αθήνα, όπου και ιδρύεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες, Αμυμώνη. Δρα κυρίως εντός Αττικής, ενώ πλέον επεκτείνει τις ενέργειες της σε όλη την Ελλάδα. Αποτελεί δε, το μοναδικό πανελλήνιο φορέα που εκπαιδεύει παιδιά και ενήλικες με οπτική και πολλαπλές αναπηρίες. Η περίθαλψη και η εκπαίδευση είναι εξ αρχής προτεραιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από συνολικά 280 άτομα έχουν εκπαιδευτεί μέσα από τα προγράμματα του Συλλόγου, ενώ οι οικογένειες τους έχουν, επίσης λάβει σημαντική στήριξη και καθοδήγηση. Η Αμυμώνη εξυπηρετεί παιδιά και ενήλικες με προβλήματα ολικής ή μερικής απώλειας όρασης, και πρόσθετες αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό, πρόβλημα ακοής, κινητική αναπηρία, επιληψία, νευρολογικές διαταραχές, σύνδρομα, ψυχιατρικές διαταραχές. Επί του παρόντος, προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 90 άτομα (βρέφη έως ενήλικες 45 ετών). Αξίζει, επιπλέον, να αναφερθεί ότι ο Σύλλογος Αμυμώνη μετρά σημαντικές πανελλαδικές, αλλά και διεθνείς συνεργασίες, καθώς και βραβεύσεις.

Τα Προγράμματα της Οργάνωσης

Η καθημερινή διαβίωση, η ανεξαρτητοποίηση του ατόμου και η φροντίδα είναι ο βασικός στόχος της Αμυμώνης. Επιπροσθέτως, τα μέλη εργάζονται σε καθημερινή βάση ανιχνεύοντας συνεχώς τις ανάγκες των ωφελούμενων και συμβάλλοντας καίρια στην εκπαίδευση και εξέλιξη τους μέσω των προγραμμάτων και δράσεων του Συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται τα τέσσερα ακόλουθα προγράμματα: 
 • Πρώιμη Παρέμβαση: Υλοποιείται με παρέμβαση κατ΄ οίκον ή στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και απευθύνεται σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης από 0 έως 6 ετών στην Αττική και από 0 έως 10 ετών στην Επαρχία. Περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με το παιδί υπό μορφή παιχνιδιού και συμβουλευτική των γονέων. Στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του παιδιού και η στήριξη και καθοδήγηση των γονέων.
 • Κέντρο Ημέρας «Ίριδα»: Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση 40 παιδιά και ενήλικες από 6 έως 45 ετών, οι οποίοι χωρίζονται σε τάξεις ανάλογα με την ηλικία και τη λειτουργικότητά τους. Το εξατομικευμένο τους πρόγραμμα περιλαμβάνει θεραπευτικές παρεμβάσεις, δράσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και εξωτερικές δραστηριότητες κοινωνικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Στόχος του προγράμματος είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων καθημερινής ζωής.
 • Ξενώνας «Πολίχνη»: Λειτουργεί από Παρασκευή έως Δευτέρα, φιλοξενώντας 5 ωφελούμενους ανά εβδομάδα. Περιλαμβάνει δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση στην ημιαυτόνομη διαβίωση, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη στήριξη της οικογένειας. Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων και των οικογενειών τους.
 • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Λίλιαν Βουδούρη»: Πρόκειται για το πρώτο σπίτι στην Ελλάδα, δομημένο ειδικά για τη στέγαση, εφ’ όρου ζωής, ανθρώπων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, ώστε να μπορούν να ζήσουν σε έναν όμορφο, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, όταν οι γονείς θα αδυνατούν να τους παρέχουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Στόχος του προγράμματος είναι η καθημερινή φροντίδα των ανθρώπων και η διατήρηση των δεξιοτήτων τους για την εξασφάλιση μιας ποιότητας ζωής στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Ξεχωριστοί Σταθμοί στην Πορεία

Καθημερινά, λοιπόν, τρέχουν τα προγράμματα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες με σκοπό τη μέριμνα και την ποιότητα ζωής. Υπάρχουν, όμως και άλλες σημαίνουσες κατακτήσεις που είναι αποτέλεσμα της προσφοράς των μελών, αλλά και φίλων, συνεργατών και υποστηρικτών της Αμυμώνης. Κατακτήσεις που αξίζει σίγουρα να σημειωθούν.
 • Το τραγούδι της Αμυμώνης: «Θα σ ’αγαπώ». Ο Αλέξανδρος Ιακώβου άκουσε την ιστορία της Αμυμώνης, εμπνεύστηκε και έγραψε το τραγούδι. Σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Ορφέας Περίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Χρήστος Θηβαίος, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Μαρίζα Ρίζου και ο Διονύσης Σαββόπουλος, ένωσαν τη φωνή τους. Αξιόλογοι μουσικοί και συντελεστές συμμετείχαν. Όλοι αφιλοκερδώς, κάνοντας πραγματικότητα το υπέροχο αυτό μουσικό κομμάτι.
 • Παραμύθι Χωρίς Όρια: Τα παραμύθια αποτελούν αναμφισβήτητα αναπόσπαστο στοιχείο της παιδικής ηλικίας. Έτσι, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και τον φορέα Διαβάζω για τους Άλλους, υλοποιείται η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ακουστικών παραμυθιών που έχει ουσιαστική συμβολή στην ψυχική υγεία των παιδιών προσχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Ακόμα, αποτελεί αξιόλογη ψυχαγωγική δραστηριότητα και συνεισφέρει δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και της οικογένειας. Το Παραμύθι χωρίς Όρια χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση μέσα από το 3ο Κύκλο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης». Μπορεί κανείς να απολαύσει τα παραμύθια δωρεάν μέσω του διαδικτύου.
 • Δημιουργία Πρότυπης Παιδικής Χαράς: Το παιχνίδι είναι σπουδαίο κατά την παιδική ηλικίας. Η ξενοιασιά, η έκφραση, η δημιουργικότητα και ότι άλλο αυτό προσφέρει. Για πρώτη φορά στη χώρα, δημιουργείται η Πρότυπη Παιδική Χαρά,  η οποία λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου στο Ελληνικό, σε ένα περιβάλλον πολύ προσεκτικά μελετημένο και ασφαλές, αλλά και χωρίς την αίσθηση της περιθωριοποίησης. Με αυτό τον τρόπο ισχυροποιείται η κοινωνική ένταξη, η συναισθηματική ανάπτυξη και η καλλιέργεια δεξιοτήτων. Η δημιουργία ξεκίνησε το 2016 με τη στήριξη του Act4Greece και η περίφραξη ήταν χορηγία της Lamda Development. Αρκεί να σημειωθεί ότι το έργο έχει λάβει ήδη δυο βραβεία.
 • Ονειρέματα: Η Μαρία Πόθου, η Μαριαλένα Θεοφανίδη και η Καλλιώ Μαρτυρίδου, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας της Αμυμώνης είναι τα βασικά μέλη του μουσικού συνόλου Ονειρέματα και χαρίζουν μοναδικές στιγμές με τις υπέροχες φωνές τους. Το 2009 η μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου, δημιουργεί τα Ονειρέματα στο Κέντρο Ημέρας της Αμυμώνης, ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η κοινωνική ένταξη ευπαθών ομάδων είναι και εδώ θεμελιώδης σκοπός. Ο αριθμός των Συναυλιών Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από τα Ονειρέματα ξεπερνά τις 40. Συμμετέχουν εκλεκτοί επαγγελματίες μουσικοί, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει κομμάτια σπουδαίων καλλιτεχνών και δημιουργών (Μ.Χατζιδάκι, Δ.Σαββόπουλου, Μ.Λοΐζου, Π.Ευαγγέλου κ.α). Γιατί κάθε άνθρωπος, όπως και κάθε νότα έχει ξεχωριστή αξία.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
 • Κάνε μια Δωρεά Σήμερα: Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη! Μπορεί κανείς να μπει στην επίσημη φόρμα δωρεών και να προσφέρει αυτό που επιθυμεί (Με Κατάθεση στην Τράπεζα – Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, με Online Πληρωμή – Visa, Mastercard, Maestro, AmericanExpress, Diners, Discover ή με Online Πληρωμή -Masterpass).
 • Bazaar ή άλλες δράσεις: Μπορεί κανείς να ενημερωθεί σχετικά για τις τρέχουσες εκδηλώσεις.
 • Προκήρυξη Θέσεων: Μπορεί κανείς να ενημερωθεί σχετικά με τις θέσεις εργασίας και εθελοντισμού και να συμβάλλει στο έργο του Συλλόγου.
 • Αγορά CD: Με την αγορά του CD «Θα σ ’αγαπώ»- Το τραγούδι της Αμυμώνης, η βοήθεια είναι επίσης, πολύτιμη, αφού τα έσοδα καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των τεσσάρων προγραμμάτων του Συλλόγου.
 
Φυσικά κάνοντας αγορές από το e-shop και το “Βάζω το λιθαράκι μου» https://amimoni.gr/vale_to_litharaki_soy-gia-ta-paidia-tis-amymonis/

Μπορείς να γίνεις ένας Ήρωας κάθε φορά που ψωνίζεις κάτι online. Δεν θα κοστίσει ούτε cent παραπάνω. Θα μας βοηθήσεις να πετύχουμε τον επόμενο μας στόχο;

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ