Γνωρίστε την Elena Rodriguez, Global Head of Diversity & Inclusion στη Novartis

Η Elena μιλάει για το όραμά της για ουσιαστική Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη (D&I) στη Novartis.

Η Elena Rodriguez, Global Head of Diversity & Inclusion στη Novartis, μοιράζεται το όραμά της. 

Η Elena Rodriguez, επικεφαλής Diversity & Inclusion (D&I) στη Novartis, εστιάζει στην προσπάθεια πρόσληψης ταλαντούχων στελεχών από διαφορετικά background, την ενθάρρυνση συμπεριφορών που προάγουν τη συμπερίληψη και την επίτευξη θετικής αλλαγής στην κοινωνία. Έχοντας σπουδάσει βιοοργανική χημεία, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, ενώ η συμβολή της ήταν καθοριστική στην εξέλιξη ενός μικρού τεχνολογικού ινστιτούτου στις ΗΠΑ σε μηχανισμό ανακάλυψης φαρμάκων για τη Novartis. Διαβάστε περισσότερα για τη σταδιοδρομία και τη σημερινή της θέση στη συνέντευξη που ακολουθεί:

Έχοντας περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σας στον τομέα της Έρευνας και της Ανάπτυξης, τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να αναλάβετε τη θέση του επικεφαλής Diversity & Inclusion στη Novartis;

Το D&I είχε ανέκαθεν σταθερή παρουσία στη ζωή μου. Μεγαλώνοντας, διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι πολλές φορές σχημάτιζαν εσφαλμένες απόψεις για το ποια είμαι, με μόνο δεδομένο το επίθετό μου, το πού ζούσα και τις σπουδές που επέλεξα να ακολουθήσω. Με ενοχλούσε να με κρίνουν χωρίς να καταλαβαίνουν ποια είμαι στ’ αλήθεια. Ξεκινώντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, ήμουν συχνά η μοναδική γυναίκα στην εργασία μου, η πιο νεαρή σε ηλικία, συχνά η μόνη χωρίς σύντροφο και προσπαθούσα πολύ για να ενταχθώ. Τελικά, κουράστηκα να προσπαθώ να είμαι κάποια άλλη και άρχισα να δείχνω περισσότερο ποια είμαι και τι με ενδιαφέρει. Είδα αμέσως τον θετικό αντίκτυπο που είχε αυτή η στάση τόσο στον εαυτό μου όσο και τους γύρω μου: οι άνθρωποι άρχισαν να εκτιμούν τη διαφορετικότητά μου. Όσο καιρό εργαζόμουν στο Ινστιτούτο Γονιδιωματικής του Novartis Research Foundation, προωθούσα συμπεριφορές ηγεσίας που προάγουν τη συμπερίληψη προκειμένου να αυξηθεί η καινοτομία και να παρέχονται κίνητρα στους εργαζομένους μας. Διαπίστωσα και πάλι ότι ο αντίκτυπος ήταν θετικός. Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν στο πλαίσιο μιας καθημερινής συζήτησης παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εργαστώ επαγγελματικά στο κομμάτι του D&I, κάτι έκανε κλικ μέσα μου. Είχα την ευκαιρία να πετύχω θετικό αντίκτυπο σε πολύ μεγάλη κλίμακα, αξιοποιώντας όλες μου τις δεξιότητες και παράλληλα να είμαι 100% ο εαυτός μου. Είναι η δουλειά που πάντα ήθελα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το D&I στη Novartis;

Το όραμά μου είναι η Novartis να προάγει ουσιαστικά τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Θέλω όλοι να αισθάνονται ότι τους ακούν, τους σέβονται και τους εκτιμούν. Η φιλοδοξία για την κουλτούρα μας ως εταιρεία είναι να έχουμε μεγαλύτερη αυτογνωσία, μεγαλύτερη περιέργεια ο ένας για τον άλλον, να έχουμε ηγέτες που μας εμπνέουν και μας ενδυναμώνουν. Θεωρώ ότι το D&I βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της φιλοδοξίας και όλα ξεκινούν με το να ακούμε. Το πιο ισχυρό εργαλείο για τη συμπερίληψη είναι το να αφιερώνουμε χρόνο στο να ακούμε τους άλλους. Δείχνει ότι έχεις περιέργεια για τον άλλον, σου δίνεται η ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούριο και περνάει το εξής μήνυμα: «Σε ακούω. Σε εκτιμώ. Είσαι σημαντικός.» Όταν οι ηγέτες αφιερώνουν χρόνο κάνοντας ακριβώς αυτό, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρός, ακόμα και αν μιλάμε για μια σύντομη κουβέντα στο διάδρομο. Αυτή η μικρή πράξη ενδιαφέροντος μπορεί να εμπνεύσει το άτομο να βρει μια νέα λύση προκειμένου να φέρει πιο γρήγορα ένα φάρμακο στους ασθενείς ή απλά να το κάνει να νιώσει ότι το εκτιμούν για αυτό που είναι. Από άποψη στρατηγικής, το D&I είναι καταλυτικός παράγοντας. Ο κλάδος μας χρειάζεται διαφορετικούς ανθρώπους που εργάζονται σε ένα περιβάλλον που προωθεί τη συμπερίληψη προκειμένου να δημιουργηθεί περισσότερη καινοτομία, να βελτιωθεί η παραγωγικότητά μας και να πετύχουμε τη βιωσιμότητα. Αυτό ακριβώς θα επέτρεπε και στους εργαζόμενούς μας να εξελιχθούν προσωπικά κι επαγγελματικά και να αυξηθεί ο αντίκτυπος τους στον κόσμο. Θέλω η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο εξυπηρετούμε τους ανθρώπους μας, τους ασθενείς και τους πελάτες μας.

«Αυτό που μου δίνει δύναμη είναι η σαφήνεια του σκοπού μας, οι υπέροχοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι από όλον τον κόσμο και η ευκαιρία να βοηθώ τους άλλους να αισθάνονται ότι τους ακούν, τους σέβονται και τους εκτιμούν.»

Τι χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα;

Έχοντας ως βάση την παγκόσμια στρατηγική μας για το D&I, η επίτευξη του οράματός μας απαιτεί αλλαγή τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οργανισμού. Σε προσωπικό επίπεδο, πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε ως ηγέτες που έχουν αυτογνωσία και περιέργεια, που μπορούν να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους τους. Χρειαζόμαστε πρότυπα σε κάθε επίπεδο του οργανισμού, που θα μοιράζονται ιστορίες ενσυναίσθησης και θάρρους και θα παρακινούν τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτελεί το Pride 2019, η σειρά ιστοριών των εργαζομένων μας. Είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην κοινότητα LGBTI και τους υποστηρικτές της. Σε επίπεδο οργανισμού, πρέπει να συνεχίσουμε να εντάσσουμε τις αρχές D&I στις επιχειρηματικές πρακτικές μας, ειδικά στο κομμάτι της λήψης αποφάσεων για προσλήψεις και προαγωγές, προκειμένου να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες. Ήδη εκπαιδεύουμε κατάλληλα τους υπεύθυνους ανθρωπίνου δυναμικού και τους προϊσταμένους τμημάτων να διαχειρίζονται καλύτερα τις ασυνείδητες μεροληπτικές στάσεις και ενθαρρύνουμε ηγετικές συμπεριφορές που προάγουν τη συμπερίληψη και οδηγούν στην πιο αποτελεσματική συνεργασία εντός των ομάδων. Δεσμεύομαι να ακούω τους ανθρώπους μας για να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε αξιόλογη πρόοδο και αναγνωρίζω ότι μας περιμένει πολλή δουλειά ακόμα σε αυτό το κομμάτι. Αυτό που μου δίνει δύναμη είναι η σαφήνεια του σκοπού μας, οι υπέροχοι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι από όλον τον κόσμο και η ευκαιρία να βοηθώ τους άλλους να αισθάνονται ότι τους ακούν, τους σέβονται και τους εκτιμούν.

Πηγή άρθρου και εικόνας: https://www.novartis.gr

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ