Μείωση κατά περίπου 20% των εκπομπών CO2

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον ανακοίνωσε σχέδια μείωσης πάνω από 20% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής της, με τη δημιουργία 15 ενεργειακά αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2009.


Η απόφαση για τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί την συνέχεια της επιτυχημένης λειτουργίας παρόμοιου εργοστασίου στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Ουγγαρία. Η μονάδα αυτή συνέβαλε σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 43% κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της το 2006.


«Τα οφέλη της λειτουργίας του πρώτου εργοστασίου συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού στην Ουγγαρία μας οδήγησαν στην απόφαση δημιουργίας και άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας μας για μεγάλης κλίμακας έργα εξοικονόμησης ενέργειας» αναφέρει ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον. «Μετά την έναρξη λειτουργίας των 15 νέων εργοστασίων, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, με την προοπτική κατασκευής περισσότερων τέτοιων μονάδων».


Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Gunter Verheugen, συνεχάρη την Coca-Cola Τρία Έψιλον και την ControurGlobal για την δεσμευσή τους να συμβάλλουν στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών αερίων των χωρών μελών, που προκύπτουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πολύ νωρίτερα απο την εκπνοή του 2020, έτος που έχει τεθεί ως προθεσμία για την εφαρμογή του.


Ο Επίτροπος κ. Gunter Verheugen πρόσθεσε: «Η Coca-Cola Τρία Έψιλον είναι ενεργό μέλος της συμμαχίας Ε.Κ.Ε. (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι η συμμαχία Ε.Κ.Ε. αποσκοπεί στην έμπρακτη αλλαγή των σημερινών δεδομένων. Καταδεικνύει ότι οι περιβαλλοντικοί και οι οικονομικοί στόχοι μιας επιχείρησης μπορούν να συμβαδίζουν. Επίσης δείχνει πως, η επιχειρησιακή καινοτομία δεν τονώνει μόνο την οκονομική ανταγωνιστικότητα, αλλά εξυπηρετεί και ευρύτερους κοινωνικούς στόχους, όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».


Οι 15 μονάδες συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού θα κατασκευαστούν από την ιδιωτική αμερικάνικη εταιρεία παραγωγής ενέργειας ContourGlobal η οποία δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους με γραφεία στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Durham, Παρίσι, Κίεβο και Σάο Πάολο. Οι μονάδες θα παρέχουν υψηλής απόδοσης ηλεκτρική ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον καθώς και ζεστό και κρύο νερό σε 15 εργοστάσια παραγωγής της Coca-Cola Τρία Έψιλον.


Αυτές οι χώρες είναι: Ελλάδα, Ουκρανία, Ρωσία, Ιταλία, Βόρεια Ιρλανδία, Ρουμανία, Τσεχία, Πολωνία, Νιγηρία, Αυστρία, Σλοβακία και Σερβία. Στην Ιταλία, τη Ρωσία και τη Ρουμανία θα δημιουργηθούν δύο μονάδες συμπαραγωγής θέρμανσης και ηλεκτρισμού σε κάθε χώρα.


Οι ενεργειακά αποδοτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, θα μειώσουν τις εκπομπές του CO2 τουλάχιστον κατά 40%, ανά εγκατάσταση σε σύγκριση με την ισχύουσα κατανάλωση, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα και ψύξη για τις εγκαταστάσεις παραγωγής. Το δε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, η Coca-Cola Τρία Έψιλον δεσμεύτηκε ότι να το διανέμει στο εθνικό δίκτυο των χωρών, εφοδιάζοντάς τις με «περισσότερη πράσινη ενέργεια».


Μέχρι το 2020 η ΕΕ προγραμματίζει να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές των αερίων, που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20% ακολουθώντας τις αρχές της σύμβασης του Κιότο του 1990. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα ενεργειακό πακέτο με προτάσεις, μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση ανά χώρα.


Πηγή: http://www.emea.gr/

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ