Coca-Cola: Print your City – Τα σκουπίδια σου ο Θησαυρός μου

Συνέντευξη με την ομάδα της The New Raw που θα μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης σε ένα πραγματικό θησαυρό 

Συνέντευξη: Συντακτική ομάδα 

Εσείς το ξέρατε ότι τα πλαστικά απορρίμματα που παράγουν σε έναν χρόνο, δύο μόλις άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ένα ωραιότατο παγκάκι βάρους 50 κιλών, για το πάρκο της γειτονιάς σας;

Τι θα λέγατε όμως, αν μπορούσατε να δείτε ένα τέτοιο παγκάκι πιο κοντά σας, στη Θεσσαλονίκη;
 
Την απάντηση μας δίνει η ομάδα της «The New Raw» η οποία, μέσω του προγράμματος «Print Your City» και σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα, και το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης σε ένα πραγματικό «θησαυρό» από χρηστικά αντικείμενα για την πόλη, όπως παγκάκια, ζαρντινιέρες, δοχεία νερού για τα κατοικίδια, πολυθρόνες και ό, τι άλλο χρειάζονται οι δημόσιοι χώροι της.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Coca-Cola και της Coca-Cola Τρία Έψιλον «Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα ιδεών και δράσεων», μέρος της οποίας αποτελεί το φιλόδοξο πρόγραμμα «Zero Waste City», ένα πρόγραμμα εντατικοποίησης της ανακύκλωσης σε όλη την πόλη και προώθησης της κυκλικής οικονομίας, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως Νο1 πόλη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εντελώς απαλλαγμένη από πλαστικά απορρίμματα.

Ας δούμε όμως τι μας είπε ο Πάνος Σακκάς, ένας εκ των δύο ιδρυτών της The New Raw, Έλληνες αρχιτέκτονες που ζουν και διαπρέπουν στο Ρότερνταμ.

Πάνο, ποια είναι η «The New Raw»;
 
Το The New Raw είναι ένα γραφείο έρευνας και σχεδιασμού (Research & Design) που ιδρύθηκε το 2015 στο Ρότερνταμ, από τους αρχιτέκτονες Φωτεινή Σετάκη και Πάνο Σακκά.

Οι δραστηριότητες του The New Raw αποσκοπούν στην ανάδειξη ενός νέου τρόπου σκέψης με τη δημιουργία προϊόντων που αντικατοπτρίζουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μέσα από το σχεδιασμό, τη χρήση νέων τεχνολογιών και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών

Μαζί με τη συνεργάτιδα μου Φωτεινή Σετάκη, εδώ και 3 χρόνια, που έχουμε ξεκινήσει την εταιρεία μας, μελετούμε το σημείο τομής των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της επιστήμης της ανακύκλωσης υλικών και σχεδιάζουμε πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα όλων μας.

Από την αρχή, η THE NEW RAW έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για την ανακύκλωση του πλαστικού απορρίμματος με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και εκτύπωσης 3D και περιλαμβάνει έρευνα για τα θαλάσσια και τα πλαστικά απορρίμματα, κατασκευές για προσφυγικές δομές, αποκεντρωμένη παραγωγή στα νησιά.

Όποιο όμως και να είναι το project, αυτό που αναζητούμε πάντα είναι νέους τρόπους να εφαρμόζουμε μοντέλα κυκλικής οικονομίας που διευρύνουν τους ορίζοντες της τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συνεργαστεί με οργανισμούς και φορείς όπως το Ινστιτούτο AMS Institute, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της  Delft, το Ινστιτούτο Σχεδίασης του Hong Kong Design Institute, την πόλη του Amsterdam, του Βελιγραδίου, της Σύρου και άλλους.

Τι σημαίνει δηλαδή «The New Raw»;
 
Σημαίνει η νέα πρώτη ύλη. Στόχος μας και πάθος μας είναι η επανάχρηση των υλικών, καθώς πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να έχουν μία ευκαιρία για ένα δεύτερο ή ακόμη και τρίτο κύκλο ζωής. Εργαζόμαστε λοιπόν πάνω σε κυκλικά μοντέλα που αποδίδουν οπτικά concepts που αντέχουν και εμπνέουν για περισσότερα. Ξεκινώντας λοιπόν από αντικείμενα μικρής κλίμακας και φτάνοντας μέχρι και μεγάλες κλίμακες, κάθε ένα από τα project τα οποία δουλεύουμε καλλιεργεί ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα από συνεργάτες, προμηθευτές και ωφελούμενους που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα αυτού που κάνουμε.

Αυτή τη στιγμή αναζητούμε συνεργάτες για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εφαρμογής των project μας και για να εξασφαλίσουμε διαχρονική διάρκεια και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Σε αυτήν μας την αναζήτηση συναντηθήκαμε με την Coca-Cola.

Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας σας με την Coca-Cola;
 
Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι πόσο  σημαντικό είναι να μιλάς την ίδια γλώσσα με τους συνεργάτες σου και να μοιράζεσαι το ίδιο πάθος. Η Coca-Cola είναι μία εταιρεία που εδώ και χρόνια έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να ανοίγει δρόμους μπροστά. Μόλις συναντηθήκαμε με την ελληνική ομάδα και μας είπε ότι θέλει να υλοποιήσει στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλης σημασίας πιλοτικό πρόγραμμα για μηδενικά απορρίμματα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καταλάβαμε αμέσως ότι μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το рroject Print Your City που εφαρμόσαμε πρώτη φορά σε μικρή κλίμακα, το 2016 στο Άμστερνταμ.

Πείτε μας λίγα λόγια για το рroject «Print Your City»
 
Με το рroject «Print Your City  χρησιμοποιούμε την τεχνολογία 3D printing για να επανασχεδιάσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου, με την υιοθέτηση μίας καινοτομικής και απλής ιδέας.

Αντί το πλαστικό να είναι επιβάρυνση για την πόλη, το κάνουμε σε πρακτική λύση. Συλλέγουμε λοιπόν πλαστικές συσκευασίες και τις μετατρέπουμε, σε χρηστικά αντικείμενα, στον δημόσιο χώρο, για να τα χαίρονται όλοι, όπως παγκάκια, γλάστρες, δοχεία νερού για τα κατοικίδια και άλλα.

Αυτή όμως δεν είναι μία απόφαση που την παίρνουμε εμείς ,αλλά οι ίδιοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μέσω της ιστοσελίδας της δράσης, οι κάτοικοι θα συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή της τελικής χρήσης αλλά και των σημείων που επιθυμούν να τοποθετηθούν, σε συνεργασία φυσικά με την Τ.Α, η οποία θα μας υποδείξει τα σημεία στα οποία στρατηγικά θα θελήσει να δώσει έμφαση, για παράδειγμα υπό αναβάθμιση περιοχές της πόλης, πεζοδρόμους, δρόμους περιπάτου.

«Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που υλοποιούμε αυτήν την εφαρμογή σε τόσο μεγάλη κλίμακα, την κλίμακα μίας ολόκληρης πόλης.»
 
Ο βαθμός καινοτομίας είναι μεγάλος και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η αντίδραση των πολιτών γιατί η επιτυχία εξαρτάται από τον βαθμό ανταπόκρισης των Θεσσαλονικέων. Θέλουμε κατά συνέπεια, να προκύψει, ένα ελκυστικό αφήγημα που θα κάνει τους πολίτες να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό, γιατί χωρίς τη συμμετοχή και τη συνεργασία δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Πώς θα ξεκινήσετε και ποιος είναι ο στόχος σας;
 
Η πρώτη φάση της δράσης προβλέπει την τοποθέτηση πολυχρηστικών εγκαταστάσεων (κάθισμα και ταυτόχρονα μικρή ανταλλακτική βιβλιοθήκη ή ακόμη πάρκινγκ για ποδήλατα) σε σημεία υψηλής πληθυσμιακής συγκέντρωσης, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την έναρξη της δράσης.

«Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Θεσσαλονικείς ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία, ώστε να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα πολλές φορές και με αυτόν τον τρόπο να καταφέρουμε όλοι μαζί να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις εκπομπές CO2.»

Αντί λοιπόν να δαιμονοποιούμε το πλαστικό, ας το μετατρέψουμε σε εργαλείο, μέσα από τις τεχνολογίες αιχμής.

Πηγή εικόνας και άρθρου: 

<BACK

ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΣ